• istanbul'da gordugumuz en iyi uc bes performanstan birine imza atarken, kendisine sozlukte gosterilen alaka cemil resit rey'de gosterilseydi tekrar gelirdi diye dusundurten adam.
  • müziğin işitsel bir doyum aracı olmasının yanında ürettikleri ve yeniden kurguladıkları ile beraber dizi dizi metaforları da kulaklara zevkle işleyen kayıtların altında imzası bulunan bir müzik dahisi. çıkarsamalarının pek çoğunda özen isteyen bir dinlencelik ve sabır gerektiren vurgular ön plana çıkarken, geçtiğimiz yıl yayınlanmış olan the dremers ve bu yıl yayınlanan o'o albümleriyle beraber ustaca kotarılmış bir dünya müziği, caz serbestlemesini birbirlerine hemhal ettirmeyi başarır. birbiri üzerine iliştirilmiş her ses hüzmesi, enstrümantal girişimle beraber alabildiğince farklı olanın tanımına, öteki sınırların biraz daha içlerine dahil ettirmeyi sağlayan bağlaçlar müziğinin genel yapısını da oluşturur. bu ikilide. anlık değişimlerle beraber emprovize bir caz dinlenceliğinden geleneksel hawaii nağmelerine bu kadar rahat bir biçimde geçişkenliğin sağlanabilmesi zaten john zorn'u ve tzadik etiketinin bu kadar uzun soluklu olabilmesini açıklayan öğeler arasında dipnot olarak eklenebilir. uyumluluk açısından pek çoklarının zor addettiklerinin üzerine üzerine gidebilen, bunlardan farklı görsellikler ortaya çıkartan kayıtların john zorn'un modern müziğin mihenk taşlarının arasına çoktan adını yazdırmasını da sağladığını düşünmekteyim.
  • genellikle vejeteryan ve lezbiyen kalabaliklardan olu$an kuntel cevre arasinda pek bi ragbet goren, ama o ragbeti gordugu kitlenin de etrafta kimseler yokken asla dinlemeye yana$madigi, "bunu seviyo gozukursem ortamlarda feci prim yaparim" zihniyetine cuk oturucak derecede "underground incisi" sifatiyla mukafatlandirilmis, ostaki borusuna ziyan bir muzik ureten adam. enstrumanindan ba$ariyla mamut sesi cikartir... gunumuzde hic mamut kalmamistir.
  • luli shioi ile birlik icra ettiği "weill" albümünü, özellikle "der kleine leutnant des lieben gottes" nam şarkısını bir dinleyiverin; gidecek düz bir yolunuz yoksa tabii..
  • kendisi çıkarmadan 5 metoduyla müzik yapan bir sanatçıdır, bu gece bunu da görmüş olduk.
  • müziğini dinledikten sonra, kendisine "aklından zorn mu var senin evladım?" diye sormak istememe yol açan insan.
  • new york, east village - alphabet city'de, avant-garde ve deneysel muzigi on plana cikaran, kar amaci gutmeyen* the stone adinda bir muzik venusu acmistir. set basina, gun itibariyla, 10 dolar vererek iyi muzik dinlenebilir bu mekanda, ayrica verdiginiz para da direkt muzisyene gider, yolda basina bisi gelmez, kirpilip kusa donmez. burada ne icki ne cd ne de i love john zorn t-shirtu bulunur; sadece ve sadece muzik vardir. aylik program ve bilgi icin:

    (bkz: http://www.thestonenyc.com/calendar.php)
  • atanamayan frank zappa. ahgsjha şaka şaka, frank zappa'nın <caps lock aç>müzikal açıdan<caps lock kapa> kat be kat üstünde biri john zorn. özellikle 95 yılından sonra yaptığı işler gerçekten enfes ve müzik tarihinde yer edecek cinsten şeyler.

    adamdaki müzikal hayal gücünün farkına varmak için; lucifer book of angels volume 10, the circle maker ve bar kokhba albümleri mutlaka dinlenmeli. bu albümlerde chamber jazz formunu kusursuz bi şekilde işliyo hazret. ve yaptığı bu mükemmel form adamın müzikal yelpazesinin sadece bir kolu.
    jazz fusion'un dibine vurduğu electric masada grubu, avantgard projesi naked city'le yaptığı albumler, filmworks serisi, book of angels'in diğer serileri ve daha onlarca projesiyle john zorn gerçek bi deha. ve açıkçası, bence dünyanın yaşayan en iyi müzisyenlerinden.

    baştaki caps lock'ın nedeni ise aslında ayrı bir entry konusu olabilir ilerde. zorn, frank zappa'nın aksine kendisinin oldukça apolitik olduğunu, gazete okumadığını, gündemi takip etmediğini, siyaset konuşmayı sevmediğini söylüyor. ancak bestelerinin, albümlerinin, kurduğu grupların isimlerinin bir çoğunun yahudi kültürünü temsil eden isimler olması, yahudiliğin köklerinden gelen ilhamla müziğin çarpışması olarak açıkladığı radical jewish culture gibi hareketler organize etmesi yüzünden kültürel siyonizm yapmakla suçlanıyor kimi zaman. http://www.furious.com/perfect/zornzion.html
    beni bireysel olarak ayar edense konserlerde sık sık giydiği şu kamufulaj pantolon. hadi dindar olmasına alıştık bi şekilde de, bi de militarist çıkarsa çıldırırım ya.
  • gunumuzde, john coltrane 1960larda ne ise, o olan jazzci. ya$ayan efsane. hatta yine benim kanaatime göre, ki insanlarin buyuk bir bölumu bu görusume katilamayabilir, kendisi muziksel dusunceyi miles davis ya da john coltrane'den cok daha fazla geli$tirmi$, muzigi yeni boyutlara ta$imi$tir. özellikle de konser performansi muhte$emdir, ki genelde jazz konserlerinde olmayacak sekilde, insanlarin hareketlenmesine ve cilginlar gibi bagirip cagirmasina sebebiyet verir. yakininizda bir sehre konser vermeye geldiginde ne yapip yapip gorulmesi gereken bir insandir.
  • trembling before god adli belgesele yaptigi muzikle bir defa daha takdir ettigim new york lu yahudi caz muzisyeni.
hesabın var mı? giriş yap