• kedinin ulasamadigi cigere mundar demesidir. dupeduz kadin dusmani bir soylemdir. ha olur da gunun birinde biri bir arastirma yapar, der ki falan fismekan standartlarina gore guzellik miktarlari olculmus kadinlarin icinden guzel olanlarin guzel olmayanlara kiyasla pozitif bilimlerle daha az ugrastigi gorulmustur, o zaman belki kaale alinabilir boyle bir provokasyon ziriltisi.
  • çirkin kadınların akademisyen olmasıyla açıklanabilecek durum.
  • güzellik ve zeka arasındaki ilişkiye dair sözde çıkarımlarınıza değinmekten imtina ediyorum ve bu tespitleri yapanları bilim insanlarına emanet ediyorum. fakat benzer bir saptamayı, geçenlerde akademisyen adayı başka bir arkadaşım daha yaptığı için üzerinde oturdum düşündüm.

    çocuk şöyle diyordu: "kadınlar çoğunlukla erkeklerin egemenliğindeki akademi alanında var olabilmek için, kendilerini cinsiyetlerini saklamak, kadınsı olarak görülebilecek her türlü davranıştan kaçınmak zorunda hissediyorlar. eğer güzel ya da bakımlı olurlarsa, kadınlıklarını kullanarak yükseldikleri suçlamasıyla karşılaşabilecekleri için, kendilerini bilerek cinsiyetsiz bir görünüme sokuyorlar. bak göreceksin, doktora yapmaya başladığın gün, senin de bu uzun saçların kesilecek, makyaj yapmayı bırakacaksın, çuval gibi kıyafetler giyeceksin."

    tüyler ürpertici bir tespit. kendi kendini gerçekleştiren kehanet gibi bir şey.

    edit: tüyler ürpertici olan arkadaşımın tespiti yapması değil, tespitin içerisindeki doğruluk payı.
  • (bkz: pelin batu)

    zamanın ötesinden gelen edit: sorunlumusun sözlük? "çirkin olmayan örneği için:" yazmasamda olur, anlaşılır diye geçiriyorum hala içimden.
  • aksinin kanıtlanması için hacettepe üniversitesinin dişhekimliği fakültesine bir gün uğrayıp şöyle bir dolaşın. bir tane çirkin ne asistan ne de hoca var. hiç de abartmıyorum. valla bak.
  • güzelse de güzelliğini dişiliğini kullanıp yükselmiş akademisyen olmuştur denebilecek bir çirkin olmadır.
  • derslere devam konusunu ciddi manada etkileyecektir.
  • turkiye'de kadin olmanin ne kadar zor oldugunu bana tekrar hatirlatmis bakis acisi. memlekette kisitli imkanlar nedeniyle akademisyenlik zaten zor, hadi zoru basardin bu ise girdin, ne halktan yeterli saygiyi goruyosun, ne de cebin hakettigin paraya..e hadi bunu da gözardi ettin, biri geciyo karsina akademisyenler cirkin olur biybiybiy diye ahkam kesiyo. bu cirkinlik, dis gorunuse daha az onem vermekten gelen bi yanilsamadir cogu zaman aslinda. bu konuyu hic acma, göt olursun diyen arkadaslarimizin begenecegi turden ipek saclari, beyaz tenleri, selvi boylari ve gözalici dekolteleri yoktur cogu zaman. onun yerine okurken önune gelmesin diye topladigi saclari, bilgisayarin rahatsiz ettigi gözeri bi nebze rahatlatmak icin taktigi gözlugu, oturunca orasi burasi acilmaya rahat kiyafetleri vardir. he cirkinleri de vardir elbet ama cirkin insan bulmak o kadar da zor degil ne de olsa. bu akademisyen arkadasimiz guzel olsaydi, bir coklari da cikip "bunun yatmadigi profesör, vermedigi danisman kalmamis biliyo musunuz" der, karalanirdi. hayatlarini idame ettirecek kadar guzel olsalar yeter kadina zaten. bicoklari da oyle yapar, e haklilar, baslik sahibi gozlemci yazarimiz da hak vermis zaten, guzel olmayanlar da calissin cabalasin, okusun, efendime soyliim muhendis olsun, doktor olsun karinlari doysun yeter, onlar disilikten yoksun cunku!sirf isini iyi yaptigi icin seksi olan ne kadar da cok insan var halbuki. ama hala bi hokka burna, bu badem goze tav olanlar varmis. tarih boyunca kadina her turlu imkan verildi, onleri acildi da onlar guzellikleriyle/cirkinlikleriyle hareket etmeye karar verdigi icin pozitif bilimlerin gelismesi erkekler uzerinden oldu. aman, konuyu acmiim simdi alimallah göt olurum falan...simdi gidip aynaya bakicam, umarim hayatimi soyle ya da boyle devam ettiricek kadar guzelimdir, subaneke dinimiz amin.

    not: madem bol keseden genellemeler yapiliyo, ben de ekliim, bu "cirkin" kadinlar, onlari begenmeyen bu erkeklere biraz kur yapsa, biraz kiritsa bu erkekler iki dakkada fikir degistirir, en kahraman ridavan bu cirkin kadinlar olur!10 erkekten 7'si kesin tav olur bu cirkin kadinlara.
  • bakimsiz ile cirkini karistiran genc-toy ogrenci varsayimi. zira bazi bolumlerde eger bir kadin akademisyen bakimli, makyajli, suslu-puslu dolassa alay konusu olabilir. hatta "kadin isi" sayilan tanitim, tesrifat, etkinlik organizasyonu gibi isler de hep ona ihale edilir. hem guzel hem bakimli iseniz daha da beter. onlarca atif alan makaleleriniz olsa da guzelliginizle bir yere geldiginiz sanilir, dedikodunun ardi arkasi kesilmez. akademik dunyanin gizli kalmis pisliklerinden biridir bu.
  • bahçeşehir üniversitesi rektörü prof. dr. deniz ülke arıboğan'ın tek başına bile rahatlıkla çürütebildiği bir fikirdir. daha onun gibi niceleri de vardır.
hesabın var mı? giriş yap