• padişah üçüncü selim (saltanatı: 7.4.1789-29.5.1807)’in, batı tarzı düzende talim etmek üzere oluşturduğu ve adına nizam-ı cedit denen birliklerin yeniçeri ocağını ortadan kaldıracak alternatif olmasından kuşku duyan zamanın derin devleti vezir musa paşa ile şeyhülislam ataullah efendi’nin, bir yandan, bir saray darbesi ile padişahı indirip yerine tahta çıkaracakları biraderi şehzade mustafa (iv)’yı ikna ederlerken, diğer taraftan, bu tertibe zemin hazırlamak ve başarırsa bu namıyla tarihe geçmek üzere seçtikleri kayıkçı yamağıdır.

    günümüzden iki asır önce kurulan bu “derin” tertip için tetikçimiz önce gerekli olan tedristen geçirilerek, her türlü provokasyona açık hale gelmiş yeniçeri ortaları içine salınır. kendisi doğru tercih olan tetikçimiz, belagat gücü ile kısa sürede yeniçeri ağalarını ağzının içine baktıracak hale getirir.

    şartlar yeterince olgunlaşınca, önderliğinde et meydanı’nda kazan kaldıran yeniçeri ortaları padişah üçüncü selim’den kötü gidişin müsebbiplerinin kendilerine teslim edilmesini isterler; padişah da büyük bir aymazlıkla kabinesinin büyük bölümünü nümayişçi yeniçeriye teslim eder ki; teslim edilenler anında linç edilirler.
    bu linçler sonrasında, kabakçı’nın ünü iyice artar; devlet erkanından her ricası “emir” telakki edilir. sonunda, sıra padişahın kendine gelecektir ki, o’nu da, tahttan çekilmeye “ikna” eder.

    bu vasıta osmanlı derin devleti tertiplediği yeniçeri isyanı ile padişahı tahttan indirmiş; çok merkezli yapısında taşrayı kontrol eden ayanların temsilcisi alemdar mustafa paşa da, tahtından feragat eden üçüncü selim’i tekrar tahta çıkarmak amacıyla istanbul’a düzenlediği seferle; yerine geçen dördüncü mustafa’yı (saltanatı: 29.5.1807- 16.11.1808) tahtan indirmiş ama üçüncü selim’in boğdurulmasına engel olamadığından, yerine ikinci mahmut’u tahta çıkarmıştır.
    alemdar paşa, bütün bu olanların müsebbibine de hesabını sormuş; sonunda kılıçla yaşayan kılıçla ölmüştür.
    *
    bir diğer hatırlatma: kabakçı mustafa isyanı, lise tarih kitaplarında bizlere “gerici” zihniyet olduğu öğretilmişti; fark edileceği üzere bu zihniyete ilave olarak bu tertibin kökünde, devlet kadar eski, devletle mündemiç, yeni talimi bahane eden derin “osmanlıcı”lık vardır.
  • 3. selim zamanında nizam-ı cedit operasyonlarını gavur işi bulan ve halkı galeyana getiren bağnaz, asi ve kabakçı dendiğine göre keş bi eleman.
  • reşat ekrem koçu tarafından yazılan tarihi romanda (!) "serseri" olarak nitelendirilen insan.
  • soyadım yüzünden * ilk orta ve lise yıllarım boyunca tüm arkadaşlarımın "deden mi lan hohehaha" diye bana bindirdikleri halk kahramanı. *
  • robert kinzel'in avusturya lisesi'ndeki lakabı.
  • 19 temmuz 1808 tarihinde haklanmış, tarihte es geçilmesi haram süper kahramanlardan. 1800'lerin başında bir padişaha; "benim tebam isyanını böyle dile getiriyorsa, ben hükümran olmaya kalkmayayım, olmamak da islahat sayılsın." dedirten ve tahttan inmesine/indirilmesine neden olan karakter. osmanlı-rus savaşı devam ederken çıkarları gereği nizam-ı cedid yapılanmasına karşı devlet adamları tarafından tutulmuş bir yeniçeridir. kastamonulu olduğu söylenir ama:
    (bkz: kabakçı)
  • isyan etmek icin yanlis adi secmis insan..
  • google’a adını yazınca en üstte vikipedide çıkan fotoğraf sultan abdülazize aittir. bu haine ait değildir.
  • üçüncü selimi tahttan indiren ayaklanmada başı çeken, rumelikavağı kalesinin muhafız çavuşu. sonradan alemdar mustafa paşa'nın adamları tarafından öldürülmüştür. bir rivayete göre öldürüldüğü gece gerdeğe girmektedir ve başı gelinin koynundayken kesilir.
hesabın var mı? giriş yap