• 1915 ile 1997 yillari arasinda yasamis guney afrikali psikiyatrist. wolpe insanin iki zit durumunu ayni anda yasayamayacagini kesfetmistir. ornegin, cok gevsemis durumdayken herhangi bir tur kaygi yasamak mumkun degildir. bu, wolpe'nin hastalarina derin kas gevsetici ogretmesi ve daha sonra onlari eszamanli olarak kaygiya neden olan bir uyariya maruz birakarak iki durumu esletirmesi icin ilham verir. bu teknik karsilikli ketleme teknigi olarak bilinir.

    wolpe'un hastalarindan kendilerini rahatsiz eden seyi veya olayi hayal etmeleri istenir. eger endiselenmeye baslarlarsa "o sahneyi birakip gevsemeleri" icin tesvik edilir. bu yaklasim hastanin korku duygularini bloke eder. hasta daha onceden kaygi duymayi ogrenmis. simdi tam tersi olarak gevsemeye odaklanarak kaygi tepkisini bloke etmeyi ogrenmistir.

    wolpe hastanin gecmisine inmeden beyni sadece mevcut belirtiler ve davranisa odaklayarak yeniden sartlandirir. wolpe bu yontemi kullanarak fare ve ucma korkusu gibi fobileri tedavi etmek icin gunumuzde de hala yaygin bicimde kullanilan bir sistematik duyarsizlastirma programi gelistirmistir.

    sonuc olarak, insanlar iki zit duyguyu ayni anda hissedemezler. eger biri gevsemisse ayni zamanda endiseli olamaz. o halde, korkulan nesneye sartli tepki olarak derin bir gevseme ogretilirse ayni anda gevsemeyle birlikte endise ve korku hissedilmeyecektir.
  • (bkz: ivan pavlov)
    (bkz: b. f. skinner)
  • joseph wolpe (1915-1997)'un karşılıklı ketlemeyle psikoterapi kitabı karşı koşullanmayı temel alan davranışcı yöntemlere yönelik geliştirilmiştir.
  • ilginç bir isim. güney afrikalı bir psikiyatrist. kendisini wikipedideki assertiveness başlığında gördüm. onun tespitine göre; bir insan hem kaygılı hem de atılgan olamaz. bu yüzden cesaretlenip girişken davranarak endişe/evham durumunun üstesinden gelinebilir. bu tespiti maruz kalma tekniği ile ilgilidir. bu alan üzerine yapılan çalışmalarda ergenler üzerinde de girişkenlik eğitiminin olumlu sonuçlar verdiği fark edilmiş. bu çalışmayı da iki türk yapmış.
hesabın var mı? giriş yap