• daha önce adanaya bağlı iken osmaniye il olunca osmaniye ye istemeyerek de olsa bağlanıyor ama bu sadece resmiyette.
    biz adanalıyık.
  • kozanı sevmediklerini iddia etseler de,gençleri kadirliyi de pek sevmez, ya da öyle görünürler.bu da üniversite kazanmakta kadirli gençlerine ayrı bir itici güç verir.kadirliden kurulma azmiyle niceleri türkiye derecesi yapmıştır,kaç kişi doktor,mühendis,eczacı olmuştur saymakla bitmez.hepsinin aklında tek bir cümle olmasına rağmen ("gidip geri dönmeyecem a.q"),birçoğu okulu bitirip tıpış tıpış geri döner.

    şehirde acayip bir çekim gücü mevcuttur,karadelik gibi tuttuğunu bırakmaz.dışarıdan gelen pekçok kişinin ilk izlenimin ardından düşündüğü ilk şey "bir seneden fazla kalmam burada" olsa da,o bir senenin 30 sene sürdüğü de görülmüştür,bütün bir ömür sürdüğü de.
    tavsiyem:gitmeyin,görmeyin giderseniz bile 1 aydan fazla katiyen kalmayın,yoksa bir bakmışsınız ışınlanma bulunmuş,siz çamlı kahvede batak oynuyorsunuz.
  • sürücülerinden 2 günde nefret ettiren ilçe.

    bu kadar mı bencil olur anlaşılır gibi değil. eger birisi senin ara sokaktan caddeye cıktıgını görsün uzaktaki adam gaza abanır ve senin yola ondan önce girmene asla izin vermez. ancak zorbalık yaparsan girebilirsin. ne ankara, ne istanbul, ne eskişehir ne de antalya trafiginde yasadım benzerini.
  • adana'nın 90 km doğusunda 65000 nüfüslu bi ilçe.ekonomisi tarıma dayalıdır.çok sayıda brokrat çıkmıştır bu ilçemizden ve dolayısıyla kişibaşına düşen ankaradaki dayı miktarı artmıştır.(bkz: ankaradaki dayı)
    bunun dışında texasla sidik yarıştıracak kapasitede olan bi ilçemizdir kadirli, yılda ortalama 25-30 kişi çıkan kavgalarda ölür veya yaralanır.
  • yaşar kemal'in memleketi
  • osmanlı imparatorluğu devri

    yavuz sultan selim döneminde osmanlı imparatorluğu adana yakınlarına kadar gelmişti. o zaman kadirli dulkadiroğulları beyliğinin toprakları arasındaydı. 1522 tarihinde osmanlı imparatorluğu dulkadir beyliği arasında çıkan savaşta kadirli ve yöresi osmanlı topraklarına katıldı.

    bundan sonra kadirli maraş iline bağlı kars-i maraş adı ile anılan bir sancak durumuna gelmiştir. kadirli osmanlı imparatorluğu'nun idaresine geçtikten sonra, yörede osmanlı idari sistemi uygulanmaya başlanmıştır.

    kadirli 1.dünyü savaşından sonra mondros ateşkes antlaşmasının 7.maddesine dayanarak fransızlar tarafından işgal edilmiştir. 1920 yılları başlarında fransız işgal kuvvetleri kadirliye gelmişlerdir.

    cumhuriyet devri

    kadirli'nin işgali

    fransa'nın çukurova'ya önem vermesinin sebeplerinden biri ortadoğu da ki menfaatlerinin mevzubahis olmasıdır. diğer itilaf devletlerinin düşündüğü gibi ortadoğu da güçlü tek bir devletin bulunması, fransa'nın hiç işine gelmezdi osmanlı devletinin parçalanmasının ve bölünmesinin ana sebeplerinden biri de budur.

    bölgenin diğer bir önemi ise verimli sulak topraklara sahip olması, yılda birden fazla ürün alınabilmesidir.

    yörenin işgali

    mondros mütarekesinin 7. ve 10. maddeleri itilaf devletlerine kendi emniyetlerini tehlikede gördükleri stratejik noktaları ve toros tünellerini işgal hakkı veriyordu.

    1920 yılı başlarında kadirliye gelen işgal kuvvetleri kasabaya girişlerinde hiçbir direnişle karşılaşmamışlardır. işgal kuvvetlerinin kadirliye girişlerini safa vayisoğlu şöyle anlatıyor; “sülemiş ile şehir merkezinde merasimle tören kuruldu. bizi öğretmenlerimiz sıraya dizip ellerimize zeytin dalı verip sevinç gösterileri yapmamızı istediler.”

    daha sonra kadirli ve diğer çukurova şehirleri işgal edilirken bu bölgelerde işgale karşı tedbirler alınmaya başlanıldı. işte bu sırada kadirli halkı gizliden bir takım faaliyetlerde bulunuyordu

    işgale tepki

    1920 yılının başlarında işgalci ülkeler kadirliyi işgale başlayınca bu sırada yerli halktan totan danişmentlerden olan ali kahyalar aile olarak bir çete müfreze kurup düşman askerlerine karşı öncü savaşlarına başlamıştır.

    ali kahyaların (öndaş ailesi )'nin kendi başlarına hareket etmeleri düşman askerlerine karşı ilk çıkıştır. bu aile aslında cesur olmakla beraber yerlerinin dağlık ve ormanlık olması da cesaretlerini bir kat daha arttırmıştır. “saldırmak için işaretlerimizi bekliyorlardı çukurköprü civarlarında yakaladıkları bir ermeniyi dağa götürüp öldürmüşlerdir. ermenilerin bu sırada yaptıklarının ilk mukabelesi olmuştur.” tevfik coşkun bu şekilde anlatıyor.

    işgalin sona ermesi

    osman tufan beyin andırın”a geldiğini öğrenen fransızlar 200 kişilik kuvvetlerini kadirliye göndermişlerdir. bunun üzerine osman bey kadirliye gelmiştir. teyfik coşkun şöyle anlatmaktadır; (7 mart 1920) ” osman tufan'ın kadirliye hakim tepelerde yaktığı ateşler sayısız çete yığıldığı intibağını, vermiş yıldırım ve yeşil ordular sayısını bir kat daha kuvvetlendirmişlerdir. bu haberi kadirliye getiren müfreze ermenileri uyarınca heyecan ortalığı sarmış ermeniler at,araba, ne bulabildiler ise kozana doğru kaçmaya başlamışlardır. bir anda cemalpaşa köprüsünün üzeri çeşitli vasıtalarla dolmuştur.

    bu sırada gök dereliyen ve eski komiteci bir avukat kadirliyi tekrar ele geçirmek için bir kuvvet göndermiş, fakat namık ağa ve çokak müdürü komutasındaki 30 kişilik birlik bunları bozguna uğratmıştır.(9) kadirli'nin işgalden kurtuluş günü olan 7 mart 1920 kadirlide kurtuluş bayramı olarak kutlanmaktadır.

    http://www.kadirlito.tobb.org.tr/kadirli.htm
  • tüm çukurova havalisinin olduğu gibi yazın pek bir sıcak pek bir boğucu olur. nüfusunun önemli miktarını andırından gelenler oluşturur, zaten yazın da oralara yaylaya çıkarlar. çıkmasınlar da pişsinler mi netekim.
  • *

    önce adana iline bağlı iken daha sonra osmaniyenin il olması sebebiyle osmaniye'ye bağlanmış ilçe. şehir halkı osmaniyeye bağlanmayı istememiş referandum istemişse de başarılı olmamıştır. fakat kendi aralarında imza toplayıp meclise başvurmuşlardır ama bu da fayda etmemiştir.

    ilçenin en işlek caddeleri; uzun çarşı, hükümet caddesidir. şehir halkının toplandığı yer ise çamlı kahve olarak adlandırılan kahvehane, çayocağı gibi yerlerin bulunduğu mekandır.

    nufusu 65 binin üzerindedir. kadirli ilçesi ile kozan ilçesi arasında bir anlaşmazlık vardır ve birbirlerini kati suretle sevmezler. sorunun kaynağı ise henüz tespit edilememiştir. kadirli'nin en çok tanınan ünlüleri ise yazar yaşar kemal araştırmacı tarihçi cezmi yurtsever ve oyuncu emre karayel, karikatürist bahadır boysal olarak sayılabilir.

    ayrıca bu şirin ilçe içerisinde karatepe açık hava müzesi, kırmıtlı kuş cenneti, kastabala antik şehri gibi doğa ve tarih meraklılarını cezbedebilecek yerler bulunmaktadır.
  • karacaoğlan bir şiirinde şöyle tanımlamıştır.
    zarar gelmez okuyandan yazandan
    adam çıkmaz kadirli'den kozan'dan

    kadirli li olarak bu şiire katılmıyorum orası ayrı.
  • kör kemal namı diğer yaşar kemal gibi özü sözü bir yiğit insanların memleketidir. insanı çok kavgacı olsa da dürüst ve gözüpektir. ilçe merkezi ovaya kurulmuş olsa da bazı köyleri yüksekçedir. yüksek kesimleri hartlap (sandal ağacı), murt (mersin ağacı) , kesme (meşe), pırnal, pürüyen gibi yerel isimlerle anılan bitki örtüsüyle kaplıdır. doğduğum ama doyamadığım güzel köyüm çiğdemlinin bağlı olduğu ilçe. bir yıl içinde üç ürün yetiştirilebilir. ekonomisi büyük oranda tarım ve hayvancılığa bağlıyken artık mevcut iktidarın sayesinde tarım desteği adı altında verilen sadakalara bağlıdır.
hesabın var mı? giriş yap