• ingiliz satranç ustası nigel short'un cinsiyetçi söylemi.

    yalnız londra’daki casual satranç kulübünün işletmeciliğini yapan amanda ross, nigel'e iyi ayar vermiş:

    “kadınlar eski satranç şampiyonu judit polgar, klasik oyunlarda nigel short’u beş kez yenip, üç kez mağlup olmuştu. beş kez de berabere kalmışlardı. polgar o karşılaşmalara erkek beynini getirmiş olmalı. umarım o günlerde nigel otomobilini park etmeye çalışırken kaza yapmamıştır”

    haber linki

    debeci geldi: manyak mısınız la? gazete haberinden debe mi olur? cinsiyet ayrımcıları sizi.**
  • bir önermedir. yanlış bir önermedir. ben kadınlarla oynadım, onlarda oynayabiliyor yani. hani desenki (anlatmak istediği) genele bakarsak kadınlar satrançta daha başarısız. belki doğrudur belki yanlış. gerçi istatistikler ne derse desin herhangi ciddi kurumun kadınlar daha başarısız diyebileceğini sanmıyorum. kadınlar istatistiksel olarak daha başarısızlarsa bile, bu yararlı bir bilgi mi, yani kadınlara dur yapma sen anlamazssın mı dicez bu bilgi ışığında. genede bilelim nolcak diyorsak istatistiksel olarak bakılması gerekir. an itibari ile dünya santranç federasyonun erkekler ilk 20'sinde bile olmayan birinin an itibari ile dünyanın en iyi kadın santranç ustasını 3 kere yenmesi 5 kere berabere kalıp 5 kere yenilmesi bir şey ifade etmemektedir.
  • ananin ami seni dogurmaya uygun değildi, sen sicmik olarak çıktın diye yanıt verecegim satrancci söylemi.
  • başlığı ilk gördüğümde malum zihniyetten birinin söylediğini sandığım söz.
  • meslek lisesinde okuyup kadınların kafası bu işlere basmıyor o yüzden burada hiç kız yok demenin değişik versiyonudur.

    ' ulan şu oyunu hiç güzel karıyla oynamadım. daha doğrusu karıyla oynamadım. demek ki bunların kafası basmıyor. '' diye düşünerek bok atmıştır bir adamın beyanatı.

    genelleme: bu oyunu oynayan insan sayısı azdır, hatun sayısı daha da azdır.

    anı: askerdeyim ordu evine gittim. oturmus fal bakarken küçük bir kız çocuğu 5 tane askeri 15dk lık dilimde yenip yolladı. dedim askerlere hayırdır hepiniz bu kadar mı kötü oynuyorsunuz. komutanım kız çok iyi oynuyor dedi. dedim gel bakalım oynayalım seninle. kız hakikaten iyi oynuyor. kim hata yaparsa o kaybedecek o kıvamda gidiyoruz. bir yerde köşeye sıkıştırdım edasıyla şahını koruyan ve benim 2 gün önceden suya yatırdığım vezirimi sıkıştıran yerden kalesini çıkardı. veziri yukarı çıkardığım anda mat edecektim. küçük olmasından mütevellit

    b- bu hamle sence mantıklı mıydı?
    k- evet
    b- emin misin?
    k- evet
    b- elimle veziri gösterdim
    k- aa evet geri aldım o zaman dedi.

    buna benzer bir olay daha oldu. sonuç yenildim. kız teşekkür etmedi yendim oley diye olay mahallinden uzaklaştı. acımayacaksın yetime...
  • tespite katılmak katılmamak bir kenara, adamın söylediğine dikkatle bakılırsa, "satranç oynamak için yeterli değil" demiyor, sadece "uygun değil" diyor. yani kadın zekasına bi hakaret yok aslında..
    uygun olmaması yetersiz olduğu anlamına gelmez. dağılabilirsiniz.
  • cinsiyetçi bi söylem olduğu gibi, aynı zamanda da hatalı bir söylem. dünya kadınlar satranç şampiyonlarının hangi birisini sayalım ?
  • bu tip söylemler yorumdur, eleştirilmesi ve adama hakaret edilmesi çok mantıklı değil bu bağlamda.

    yalnız şunun kabul edilmesi lazım, kadın ve erkek beyni farklıdır. yok herkesin kafası var beyni var, kadın erkek farketmez diyorsanız yanılıyorsunuz.

    edit: link olmus yenisi
    https://stanmed.stanford.edu/…ns-are-different.html
    yalniz soyle bir durum var, yeni arastirmalarda yeni bilgiler de var. belki yeni bir post yazmak gerekecek.

    bu konuda yapılmış onlarca araştırma var.
    http://www.cerebromente.org.br/…cerebro-homens.html

    en aklımda kalanı http://www.sciencedaily.com/…05/01/050121100142.htm bu araştırmada anlatılan,

    erkeklerde kadınlara oranla 6.5 kat fazla gri materyal olması, kadınlarda ise erkeklere oranla 10 kat fazla beyaz materyal olması. gri madde bilgi işleme kısımlarını, beyaz madde ise bilgiler arasında bağlantı kurma özelliğine sahip.

    erkek ve kadın beyni farklıdır ve bu 2 farklı beynin farklı işlerde birbirinden üstün olması gayet normal ve rasyonel bir durumdur. anormal olan bu durumdan gocunabilmektedir.
  • (bkz: gender bias)
  • kadın satranççı yok diye biraz had aşılarak edilmiş seksist bir söylem. ama bazen düşünüyorum da iyi ki kadınlarla oynamıyoruz olm;

    -sence fil ile at aynı değerde mi?
    +evet
    -şunla şu? tipe bak şunun, ayrıca vezirin kafasındaki tac hiç hoşuma gitmedi. ne o öyle
    +?!!
hesabın var mı? giriş yap