• yeni bir dalgadir arayuzu etkilesimi icin. javascript yazmasini eglenceli hale getirmeyi misyon edinmis.

    sadece 60 kb (cok temiz 2340 satir - satir bosluklari dahil 1.1.3 surumu) javascript kutuphanesi sayesinde, ayni scriptleri tekrar tekrar yeniden yazmak veya eksik ve hatali yazmaktan kurtarabilmektedir. icersinde barindirdigi tum gerekli fonksiyonlar sayesinde olanaklar sinirsizlasiyor. ayni zamanda, kafa yorulmus mimarisi sayesinde cok basit sekilde gelistirilebiliyor ve kendi fonksiyonlariniz eklenebiliyor. ayni zamanda standardlara uyumlu (css3 gibi) ve reklam yapmak gibi olmasin internet explorer 6.0 ve ustu, ff 1.5 ve ust surumleri, safari 2.0+ ve opera 9.0+ gibi tarayicilarda sorun yaratmiyor.

    bunun disinda belkide diger kutuphanelerden gercekten ayri kilan ozelligi tum gereken teknolojileri kutuphanede barindirmasi. bu sayede hem dom fonksiyonlarini icermekte ve bu konudaki sikintilari gidermekte. fakat iste guzel tarafi bu. diger kutuphaneler sizi dom olayindan kurtarirken, events derdini kendimiz cozmek durumunda kaliyoruz. fakat jquery bunuda dusunmus ve eventleri tamamen kontrol altinda. hepsi bu mu?

    daha bitmedi: ayni zamanda, kullanilabirlik ve goze hitap etmesi icin gerekli animasyon ve efekleride eklemisler. ozellikle bu cok sevindirici. cunku genelde bu konuda ozurlu olan kodcu kardeslerimizde belki goze ve kalbe hitap eden arayuzler uretmeye kalkisabilirler ve sikici ve karmasik arayuzlerden kullanicilari kurtarirlar. hepsi bu mu?

    daha bitmedi: ajax fonksiyonlarinida tamamen icermekte ve ek bir kutuphaneye gerek kalmamakta. hepsi bu mu?

    daha bitmedi: artik yetti, baska ne olacak. tarhana corbasi yapamazki bir script dememisler ve eksik bulduklarinizida kendiniz kolayca ekleyebileceginiz sekilde dusunulmus.

    kullanimi icin sadece kutuphaneyi referans gosteriyorsunuz:
    <script type="text/javascript" src="jquery.js"></script>

    ve arkasindan, kutuphaneyi kullanarak kodlarinizi kendi kodlarinizi yazmaya baslayibilirsiniz:
    $(document).ready(function(){
    // kod buraya
    });

    bu sayede cok basit sekilde su tip seylere girebiliyorsunuz:
    $("a").click(function(){
    $(this).hide("slow");
    return false;
    });

    jquery sayesinde daha kisa kod yazmanin yolu ise object oriented olmasindan kaynaklaniyor.
    zincirleme sekilde diger methodlari daha onceki sorgulama sonucunun uzerine ekleyebiliyoruz:
    $("a").addclass("test").show().html("foo");

    diger javascript kutuphaneleriylede gecimsizlik yaratmadigi soyleniyor. bu sekilde prototype ve mootools gibi kutuphanelerle beraber, kardes kardes kullanilabiliyor.

    fakat belkide bir cok kisinin asil agzini sulandiran, hali hazirda, acik kaynak gelistirilen plug-inler dir. bu sayede 0 zahmetsiz (armut pis agzima dus seklinde) bir cok gerekli scriptler kullanilabiliyor ve arayuzunuz senlendiriliyor. hatta oyleki yeni digg yorum arayuzu icin jquery kullanildi. belkide severek takip ettiginiz bir cok sitede de kullaniliyor. umariz eksisozluk'de bir yerelere sikistirir.

    kisacasi israrla tavsiye ederim. nelerin mumkun oldugunu buradan gorebilirsiniz: http://docs.jquery.com/plugins
  • çok acayip bir şey lan bu! oha oha oha demek istiyorum tekrar izninizle:

    $('#result').load('hede.html #falanca img');

    bu tek satırlık kodun anlamı:

    hede.html'i çağır gelsin, geldikten sonra içini didikle; "falanca" id'sine sahip elemanı bul, bunun altındaki img elemanlarını al ve mevcut sayfadaki "result" id'li elemanın içine koy.

    oha lan! nasıl bir pratik zeka bu? yoksa ben mi bu kadar gerizekalıyım da jquery'nin her bi özelliği beni bu kadar şaşırtabiliyor?
  • resmen web platformunda guvenilmeyen, hakir gorulen, yeri geldiginde tekmeler atilan acilarin cocugu javascript'in muhtesem geri donusudur.

    bir kac zaman once daha benim haberim yok bu kutuphaneden, kendimce takiliyorum... seref gecen gun cok igrenc bir insansin tadinda dandik bir arkadasin son calismasina bakiyorum. bakiyorum ama inanamiyorum, gorsen bir zerafet, ergonomi, elegance (tutamadim kendimi cesitliyorum)... kaynak koda bakiyorum, herif bu kutuphaneyi indirmeye bile gerek gormemis.. direk yardirmis:
    <script type="text/javascript" src="http://code.jquery.com/jquery-latest.pack.js"></script>

    messi bir web calismasi ise, jquery'dir arkadas. budur.
  • 2020 itibari ile top 10 milyon web sitesinin %74'ünün kullandığı framework.

    https://w3techs.com/…es/overview/javascript_library

    istatistiklere bakarsak 2015'ten bu yana ise popülaritesi azalmamış, aksine artmış.

    ekşi'de 3310 muamelesi yapıldığına bakmayın.
  • vanilla frontend'e bir eklenti olarak ortaya çıkmıştı. insanlar bunu kendi sitelerine ekliyorlardı ve içeriğinden faydalanıyordu. şimdi çıkan frontend frameworklerine bakıyorum, kendilerini bir eklenti olarak değil başlı başına bir ana unsur olarak lanse ediyorlar. iş öyle tuhaf bir boyuta varıyor ki bu frameworkler kendileri yarattığı sorunları çözmek için daha da karmaşık çözümler sunuyor. doğrusu bu gidişat hiç de hoşuma gitmiyor.
  • jquery tubular ile youtube videolarini sitemizde arkaplan olarak kullanabiliyormusuz.
    ben begendim, siz de begenirsiniz belki diye paylasiyorum
    jquery tubular
    bu da demo
  • "jquery kullanmamakla övünmek" olayıyla sık karşılaşmaya başladım. arada rasyonel açıklamaları olanlar denk gelse de çoğunluğu

    - ben metallica dinlemiyorum
    - facebook hesabım yok

    karizması yapmaya çalışan adamlara benziyorlar.

    iyi bir kütüphanedir ve evrendeki hemen her şey gibi bazı kusurları olduğu da yalan değildir.
  • fadein-fadeout efektlerini 24 bit transparent png arkaplanı olan elemanlarda kullanırsanız internet explorer'da bu efektlerin geçişleri esnasında resmin etrafında yarrak gibi bir border oluştuğunu görürsünüz. bunu önlemek için türlü çözümler mevcut(muş); örneğin png'yi 24 bit yerine 8 bit olarak kaydetmek (görüntü kalitesi kaybı), fade efektini elemanın kendisine değil de container'ına vermek (işe yaramadı), bi boka yaramayan png fix'ler vs... gibi bi sike yaramayan birtakım öneriler mevcut. hele ki css sprite kullanıyorsanız zaten fazla şansınız yok. bunun yerine tarayıcı buysa şu olsun tarzı çözümlere gitmeniz ve internet explorer ile arkasındaki ekip için bir kez daha "orrrroooospu çocukları!!!1!!11" diye sövmeniz gerekiyor.

    ispiyoncuya not: tamam sen başka türlü söv amına koyim
  • insanin web üzerinde harikalar yaratmasını sağlayan javascript kütüphanesidir.

    bu müthiş kütüphaneyi tanıdığımız kimler kullanıyor ona bakalım.

    facebook: son zamanlarda eklediği jquery kütüphanesiyle yüklediğiniz fotoğrafın boyutu eğer izin verilenden büyükse jcrop eklentisi sayesinde bir imaj croplama işlemi başlattı.

    dell: kullandığı galleria eklentisiyle anasayfasında resim galerisini gösteriyor.

    netflix: prettyphoto eklentisi sayesinde sitelerinde bir çok resmi, farklı efektler ile kullanıcılarına gösteriyor.

    nbc: prettyphoto ve galleria eklentilerin ikisini de kullanıyorlar. *

    ve bunlara ek olarak bank of america, major league baseball, digg ve wordpress te bu kütüphanenin nimetlerinden faydalanıyorlar. ya siz? *
  • 1.5 sürümü ile deferred metodlar eklenmiştir.

    örn.

    $.get('blabla.html').then( console.log('istek basarili') ).error( console.log('sictik') );

    gibisinden bir kod yazmamız mümkün olabilecek. ne işe yarar ? valla bulunur kullanılıcak bir yer , yormayın kafanızı...
hesabın var mı? giriş yap