• diş ağrısından kafayı duvarlara vurma ancak dişçiye* gitmekten de korkma durumu genellikle buna verilen örnektir.
  • çatışmanın bir diğer türü. kişi bir davranış gösterecek fakat bu davranış ya istemediği bir duruma, ya da istemediği bir başka duruma yol açacaktır. yaklaşma kaçınma çatışmasında olduğu gibi iki örnekle anlatalım ki herkes anlasın.
    1.annen mi ölsün, baban mı ölsün?
    lan bi saniye dur.niye ölüyor ki bunlar. okul öncesi hayata hazırlık sorularıydı o olmuyo öyle seçimler. bunu geç.
    1.ayrılık konuşmaları
    sevgilinizin üzülüp ağlamasını istemezsiniz. (burada istemediğinizi varsayıyorum.çok mu varsayıyorum.) diğer yandan onunla birlikte olmak da istemiyorsunuz. işte siz bir çatışma yaşıyorsunuz. hem de uzaklaşma uzaklaşma çatışması. ya devam edeceksiniz üzüleceksiniz, ya da ayrılacaksınız o üzülecek, dolayısıyla siz üzüleceksiniz.
    (konuşmadan ayrılırım, bişey de olmaz diye düşünüyorsanız yanlış düşünüyorsunuz. kız eninde sonunda ayrıldığınızı fark edip soracaktır.)(genelde bu konuşma yapılır diye düşünüyorsanız da yanlış düşünüyorsunuz.kim eşi için "ben bundan ayrılacaktım ama bi türlü cesaret edemedim.sonra evlendik." der ?)
    2.tecavüz sorunsalı
    hapistesiniz, ya paşa paşa oral seks yapacaksınız, ya da dişlerinizi dökecekler.
    tabi hapishane falan hep öyle çünkü. bu çatışmadaki seçiminiz artık çok da önemli değil. ne de olsa hapise girmeden önce yaşadığınız çatışmada göstermeye karar verdiğiniz davranışın sonucu olarak burada bulunuyorsunuz.
  • eğitim bilimlerinde sorularını çözmekte hoşa giden konudur.
  • gundelik hayattaki karsiliklari kırk katır mı kırk satır mı, aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık veya daha kaba ifadeyle iki ucu boklu degnek olan durum.

    kisinin iki olumsuz hedef arasinda kalmasindan dogan catisma. ortada iki olumsuz iki amac ( x ve y) vardir. birey icin bunlarin ikisi de iticidir. birey x'den uzaklasir. x'in olumsuzluk degeri azalir, y 'in olumsuz degeri artar ya da geri doner x'in olumsuzluk degeri artar ve y'nin olumsuzluk degerini azalir.

    ornegin, kisi kendisinin istemedigi ama ailesinin istedigi bir bolumde okuyacak ya da ailesinin istegiyle calismak istemedigi bir iste calisacaktir. cozum yolu ise, bu iki hedeften birini daha cekici hale getirmektir.
  • kurt lewin tarafından ortaya atılmış teori.

    güdüler bazen çelişkiye düşürebilir. birden fazla güdü aynı anda etkinse ve insan bunlardan sadece birine yönelecekse çatışma oluşur. bu çatışmalardan biri kaçınma-kaçınma çatışmasıdır. ortada iki tane yapmak istemediğimiz bir şey varken birine mecbur bırakılırsak bu çatışmayı yaşamış oluruz. yani mesela bir işte çalışmak istemiyorum ama parasız da kalmak istemiyorum. bu durumda çatışma yaşamaktayım ve mecburen işe giriyorum.

    genelde bir seçeneğe yaklaşıldığında o seçenek daha da kötü görünmeye meyillidir. bu durumda da kişi farklı davranışlar sergileyebilir; durumdan kendini soyutlama, hiçbir şey yapmama veya en az kötü olan seçeneğe gerileme.
hesabın var mı? giriş yap