• sonlu gruplar, dugumler, sayilar kurami, kombinatorik oyun kurami ve kodlama kurami uzerinde emek sarfeden matematikci.
  • bilgi universitesi bilgisayar bilimleri bolum baskani olan chris stepheson'un cambridge'de ogrenci oldugu yillarda hocasi olmus; dahi denilebilecek bir matematikci.
  • kitaplarinda cok samimi bir uslup kullandigi icin okumasi cok eglencelidir. ayrica princeton'da hocadir ve eskiden verdigi bazi dersler su adresten izlenebilir:

    http://www.math.princeton.edu/…acultypapers/conway/
  • ürettiği game of life (bkz) ünlü filosof daniel c. dennett tarafından evrim teorisi kapsamında bir sağlama olarak değerlendirilen şahane matematikçidir.

    çok basit dört kural ile düzenlenmiş iki boyutlu bir dünya tasarımı olan "hayat oyunu", pixellerden oluşan dama tahtasına benzer bir yüzeyde gerçekleşir. her pixelin bir "on" ve "off" modu vardır ve çevrelerindeki pixellerin "on/off" durumlarına göre kapanır, açılır veya bulundukları durumda kalırlar. bir kere başlatıldığında simulasyon her pixelin çevresindeki pixellerin durumlarına göre hangi duruma geçeceğine karar verir ve ardından diğer bir tura geçer. turlar bu şekilde sonsuza kadar devam ederler. bu yüzeyde pixellerle oluşturulan şekiller dolayısıyla başka pixelleri doğurabilirler, ölebilir veya hareket edebilirler. yıllarca yapılan araştırmalarda bir sürü pixel kombinasyonu keşfedilmiş ve bunlardan bazıları sonsuza dek yaşayan, kendini üreten veya çevrelerindeki diğer pixelleri yiyerek büyüyen automatalar oluşturmuşlardır.

    "game of life" hem artificial intelligence çalışmaları, turing machine ve benzeri araştırmalar için mihenk taşı değerindedir.
  • penney's game olarak da bilinen iki oyuncu ile oynanan ve ikili dizi üreten oyunun çözümü için olağanüstü bir algoritma geliştirmiş ünlü matematikçi. vakti zamanında geliştirmiş olduğu algoritmayı keşfetmem ve bunu dersin hocası ile 'hocam bakın böyle bir şey varmış' diye paylaşmam neticesinde dönem boyunca çok da başarılı olmadığım olasılık ve istatistik dersinden aa ile geçmemi sağlamıştır.
  • game of life - john conway

    hücresel otomatlar, önceleri soyut matematiğin ve matematiksel mantığın, şimdilerde de bilgisayar biliminin kapsamında bir araştırma ve çalışma alanı olan hesaplama teorisi ürünü olup, aynı zamanda biyoloji, fizik ve daha bir çok bilimin disiplinerarası ilgisini üzerinde toplar.

    1940’larda kristaller üzerine çalışan john von neuman, yapay ve üreme ile tanımlanabilecek bir “canlılık” üzerine kafa yoruyordu. belki savaş çağının da etkisiyle, insandan ümidi kesip, makinalar üzerinde fazla düşünüyor olmalıydı ki, onun hayali etraftan topladığı hammadde ile kendi kendini üreterek türünün muhafazasını sağlayan bir robot nesli olmuştu. daha sonra kinematik model olarak anılacak olan matematik modeli ile ilk hücresel otomatı ortaya çıkardı. neuman, bilgisayarın henüz var olmadığı zamanlarda zihinleri zorlayacak bir model ortaya koydu ve bunu yaptığında, verilen bir hücresel evrende kendi kendinin sonsuz kopyasını yapabilen bir doku parçasının var olabileceğini kanıtlamış oldu.
  • 11 nisan 2020 tarihinde 82 yaşındayken hayatını kaybetmiştir.
  • korona virüs nedeniyle hayata gözlerini yuman usta matematikçi. hayat oyunu öksüz kaldı.
  • az önce ünlü matematik profesörünün corona virüsünden öldüğünü okudum. 82 yaşında.
  • toprağı bol olsun. çok egzantirik adamdı.
hesabın var mı? giriş yap