• ingilizceyi 20 yasindan sonra öğrenen bir ukraynalının nasıl olup da ingiliz edebiyat tarihine geçtiği şaibelerin en başında gelir benim için. unabomber olarak bilinen çılgın şahsiyet tüm manifestosunu onun secret agent romanı üzerine kurmuştur. okundukça şaşırtan bir yazar, ailesini 11 yaşında kaybeder, kumarbaz olur, gençliğindeki başarısız intihar denemeleri de cabası.
  • heart of darkness ve the secret sharer adli manyak surukleyici ,ic karatici ve bilincaltini sorgulayan romanin (ikisi bir arada) sahibi
  • heart of darkness, apocalypse now isimli copolla filmine de ilham kaynağı olmuş bir romandır. (öykü değil) novella diyelim anlaşalım, o da senin güzel hatırın için.
  • akademik dünyada, hatta türkiyede bile hakkında en çok araştırma yapılan, yazı yazılan yazarlardan biridir. kişisel romanı başka boyutlara taşımıştır, romanlarının hepsinde anarşi teması yer alır, kendisinin de bir dynamiter olduğundan şüpheleniliyor, en azından politik bir yazar olduğu apaçık ortada. babası da polonya'da rus işgaline karşı kurulan bir komitenin içinde yer almaktaymış, fakat ruslar tarafından sürüldkten sonra shakespeare çevirileri yapmaya vermiş kendini.

    temelde iyilik ve kötülük temalarını işler conrad, dış dünyadaki kötülüğün içimizdeki kötülük tarafından onaylanmasını ve ikisi arasındaki duvarın yıkılmasını anlatırken tüyler ürpertir.
  • alien filmlerinde de bu yazar sıklıkla anılır. alien filmlerindeki uzay gemilerinin adları (nostromo, narcissus, sulaco, verloc*) bu yazarın kitaplarındaki karakterlerdir.
  • (bkz: nostromo)
  • birtakim ingiliz dili ve edebiyati ogrencilerinin kabusu olabilecek yazar.
  • tadına varmak için çaba harcanması gereken zor bir yazar. okuyucusunu zorlar, ondan devamlı bir dikkat ve ilgi bekler. aklınız eserden uzaklaşır da okuduğunuz sayfaya dikkat dağınıklığı ile ihanet ederseniz bir conrad okuru olarak kendinizi anlamsız bir otuz sayfa okumuş halde bulabilirsiniz. son zamanlarda kitapçılarda eselerinin daha rahat bulunması da hoş bir gelişme tabi.
  • eski edebiyat hocamın bana en sevdiği yazar olarak tanıştırdığı bu şahsın kitaplarının dili zor olmakla birlikte yapmacık bir ağdalıktan uzaktır. tasvirde ustadır fakat bu tasvirlerin kurgudaki bütünlüğü zaman zaman bozduğu söylenebilir. dikkatle okunmalıdır.
  • jozef teodor nalecz konrad korzeniowski... dunyaya, bedene, dile, yaziya yabanci olmanin erdemlerini ozumsemi$ tuhaf, linguistik bir deha.

    otobiyografik roman yazmi$ bu yazari taniyanlar, conrad'in ingiliz olma fikrini kabul etmi$ olmasina ragmen, polonya aksanini hicbir zaman birakmadigini yazmaktadir. bu dil olayi da zaten eserlerinin en temeline yerle$mi$ bir gizli kahraman gibidir.

    ingilizce ucuncu dilidir. ana dili lehcedir ve ingilizce'den once fransizcayi ogrenmi$tir.

    1890'da belcika kongo'suna yaptigi bir yolculuktan ilham alarak yazdigi heart of darkness, ustadin hemen hemen tum eserlerinde oldugu gibi birkac anlaticidan olu$ur. darkness, marlow isimli bir gemicinin hikayesini deh$etle dinleyen bir anlaticinin hikayesidir...

    cogunlukla anla$ilmaz olmakla suclanilan lord jim de bir deniz oykusu gibidir. ama darkness'tan daha bunalimli bir tona sahiptir. lord jim ise; sallanan gemi, gri gok, ve karakterin bozuk psikolojisini anlatan bir arkaplanda, hiristiyan azizligine eri$ebilme hulyalarinin bo$a ciktigini gizliden gizliye anlayan insanlarin, cesaret-cesaretsizlik ikilemlerinde kalarak yapmi$ olduklari bir hatanin hayatlarini nasil zindan ettigini anlatmaktadir.

    tabi bir de amy forster var. conrad'in kendisine benzeyen bir adamin omru boyunca linguistik yetersizlik cektigi bir cografyada, ingiltere'de, son nefesinde kendi karisi ve cocugu tarafindan ihanete ugramasindan sonra "garip bir dilde" mirildanarak varolu$unun kokenini ya da kokensizligini anlamasinin hikayesidir.

    tabii bir de conrad efendi james joyce'nin cagda$idir ve onun gibi bircok dilde du$unerek yazar. conrad'dan sonra modernist olmak, farkli cografyalari yazmak daha kolayla$mi$tir denilebilir. bir cok insan, kendisini rudyard kipling'le beraber post-kolonyel edebiyati ba$latan insan olarak one surerler.

    aynen kipling gibi, conrad da oldukca pesimisttir. yani, ayni kipling gibi, oteki'nin (koloninin) topraklarinda gordugu $ey olumdur conrad'in. bunun nedenlerini anlamak icin de antropoloji ve tarih disiplinleriyle beraber cali$irlar conrad uzmanlari.
hesabın var mı? giriş yap