• hayat hikayesi sıfırdan zirveye konulu filmler için kendiliğinden bir senaryo olsa da bilhassa imparatorluğu döneminde attığı dini ve politik adımlarla başta justinianus'un daha sonra girişeceği seferlere bir altyapı oluşturmakla birlikte imparatorluğun birleştirici harcının iznik itikadı hıristiyanlığı olduğunun da altını çizmiş olan roma imparatoru.

    yarı çıplak zafer tanrıçası victoria imgesini sikkelerin arka yüzlerinden çıkartarak yerini benzer ama üzerinde bir elbise olan bir kadın figürüyle değiştirmiş ve böylece imparatorluğun artık pagan imgelerden tamamen uzaklaşmış olduğunu ve imparatorluğun inancında paganizme hiçbir şekilde yer olmadığını bir kez daha imgelemiştir.

    ayrıca, tahta çıktığı ilk senelerde hem aryanizm hem de monofizitizm karşısında ciddi bir savaş vermiş ve aryanizm ile giriştiği mücadeleye roma'daki papa'yı dahil etmeye çalışarak italya'nın yönetimini elinde bulundurmakta olan aryusçu ostrogotlar karşısında politik olarak avantajlı bir duruş elde etme niyetinde olmuştur. bunda da pek başarısız olduğu söylenemez, zirâ ostrogot kralı theodoric, konstantinopolis ziyaretinden dönen papa'yı, aryanizme doğu roma nezdinde meşruiyet kazandıramadığı için öldürmüş ve justinianus döneminde italya'nın yeniden fethine kadar gidecek olan ostrogot-doğu roma çatışmasının fitili böylece ateşlenmiştir.

    m.s. 526 senesinde imparatorluğun en büyük üçüncü şehri olan antakya'da yaşanan şiddetli deprem sonrasında bizzat kente gidip restorasyon çalışmalarında da bulunmuştur. o dönemde neredeyse seksen yaşında olduğunu düşününce, bu hareketinin son derece takdire şayan bir pr hamlesi olmanın ötesinde imparatorun ahlaklılığına da işaret ettiğini söylemek yanlış olmaz.

    flavius valerius leo, flavius zenon ve anastasios gibi son derece dirayetli ve tuttuğunu koparan imparatorlardan sonra daha zayıf bir görüntü çizmiş gibi görülse de aslında kendisinden sonra gelecek olan yeğeninin* yapacaklarının bir nevi altyapısını oluşturmuştur. anastasios döneminde ciddi şekilde zenginleşen hazine, kendisinin döneminde savaş ve iç karışıklığın da asgari düzeyde kalmasıyla birlikte hepten dolup taşmıştır. tarihçiler böyle bir tanımlamaya girişmese de zannımca doğu roma imparatorluğu'nun beş iyi imparator çağı'nın dördüncüsü olmayı hak etmektedir. politik bir deha ya da büyük bir komutan olduğu belki iddia edilemez, ama yersiz kriz ve karışıklıklardan kaçınmış ve deyim yerindeyse gemiyi yüzdürmeyi bilmiştir.
  • yunan kilise babalarından biri. hem din adamı hem de ilk hristiyan filozoflardan biridir.
    "justinus, platon'un idealar öğretisine ve sokrates'in bilgeliğine oldukça önem verdi. bunu hristiyanlık ile bağdaştırmaya çalıştı. özellikle hz isa öncesi yaşayan insanların durumu hakkındaki görüşleri önemlidir. isa'dan önce yaşayanlar doğal olarak hristiyan değillerdir. peki o zaman onlar “kurtuluşu” nasıl sağlanacaktır? ona göre isa'nın düşünceleri akıl yoluyla kavranabilir. bu akıl logos'tur. tanrısal akıl olan logos ile tanrıya ve onun isteklerine ulaşmak mümkündür. isa'dan önce yaşayanlarda logos aracılığıyla tanrıya yönelmeleri mümkündür. bunu başaranlar da kurtuluşa ulaşmıştır. burada logos aracılığıyla düşünmenin ve sorgulamanın, kutsallığa yakın olduğunun vurgulanması önemlidir."

    kaynak
  • ms 518 li yıllarda bile yetenekli insanların üstünde yaşadığımız topraklarda sıfırdan devletin en üst tabakasına gelebildiğini gösteren imparator. ms 2020 li yıllarda ise sadece torpili olanın bırak yükselmeyi işe girebildiği bir ülkedeyiz. bizans bu yüzden bizanstı. türkiye ise.. neyse..
hesabın var mı? giriş yap