• açılışlara çalışsa tarihin en büyük oyuncusu olabilirmiş...
  • her ne kadar açılışlara çalışmamış olsa da, oyunsonuna büyük önem vermiş, kendi söylemlerine göre 1000'den fazla kale finali tasarlayıp analiz etmiş insan

    federasyonun o dönemlerde borusu ötmediği için, alekhine'den ünvanını geri alamamıştır
  • jose raul capablanca, vezir gambiti açılışını en çok kullanan büyük ustadır. ayrıca satranç dünyasının en yakışıklısı olarak kabul edilirmiş.
  • 10x10 veya 10x8 bir tahtada oynanmak üzere ve iki yeni taş (chancellor: kale ve at karışımı, archbishop: at ve fil karışımı) ilave edilmiş modifiye bir satranç oyunu projesini hayata tam geçiremeden manhattan satranç kulübünde satranç maçı seyrederken kalp krizi geçirdikten bir gün sonra en önemli rakiplerinden biri olan emanuel lasker'in bir yıl önce öldüğü hastanede öldü. capablanca satranci yaygın kabul görmese de ustanın ölümünden sonra üzerinde kafa patlatılmıştır.
    chancellor'in eski ismi marshall, archbishop'in eski ismi chancellor şeklindeydi. isim değişikliğini capablanca kendisi yapmıştı, nedendir bilinmez)
    (bkz: http://www.chessvariants.com/…dir/capaprogdesc.html)
  • satranc dunyasina kısa ama cok degerli bir kitap armagan etmis olan buyukusta.
    (bkz: satrancin esaslari)
  • ivanchuk'un söylediğine satrançta dünya şampiyonluğu yaşayanlar arasında yetenekleri hem en fazla abartılan hem en fazla küçük görülen şampiyon capablanca'dır.
  • henuz 12 yasindayken kuba sampiyonu juan corzo'yu yendigi mactaki hamlelerini gordukten sonra saygiyla onunde egildigim zati muhterem. capa bu karsilasma hakkinda soyle diyor: "karsimda butun acilislara karsi verilebilecek butun hamleleri ezbere bilen bir rakip vardi ve ben hic bir acilis bilmiyordum. ilk maclarda beni yendikten sonra kafasini karistirmak icin acilista daha once tercih edilmeyen hamleler yaptim ve o maci kazandiktan sonra kendime guvenim geldi ve kalan maclarin hepsini kazandim." capa'nin dunyanin en iyisi oldugunu kabul etmeyenler icin bu seriyi analiz etmelerini oneririm. capa zekasina guvenip bircok sampiyonluk kazandigi icin calismayi cok sevmeyen zekasina guvenen insanlarin da hayatta basarili olabilecegini cok calisan, hirsli ve ihtiraslari yuzunden hayatta gozu baska birsey gormeyen insanlara kanitlamistir. vasily smyslov'la beraber en sevdigim oyun stiline sahip olan capa'nin lakabi "chess machine"dir.
  • o ekuriden usta oyuncularin dakikalarca dusunerek yaptiklari dogru hamleleri, capablanca hic derinlemesine hesap yapmiyor gibi, oyunu hic analiz etmiyor gibi gozukerek saksak yapar, adamin esprisi burdaydi...
  • öldükten sonra beyni incelenmiş ve beyin kıvrımlarının normal insan beynindekinden çok daha kalın olduğu görülmüştür.
  • clevaland'daki bir simultane seansinda 102 tahtada sadece 1 berabere yapip diger tum oyunlari alarak, bugune kadar yanina dahi yaklasilamamis bir rekora sahip olan 1921-1927 yillari arasi dunya satranc sampiyonu.
    ayrica 1916dan 1924 e kadar oynadigi yuzlerce oyundan hicbirini kaybetmemistir..
    "bazen oyle anlar geldi ki hayatimin sonuna kadar bir oyun bile kaybetmeyecegimi dusundum" itirafi vardir.
hesabın var mı? giriş yap