• "nakillerin sıhhatini tespitte ihtiyaç duyulan aklın, kendi tespitlerinin sıhhatini tespitte nakillere muhtaç olduğunu söylemek abestir." sözünün sahibi imam...
  • "eğer aklın yerine nakli koyarsak, peygamberin her dediğini başka bir peygamber ile kanıtlamak gerekir ve bu durum bir teselsül ile ilk peygambere kadar gider. peki ilk peygamberin bunu nasıl söylediğini nasıl doğrulayacağız? akılla.." diyen mutezile imamı...
  • bir yerlerde denk gelmiştim ve kadi (evet "i" ile) abdülcebbar (ve evet, "e" ile) diye geçiyordu ismi. fonetik itibariyle hoşuma gittiği için sanırım, dilime takıldı. bir yerlere üye olup nick olarak kadi abdülcebbar alasım var.
  • "aklını işleten bir varlığın akıl yoluyla bilinecek şeylerde nakle ihtiyacı olmaz." gibi düşünceleri olan mutezile imamıdır.

    ne kadar nakle ihtiyaç duyuyorsak o kadar az düşünüyoruz demektir.

    hatta durum daha da vahimdir. nakli okumak için de bir çaba gerektiğinden onu okumaya üşenenler insanlarımız hazır okuyan varsa onun dediklerini yapmayı tercih ederler.

    inançlı olmak isteyen -ki bunun da sebebi muhtemelen cehennemde yanma korkusu- ama aklını kullanmayı bırak gözünü kullanmaya üşenen, ahlaki düzeyi en alt seviyede olanların dini araştırma çabası şu üç cümleden ibarettir. "nerede yazıyor bulamam şimdi. sen okumuşsundur. ne diyor?"

    hatta çoğu vakti zamanında sağda sola duydukları bilgilerin nakille çeliştiğini öğrendiğinde dahi uygulamalarından vazgeçmeyeceklerinden genelde soru dahi sormazlar. çünkü onlar zaten biliyordur. onlar için din; sağdan soldan duyduklarından ibarettir. bunun da daha alt seviyesi yok sanırım.

    sonra aklından bihaber bu insanlar çıkıp da başkalarının imanı ile ilgili değerlendirmede bulunup "o kafir, o zındık!" diyecek! öyle mi?

    bunlar gibi iman etmektense bunların gözünde kafir olmak en güzelidir.
  • anselmus ve descartes'tan önce ontolojik argümanı kullanan mutezilî mütekellim: (bkz: #104677682)
hesabın var mı? giriş yap