• edit: basligi acan arkadas entrysini silmis. halbuki radikal feministler bidi bidi okumasin vs yazmisti. kadinlar kocalarinin maaslariyla canta aliyorlar yazmisti... ilginc.

    her daim zor durumda birakilan kadinlardir. uygulamada ne dogum hakki vardir ne de eve gittiginde huzur. "bu kiz nisanli, evlenir evlilik izni falan, kocasinin yanina gider almayalim bunu ise. ya da cikartalim." gibi durumlar en sikca yasananlar. gozlerimizle kac kere sahit olduk patronun calisan kizin karnina bakarak "bu hamile mi yoksa gobegi cikmis hafif. git bi arastir, dogum bildirimi yapmadan yenisini bulup, isten cikaririz." gercekten iki aylik hamileymis arkadas. cikarmaya calistilar falan bir suru mobbingler... yahut calisan kadindan sadece ama sadece calisan kadindan aksam ev isi, yemek, temizlik beklemek nedir? evin zorunlu gereklilikleri paylasilarak yapilmali. aksam es tuvaleti banyoyu temizlerken oteki es yemegi yapabilir. ve stressiz bir sekilde yemekten sonra keyiflere bakilabilir. yani hayat musterek. ama ben canim annemden pay biciyorum mesela. ıki cocuk ve sorumsuz bir es ile hem calisarak hem evi cekip cevirerek nelere gogus germistir. bu kadin okumus etmis biri. ıleri goruslu. fakat turk kulturune mudahale edemedigi icin, cocuklarinin huzurunu, mutlulugunu on plana aldigi icin kendini hirpalayarak senelerce agir sorumluliklar ve mutsuzluklara ragmen calisip, bizlere bakip, buyutmustur. emekli oldu nihayet. dedik azicik rahat yuzu gorsun bizler de buyuduk. halen sunu soyler: "keske halen calisabilsem neden emekli oldum?" . sonuc olarak su ki negatif yonlerini irdelemeksizin calisan kadin, maddi ve manevi olarak dinamik ve ozgur kaliyor. daha sagikli dusunebiliyor. hem eve, ese destek olmak kadar guzel birsey var mi yahu? eslerin omuzlarindaki stresi de almis oluyoruz.
    ayrica kadin canta da alacak kendine de bakacak. kadinin dogasinda var bu. har vurup harman savuruyorsa esi ile arasindadir bu. esi uyarsin. bize ne.
  • bir eşim olsa çalışmasını istemezdim ama yeterli param olduğu takdirde.
    21.yy'da bir kadının ayakları üstünde duruyor olmasını ise yargılamamalı ayrıca takdirde etmemeliyiz. bu durum normal ve kadının konumu fiziksel işler dışında iş hayatında erkekle eşdeğer.
  • "insanlığın başlangıcından beri kadın çocukla ilgilenir, erkek diğer işlere bakar"dan sonrasını okumadığım elemanların yorum yaptıkları konu.

    insanlığın başlangıcında insanlık avcı toplayıcı bir yaşam sürüyordu.

    avcılığı erkek, toplayıcılığı kadın yapıyordu.

    avcılık yapan erkek çoğu zaman eli boş dönerken evin gıda gereksinimini o küçümsediğiniz, çalışmıyor dediğiniz toplayıcılık yapan kadın karşılıyordu.

    kadın toplayıcılık yapmasaydı, erkeğin getireceği avı bekleseydi millet acından ölürdü.

    kaynak: hayvanlardan tanrılara sapiens
  • adam insanin doalyisiyla kadinin 'dizayn edildigini' düşünüyor.

    bu insanla neyi tartisacaksiniz? comar diyip geçin.
  • (bkz: mal beyanı)
  • hakklaridir ve kullanmak konusubda ozgurdurler.

    bana sorarsaniz calismamasi erkek acisindan daha guzel ama ekonomik sebeplerde ortada. cocuklarinin basinda olmasi, aksam eve geldiginde sicak bir kap yemek ya da demli bir cay olmasi, eve geldiginde caldigin kapinin esin, cocuklarin tarafindan acilmasi cok guzel bir sey.
  • erkek daha cok para kazanamdigindan bu gorevini tam yerine getiremediginden kadin diger gorevlerine ilave calismak zorundadir. toplumun buyuk kisminin asgari ucretle calistigini dusunerek bu ornegi veriyorum. ayrica bu kadar issizlik olan ulkede asgari ucretli is bulmak ayri mesele. aclik sinirinin altinda olan asgari ucreti baska bir baslikta degerlendirmeliyiz.
    not: kendini kadından önemli gören sığ erkeklerin anlaması için erkek küçültücü üslup kullandım. sığ olmayanları tenzih ederim.
  • her iki cinsi de aşağılayan bir bakış açısı hakim. kadın yorulmasın, erkek yorulabilir. erkek dünyanın yükünü çeksin, işi ne? biri de çıkıp demiyor ki erkeği neden gömüyoruz?

    doğrudan çalışmaya karşı olabilirsin. kavrama gıcıklığın vardır. o halde bunu iki cins için de istememelisin. en azından tutarlı olur.
  • ekonomik açıdan bakarsak herkesin maaşı tek başına bir aileyi geçindirmek için yeterli değil. yani ben şahsen çalışan bir kadınla evlenmek isterim. çünkü sadece benim maaşım bir aileye yeterince huzurlu bir yaşam şartları sunamaz. ama beraber çalışıyorsak, ben nasıl ki kadın ve erkek eşittir, sende çalışmalısın diyebiliyorsam aynı zamanda bu eşitlik vurgusu evdeki yapılacak işler için de geçerlidir. kadın çalışabilir ama erkek ev işi yapamaz durumu söz konusu olamaz.
  • yakın zamanda ablam eşinden ayrılma kararı aldı ve eşi olacak denyo eşyaları vermem diye diretip tehdit etmeye başladı. o süreçte ablam arabası olduğu için istanbul- izmir arasında rahatlıkla mekik dokuyup psikolojik anlamda bizden güç buldu ve kararlar aldı. daha sonra bankadan güvencesi olduğu için bir miktar kredi çekip istanbul'da iyi bir semtten akıllı stüdyo daire kiralayıp az ve kullanışlı eşyalar ile yerleşti. iyi bir avukat tuttu ve eşyaları yerine para alabileceğini öğrenip boşanma davası açtı. daha sonra o denyodan gelen parayla da kredisini kapattı. tüm bu bir buçuk iki haftalık süreç iznine denk geldiği için koşturdu ve işine başladı. şu an huzurlu bir şekilde takılıyor. iş arkadaşları ve patronu çok destek oluyor. her gün arayıp soruyorlar. kimsenin taciz ettiği yok yani iddia edildiği gibi. ev almak için para biriktirmeye karar verdi bu süreçte.

    ablamın en yakın arkadaşına gelelim. ekonomik anlamda şu an yetersiz bir halde. işten atıldı. kocasından boşanmak istiyor ama kendine güveni yok. ailesi yobaz olduğu için psikolojik anlamda destek görmüyor. para da olmayınca bu evliliğe devam ediyor şu an. çoğu zamanını ablamla geçiriyor zaten.

    ekonomik anlamda güç sağlamak çok şey demek esasen. kimseye bağlı yaşamak hoş değil. ne ana, baba ne de eş.
hesabın var mı? giriş yap