• ingilizce'de leakage current diye geçen bir elektrik-elektronik terimi.

    elektronikte, ki düşük gerilimler sözkonusu olur bunda, ideal bir durumda akmaması gereken fakat adından da anlaşılacağı gibi hayat şartları gereği akan çok çok ufak elektrik akımına denir. orta ve yüksek seviyeli gerilimlerle uğraşılan elektrikte ise yine adından anlaşılacağı gibi dışına çıkmaması gerektiği yalıtkanın orasından burasından kaçan elektrik akımına denir.

    detaylı anlatım için wikipedia'ya başvurun.
  • faz ve nötr arasında oluşan akım yerine. faz toprak arası oluşan akım. çoğunlukla çarpılma vs. sonucu da oluşur bu akım. kaçak akım rölesi ile kaçak akım oluştuğunda devre kapanır.
  • "kaçak akım koruma rölesi"ndeki "kaçak akım" ingilizcede "residual current" şeklinde kullanılır, k.a.k.r.nin ingilizcesi de "residual current circuit breaker" olarak adlandırılır. eğer evinizde yoksa, en azından mutfak ve banyodaki prizler için dairenizdeki dağıtım kutunuza takın. örneğin siemens 5sv4616-0.
  • pn junction için konuşmak gerekirse, ters bias* altında oluşan depletion region'ın yalıtkan tabaka* etkisini sinsice penetre eden azınlık yük taşıyıcılarından* kaynaklanır, normal bir durumdur. sıcaklık etkisiyle de değişkenlik gösterir (bkz: fermi-dirac distribution). "aha, akıtıyo lan bu!?*" diye panik yapmamak, germanyum yerine silikondan şaşmamak lazım gelir...
hesabın var mı? giriş yap