• bir yıldız.
  • 1906'da, avusturya'nın viyana vilayetinde, anonim olarak yayımlanmış erotik roman.

    roman, almanca konuşulan ülkelerde epey ünlüdür, yüz yıldan uzun bir süredir almanca ve ingilizce olarak basılıp üç milyonun üzerinde kopya satmayı başarmış bir erotik çok satara dönüşmüştür.

    hiçbir yazar eserin sorumluluğunu üstlenmese de, ilk başlarda viyana üniversitesi'ndeki kütüphaneciler, bunu yazsa yazsa felix salten veya arthur schnitzler yazardı demiştir. günümüzde eleştirmenler, bilginler, akademisyenler ve avusturya hükümeti, salten'i bu pornografik klasiğin tek yazarı olarak belirtir.

    orijinal roman, diyaloglarında o zamanki viyana yerel dilini kullanır ve bu nedenle dilbilimciler için bu lehçenin seyrek bir kaynağıdır. aynı zamanda eser, o zamanın alt sınıfının sosyal ve ekonomik koşullarını bir dereceye kadar tarif eder.

    roman, ingilizce, fransızca, portekizce, ispanyolca, italyanca, macarca, ibranice, hollandaca, japonca, isveççe ve fince dillerine çevrilmiştir ve sayısız filme, tiyatro yapımına, parodiye ve üniversite dersine konu olmuştur ve hatta iki devamı daha oluşturulmuştur.

    josephine mutzenbacher, anı biçiminde yapılandırılmış ve birinci ağızdan aktarılmıştır. hikaye, kusursuzca yaşlanan elli yaşındaki bir viyanalı sosyete orospusunun dizginlenemez gençlik döneminde yaşadığı cinsel kaçamaklarını anlatır.

    https://en.wikipedia.org/…ki/josephine_mutzenbacher
hesabın var mı? giriş yap