• 16 yaş altında görülen erken tanısı zor enflamatuar, romatizmal hastalık* . 6 haftadan uzun objektif eklem bulgusu olmalıdır.
    3 formda görülür
    1-poliartiküler ( 4 veya fazla eklemde tutuluş* + hafif sistemik bulgular)
    2- oligoartiküler ( 1-4 eklemde tutuluş , sistemik bulgu yok, iridosiklit insidansı yüksek)
    3- sistemik tutulum (değişik derecelerde artritle birlikte çok ciddi sistemik bulgular) yapabilir.
    1-3 yaş arası ile 8-12 yaş arası pik yapar. kız/erkek oranı =2/1
  • tanı kriterlerine sokmak istediğim.
  • iki yaşında yüksek ateş ile gelip, 6 ay boyunca teşhis edilemeyen; canım annemi doktor doktor gezdirip hatta babaannemin zoruyla üfürükçülere bile düşüren, sonunda sevgili, özgür kasapçopur abi ve hocası nil arısoy sayesinde tanı konulup tedavi edilen hastalığım. erken teşhis edilip, aksatılmadan tedavi edildiği için organlarımda herhangi bir tahribat bırakmadı. farklı artritli hastalarla tanışınca, aileme ve doktorlarıma ne kadar minnet duyduğumu anlatamam. hastalık ara ara terk edip gitse bile, ara ara ben burdayım diyor. 2 yıl önceye kadar sürekli atak halindeydi, en son sen inatçıysan ben daha inatçıyım diyip, tutuk eklemlerime rağmen hayatımı durdurmadan yaşamaya karar verdim. canım yana yana her aklıma geleni yapıp, aklımca hastalığın hayatımın önüne geçmesine engel oldum. son 1 yıldır iyiyim, atak yapmadı ama önceleride geldi bu başıma sonra hop diye geri göndü. son doktor kontrolünde, farkedildi sol bacağımda gizlenmiş yatan bir sinsi varmış. bu yüzden ilaçları aksatmadan, doktor kontrolüne tam gaz devam. eklemeden geçemeyeceğim, canım bilim iyiki varsın.
  • juvenil romatoid artrit normal romatoid artrit'e hiç benzemez.

    juvenil romatoid artrit genelde 16 yaşından küçük kız çocuklarını tutar. ve genelde büyük eklemleri asimetrik tutar. ve sıklıkla antinükleer antikor pozitiftir.

    antinükleer antikor ise juvenil romatoid artrit'in gözü tutacağını gösterir.

    poliartriküler tip yüzde 20'sini yapar ve romatoid faktör pozitiftir ve sekel kalma olasılığı yüksektir.

    yüzde 10'u still hastalığıdır. ama bunda da generalize lap ve hepatosplenomegali olduğu için. lösemi ve lenfoma ile karıştıılır.
  • (bkz: jra)
hesabın var mı? giriş yap