• josef van sternberg marlene dietrich'i bir tiyatro oyununda görüp yeni filmi mavi melek'te başrolü verir, dietrich ortaya çıkan filmden o kadar çok etkilenir ki holivud'dan teklif geldiğinde tek şartı sternberg ile birlikte çalışmak olur. beş sene boyunca birlikte çalışıp yedi film yaparlar, bu arada sternberg marlene'in sevgililer ordusundan biri durmundadır, daha sonra dietrich'le birlikte çalışmak istediği sadece iki film (blue angel ve blonde venus) olduğunu söyler. ışık konusunda adeta bir dehadır ama filmleri fazla grotesk ve melodramatiktir.
  • birliktelikleri bittikten sonra marlene sternberg in arkasindan hep iyi konusmus, sternberg marlene e demedigini birakmamistir.
    bir serefsizlik vardir, ve ben biased biri olarak marlene den supheleniyorum.
  • çok eskiden izleyip de unutamadığım bir film olan an american tragedy'i de çekmiştir josef von sternberg. yine böyle unutamadığım, sahneleri ara sıra rüyalarıma giren film ve dizilerden biri olan girdap gibi, sternberg artık nasıl bir görsellik kazandırdıysa, ki bu filmde değilse de, kendisi görüntü yönetmenliği de yapmış bir insandır, an american tragedy'nin "gölde bir kayıkta" sahneleri bu gün bile aklımdan çıkmamakta, "başbaşa kayığa binelim kukişim" ihtimalinde bilinçaltımı uyarmaktadır.

    gerçekten, imdb'nin de tanımladığı üzere sternberg marlene'in "one of her legions of lovers" ına dahildir, kendisini almanya'dan hollywood'a kaçırıp film yıldızı yapmıştır, marlene de karşılığında geride kocası ve kızını bırakmış bir insandır ki sanırım bu kişiliği hakkında bize bir fikir verebilir. marlene dietrich'in sternberg'in arkasından hep iyi konuşması, misal bahsi geçtiğinde "çok yakınımdır, çok severim josef'i, hep görüşürüz. evet beraber olduk, evet onu ben terk ettim ama süper bir insandır" diye zırvalaması, buna karşılık sternberg'in marlene'e gıcık olması da bir tesadüf olamaz diye düşünüyorum. oysa ki josef von sternberg marlene dietrich'i maria magdalene'den bildiğimiz mavi melek'e dönüştürmüş kişidir, kaşını gözünü adam etmiş, ustası olduğu ışıkla bildiğimiz sert gölgeli yüzünü ekrana yansıtmıştır. kemikli suratlı, koca çeneli, ip gibi kaşlı ve dudaksız bir kadını seks sembolü, hayranlık objesi falan yapmak da yetenek ister, vizyon ister.

    bu arada bahsi geçmekte olan efsanevi yönetmen josef von sternberg de imdb'nin herşey gibi bunu da yazdığı üzere aslında 5 ayak 5 inch boyunda (yani aşağı yukarı benim kadar) bibik gibi bir insandır. (yani so much for arian race aslanım).
  • avusturya kökenli amerikalı yönetmendir. 1896-1969 yılları arasında ya$amı$tır. marlene dietrich'i ke$feden yönetmen olarak sinema tarihine geçmi$tir. yapaylıığı çok belirgin olan görüntü dünyalarında j.v.sternberg , marlene dietrichi klasik vamp olarak stilize etti.
  • marlene dietrich i yaratan yönetmen.
    der blaue engel ve shanghai express gibi ünlü filmleri vardır.
    (bkz: marlene dietrich)
  • sadece oyunculara değil, doğaya da makyaj yapan yönetmendir. ağaçlara ve dekorlara alimünyum boya püskürtür, dekoru ve oyuncuları tülle kaplar böylece onları gerçek dünyadan ayırır.
  • "gölge gizler, ışık açık eder. neyi ne kadar gösterip, ne kadar gizleyeceğini bilmek bütünüyle sanata aittir.
    -josef von sternberg
  • pre - code amerikan sinemasının ışık dehası usta yönetmen. tarihte ilk en iyi erkek oyuncu oscarı ödülünü alan emil jannings'in oynadığı mükemmel film olan the last command filminin yönetmenidir. sadece bu film bile nasıl usta bir yönetmen olduğunu anlamak için yeterli.
hesabın var mı? giriş yap