• japonca "judo kiyafeti" anlamina gelen, kol boyunda herhangi bir sinirlama olmayan ve judo di$inda aikido gibi cali$irken kiyafetin dayanikli olmasi gereken sava$ sanatlarinda kullanilan kostum.
  • diger uzakdogu dovus sporlarından çok daha farklı kumaşa sahip olan judo kıyafeti. judo da rakipler birbirlerini elbiselerinden tuttuğu için ve bu oynaşma yerde de devam edebildiği için elbise kolay yırtılmamalıdır bu yüzden de kumaş çok kalındır. genelde tamamen pamuktan üretilir ve vucuda hızlı sürtünme olursa gayet şık yanık izleri bırakır. uwagi, shitagi ve obi den oluşur. ceket kısmı (bkz: uwagi) elbisenin en önemli kısmıdır. yakaları çok kalındır ve kas kuvvetiyle yırtmak neredeyse mümkün değildir. elbiselerde belli bir standartlara uyulması şarttır. yakalar iki kemer (bkz: obi) kalınlığından daha fazla kalın olamaz. kollar bileği geçemez ve en fazla bilekten 3 - 4 parmak geride kalabilecek kadar kısa olmalıdır. pantalon (bkz: shitagi) ise cekete göre daha ince bir kumaşa sahiptir ve uzunluk olarak yine ayak bileğinden daha uzun olamaz yada ayak bileğine 3 - 4 parmaktan daha kısa kalamaz.

    antremanlarda sadece beyaz judogi giyilebilir. bireysel müsabakalarda hakemlere kolaylık olması açısından mavi köşedeki sporcu mavi renkte judogi giyebilir. takım müsabakalarında ise türkiye de yine mavi ve beyaz renk haricinde judogiler yasakken yurt dışında sporcular klüplerini temsil eden renklerden oluşan judogiler giyebilir.
  • en ucuz olanın markası çapıtkan dır.
  • yakında standartlarında değişiklik yapılacak judo elbisesi.
    kesinleşen ama henüz uygulamaya konmayan kısmı, kol boyu. eskiden bileği geçmemesi gerekirken şimdi bilek hizasında hatta bileği bir parmak kadar geçmesi gerekecek.

    aynı zamanda bu elbiseler bol kesim ve slim kesim olmak üzere ikiye ayrılırdı. iki kesim de, giyene ve karşısındakine bazı avantajlar ve dez avantajlar verir, sporcu işine geleni giyerdi. kesin olmamakla birlikte artık bu kesimlerden biri kabul edilecek.

    pantolon kısmında bir değişiklik olacak mı bilmiyorum.

    bu değişiklik tabi müsabıklara zarar. milli sayılacak bir sporcunun ortalama 4 judogisi olur. şimdi bunların yerine yenileri alınacak. iyi yanı da burda zaten, maddi durumu iyi olmayan bir çok sporcuya bir sürü antreman elbisesi çıkmış olacak.
  • jiu-jitsu dövüş sporundan türeyen judo sporunda kullanılan giysi.
  • oldukça fazla detay içeren judo kıyafeti

    link
hesabın var mı? giriş yap