• kendi adına devlet kuran kadı.

    günümüze uyarlarsak, atıyorum cumhuriyet başsavcısı mehmet yılmaz isimli kişinin "cumhuriyet başsavcısı mehmet yılmaz devleti" diye devlet kurması gibi bir şey. biraz saçma olmuş, evet.
  • burhaneddin bey kayseri doğumludur.. sırasıyla mısır, şam ve halep'te karşılaştırmalı edebiyat tahsili gördükten sonra yirmi bir yaşında olmuştur.. nitekim bu yaş, babasının yerine kayseri'ye kadı tayin edilmesine de yol açmıştır.. kadı bey, ertena devletinin tarumar olmasından sonra, siyasete soyunmuş ve 1381 zamanında sivas'da hükümdarlığını ilan etmiştir.. akkoyunlu'nun kurucusu karayülük osman'la girdiği düelloda kaybeden kadı, 1399'da sivas'da dar ağacının dalından meyve yerken görülmüştür en son..

    kadı bey bir anadolu şairidir, tüm bunların berisinde.. dili azerî türkçesiyle benzerlik gösteren burhan bey, iran şiirine meftun olarak gazeller, rubâîler ve tuyuğlar döktürmüştür.. cesur ve maceraperest bir ruhun etkisindeki şiirlerinde daha çok aşk ve tabiat gibi pastoratik temalara değinir gibi yapan kadı'nın orta boydan bir "divan"ı da mevcuttur..
  • akkoyunlu devleti ile girdiği savaşta zafer kazanmasına rağmen, kara osman'nın kendisini takip ederken yaralanmasıyla eline esir olarak düşmüş, aynı kişinin adamları tarafından idam edilmiştir. hayatı ilim, siyaset ve devlet yönetimi ile geçmiştir. bu kadar meşguliyet içerisinde 1500'den fazla manzume içeren bir divan ortaya çıkarmıştır.

    bilinen tek eseri kadı burhaneddin divanı adlı eseridir. türk dil kurumu tarafından 1944'de basılmıştır. tek nüshası ingiltere'dedir.
  • kabri, sivas 'ta adının verildiği okulun bahçesindedir. sivaslıların çoğu kabrini yatır sanmaktadırlar. ayrıca belirtmeliyim ki yatır sayılan birçok hazretin kabri türbeye çevrilmiş, ihtimam gösterilmişken kadı burhaneddin gibi beylik kuran önemli bir ismin mezarına aynı ihtimam gösterilmemiştir.
  • eretna devleti atabeyi iken lan sıpadan bey mi olur diyerek eretna beyi olmuş şahsiyet.

    buralarda sıkıntı yok dönemine göre olağan şeyler. lakin rivayete göre savaş meydanında dahi şiir yazmaktan geri durmamıştır. onu ilginç yapan bu bence.

    kara yülük osman'ın gazabına uğrayıp bu dünyadan göçmüştür.

    döneminde divanı olan 5 şairden birisidir ve anadolu sahasındaki ilk tuyuğ örnekleri kendisine aittir.
  • 14.yy.da yaşamış; hem devlet adamlığı, hem alim ve şair yönü olan ilginç ve genelde başarılı bir tarihi şahsiyettir. devlet yönetimini ele geçirdiğinde meşruiyetini gördüğü dini rüyalarda kendisine hükümdarlık verilmesi gibi referanslara dayandırmaya çalışmıştır. ayrıca osmanlı devleti'ni orta ve doğu anadolu bölgeleri'ne yönelik hakimiyet mücadelesinde epeyi uğraştırmış ve bir savaşta da yenmiştir (bkz: çorumlu savaşı) (ki söz konusu savaşta yıldırım beyazıt'ın şehzadelerinden biri de öldürülmüştür). daha sonraki yıllarda kendi devleti ile ilgili iç mücadeleler esnasında bir pusuya düşürülerek öldürülmüştür. bundan sonra yavaş yavaş devleti osmanlı hakimiyetine girerek ortadan kalkmıştır.
  • kişinin öncelikli ve esasında tek meselesinin, kendini bilmek olduğunu dile getirenlerdendir.

    "sen bu erenler cem'ine dîvâne gel dîvâne gel
    kendü hisâbun anlayup defter kılup dîvâna gel."
  • yıldırım bayezit'in, aksak timur gelene kadar en çok çekindiği anadolu şövalyesi. hatta yıldırım'ın çok sevdiği büyük oğlu şehzade ertuğrul kendisiyle çorum yakınlarında kırkdilim mevkisinde büyük bir savaşa tutuşarak maktül düşmüş sonrasında kadı burhaneddin nefreti osmanlının saraylarını süslemiştir. yine de doğu'da beliren timur tehlikesini yıldırım'a nameler yoluyla yazarak ittifak teklifinde bulunmuş fakat hasmane tutumundan dolayı karşılık bulamamıştır.
  • yüzyıllar öncesinden gelen bir nefestir kadı burhaneddin hazretleri:

    "gönlüme ben didüm ki kandesin
    gamzesinün ohlarıyla kandesin"
  • kadı burhaneddin'den:

    dün gice düşte ben sini benüm ile görür idüm
    bu düşümün tabirini yorayın andan öleyin
hesabın var mı? giriş yap