• enteresan bir durumdur..

    birisi; lisede her sene 6-7 dersten zayıfı olan ve her dönem sonunda velisinin okul müdürüne yalvarıp yakarmasıyla geçebilen; arkasından anadolu üniversitesinde adını bile ilk defa duyduğum bir bölümden mezun olan arkadaştır.

    bir diğeri, vakıf üniversitelerinin bir tanesinde turizm bölümünü 6 senede bitirmiş bir arkadaştır. öyle ki yıllarca araba kullanmayı bile beceremediğinden dalga konusu olan bir tiptir. devamlı olarak tekrarlanan diyalog şu şekildedir:

    biz: ahmet ders bitti olm, sen çıkmıyor musun?..

    ahmet (şuan pilot kendisi): yok abi ya, kütüphanede biraz işlerim var onu halledeyim..ya da fotokopiye gitmem gerekiyor beyler benim, siz çıkın..ya da trafik biraz hafiflesin de öyle çıkacağım abi ben..ya da hava güzel kampüste turlayacağım biraz, beklemeyin beni beyler..

    ahmet'in asıl sıkıntısı park yerinden arabasını çıkaramadığı için otoparkın boşalmasını beklemesidir. sabahları da en erken o gelir.. otopark da gerçekten rahat bir otoparktır ve acemilerin bile arabayı fırıldak gibi çevirebildiği bir alana sahiptir..

    ulan hadi ilk 3-5 ay olabilir de 2-3 yıl boyunca bir insan otoparktan çıkmayı beceremez mi..

    bu adamlar bastırdı parayı, pilotluk sertifikası aldı..şimdi ikisi de en bilindik hava yollarında pilot olarak çalışıyorlar..sosyal medyada satın aldıkları havuzlu saunalı rezidanslarının fotolarını, istanbul'un en pahalı mekanlarında yedikleri yemeklerin ve eğlendikleri ortamların fotolarını devamlı olarak paylaşıyorlar..

    o kadar oku et, her okulu dereceyle bitir, adam senden iki kat fazla kazansın.. adaletin bu mu dünya?..bu kadar maaş farkı niye, beyin cerrahı mı bunlar, fezaya uydu mu gönderiyorlar, kansere çare mi buluyorlar?..aslı astarı uçak kullanıyorlar..

    ayrıca, uçaklarda canınız kimlere emanet onu da bilin istedim.

    edit: kafası basmayan adam pilot olamazmış.. ha siktir ordan be rıfat abi..adam ilkokuldan beri koleje gitmiş, halen üniversitede taban puanı bile olmayan paralı turizm bölümünü kazanabiliyor.. onu da geçtim, 6 yaşından beri ingilizce eğitim aldığı halde vakıf üniversitesinin hazırlık sınıfında kalmayı başarabiliyor..anadoludaki herhangi bir eşeğin ortalama zekası bu örnekteki heriften daha yüksektir..

    edit 2: kıskançlıkmış.. hakedilmeyen bir durum var ve tabi ki eleştireceğim.. o zaman aynı mantıkla hiçbiriniz milletvekilleri, siyasiler vs. ile ilgili eleştiri içeren başlıklar açmayın..zira hepsi uğraşarak ve seçilerek geliyorlar, kazandıkları maaş ve hakları sonuna kadar hak ediyorlar.. örneğin cumhurbaşkanını eleştireceğine, kıskanacağına sen de aday ol o zaman..(eleştireceğine sen de git pilot ol o zaman gibi bir mantık doğruysa eğer)

    edit 3: pilot arkadaşından bilgi aldığını ve "mal beyanidir. pilot aliminda belli bolumlerden mezun olma sarti kosuluyor,oyle turizm falan mezunu olup pilot olamazsin...." diyen gerizekalı arkadaşa gelsin bu da:)

    (#58406909 @jamiroquai )

    (yönetim bilişim sistemleri, mücevherat mühendisliği, malzeme bilimi ve mühendisliği, hidrojeoloji mühendisliği, yönetim bilimleri programları, turizm işletmeciliği, orman mühendisliği, insan kaynakları yönetimi, pazarlama, su ürünleri mühendisliği, jeodezi ve fotogrametri mühendisliği gibi kazanması ve okuması birbirinden zor (!) bölümlerin mezunları pilot olabiliyor)

    kafası basmayan yapamazmış, çok zor eğitimden geçiyorlarmış..kıyamam ya..bu ülkede insanlar tapu kadastroda memur olmak için bile yıllarca eğitimden geçiyor..15 bin tl maaş alıyorlar, bir zahmet azıcık eğitimden de geçiversinler..

    edit 4: ileri derecede ingilizce gerektiyor diyen arkadaşlara gelsin bu da:

    toefl (ibt): 75 istiyor..

    (toefl'u bilmeyenler için söyleyim) yds karşılığı 62,5 puana denk geliyor ileri derece ingilizce şartının..:)

    toefl/yds denklik

    edit 5: pilot eğitmenliği yapan 2 arkadaştan gelen mesajlar:

    - ucak muhendısı, 8 yıl ucus okullarında hoca ve pılot olmak uzere birisi olarak altına imzamı atıyorum. valla 100lercesini bizzat tanıdım. bi sey ogretmeye bile calıstım. benden iyi kimse bilemez.

    diğer arkadaş,

    - hocam, vakıf üniversitesinde pilotaj bölümüne fizik laboratuvarı anlatmıştım. beş yıl sonra uçağa binmeyeyim diyordum her ders bitimi. yüzde yüz doğru tespit.

    bu da pilot arkadaşlardan gelenler arasında en iyilerden biri:

    "hocam katılmamak mümkün değil. eskiden akademiye mühendis alırlardı sadece, o zamanlar bi nebze iyiydi.. şimdi pilot ihtiyacı var uçaklar yerde kalacak diye dlr'ı geçeni aldılar (ki dlr'ı azcık kafan varsa çalışarak geçebilirsin) akademiye bile ne adamları alıyorlar bir görsen :/ sonra tip eğitimini al, şirket prosedurunu bil yeter, simulatorlerde çalışır geçersin, uçak sistem bilgisini çok takan yok, zaten takıyo olsalardı eminim ki o arkadaşların orda çuvallardı işte.. bir pilotun söylemek isteyip de dile getiremediğini yazmışsın, eline sağlık"

    şöyle bir olaya tanık olmuş arkadaşın ilginç mesajını da eklemeden geçemeyeceğim:

    "mesaj istemiyorsunuz ama ben yine de argüman portföyünüzü genişletir belki düşüncesiyle paylaşmak istedim: iniş takımlarını açmayı unutarak iniş yapan pilotlar var bu ülkede. hem de öğretmen pilot statüsünde!.. aynıyla vâkîdir. hem vallahi hem billahi zerre abartı yok!..bizatihi tanığım. neyse ki bu uçağın iniş takımları toplanmış haldeyken dahi tekerler yarı dışarıda kaldığından uçak alev almadı! herkes sağ salim kurtuldu."

    1 yıl sonra gelen edit: bugün uçakta yanıma bir pilot oturdu. pilot kıyafetleriyle ankara'ya geliyordu, sanırım ankara'dan başka bir yere kendi uçuşu vardı. adam 1 saatlik uçuşun yarım saatinde kendi kendine konuştu. ama bildiğiniz el işaretleri fln yapıyor karşısında biri var gibi.. bir ara korktum vala. o adam uçak uçuruyor ve bizi taşıyor!

    debe editi: özelden 100'ün üzerinde mesaj geldi ve birçoğunun bu şekilde tanıdığı bir pilot yakını var.. bu işin tuhaf olduğunu düşünen tek ben değilmişim demek ki.. (an itibarı ile 18 sayfa mesaj olmuş..artık mesaj atmayın mümkünse gençler, sağolun destekliyorsunuz fikrimi, anlaşıldı)
  • pilot olarak kısmen katıldığım olay.

    özel bir uçuş okulunda aldım sertifikayı ve inanın o kadar çok balta adam var ki aklınız durur. pegasus havayolları bunlarla dolu. hatta her havayolu şirketinde var, ama pegasus'ta benim bildiğim kadarıyla daha fazla. olay zaten işe girene kadar. işe girdikten sonra bir şekilde öğreniyorsunuz her şeyi, tecrübe kazandıkça iyiye gidiyorsunuz. buraya kadar herhangi bir sıkıntı yok.

    ama bu bahsedilen baltalar uçuş hayatının her bölümünde bir sekteye uğrar. simulatörlerden kalır, eğitimlerden kalır, kaptandan fırça yer, bir hata yapar başı belaya girer vs.

    bu kadar büyüyen bir sektörde arada çürük elma çıkmaması normal olmaz zaten, ihtiyaç çok, doğal olarak seviye düşüyor. ama ne olursa olsun o baltalar bile yine oturup çalışıyorlar, mesleği sevdikleri için çalışıyorlar, paralarını oradan kazandıkları için çalışıyorlar, sürekli gelen yeni bilgileri çalışıyorlar, en önemlisi o mesleği kaybetme korkusuyla çalışıyorlar.

    geçmişinde başarısız olmuş bir insan pilot olamaz diye birşey yok, herkese söylüyorum, sağlık durumu elveren herkes pilot olabilir. etrafımdaki çoğu gence bunu söylüyorum, git başvur thy'ye, birşey kaybetmezsin diye. hatta buradan 30 yaş altı, kendine biraz olsun güvenenlere de söylüyorum, başvurun ve pilot olun.

    benim orta 1 den sonra her sene zayıfım geldi, gittim yurt dışında mühendislik okudum, 7 senede bitti ite kaka, ama mesleği hep istediğimden ve severek oturup çalıştığımdan dolayı hiç sıkıntı yaşamadım. her aşamasında başarıyla, övgüyle geçtim. hiçbir uçuşunda kaptandan yana "balta" gibi bir fırça yemedim. birçok kez olası hatayı önledim (ki bunlar hep olur, artistlik yapmıyorum, benim de yapmamın olası olduğu hataların önlendiği oldu birçok kez).

    bence o baltalara helal olsun, adam risk almış, borca girmiş, kendine yeni bir yol açmış, kumar oynamış ve kazanmış. benim asıl fitil olduğum tipler "pilot ol" dediğimde, "ya abi şimdi kim çalışacak o kadar, ben yapamam zaten"ciler. bırakın bu işleri, thy bedavaya pilot yapıyor seni, tek istediği üniversite mezuniyeti ve ingilizce. e onlar da yoksa zaten baltasındır, hayatın boyunca başkalarının başarılarına dil uzatırsın.
  • senden iki kat fazla kazanıyorlarsa iyi, asgari ücretin 1300 tl olmasıyla benden 10 kattan fazla kazanıyorlar.

    eskiden 15 kat falandı. tişikkirlir akipi
  • kafası basmayan derken neye basmadığını dikkate almak lazım. ben zar zor turizm okudum. üstelik lise. 10 üzerinden 1 alıyordum tarihten. ama matematik vb konularda şimdi de kafam basar. belki turizm değil başka bir bölüm okusam başka bir kariyerim olurdu bilemem (yaşım 44)
    ancak eniştem pilot idi. 3 yıl önce öldü. yıllarca thk'da pilotluk yapıp binbaşı olarak emekli olmuş ve sonra ölene kadar thy'de çalışmıştı. şimdi bu adam iyi bir adamdı ama ingilizce seviyesi benden düşük ve ablamın tabiri ile bilgisayarı açmayı bile bilmeyen birisi idi. defalarca yazdım. ailede pliot çok. hiç biri de dahi değil. ama bu işi bilen insanlar yıllardır da uçan sektörün içinde olan insanlar. demek bu insanların kafası sadece uçmaya basıyor.
    çok samimi bir doktorla tanışmıştım. kadın bilgisayarla ilgili bir onua bana "ben doktorluk dışında hiç bir halttan anlamıyorum. bununla övünmüyorum ama insan bir enstrüman çalmayı, iki resim çizmeyi öğrenemez mi yahu" diye dert yanmıştı.
    bu yazdıklarınız gerçek olabilir. ancak bir pilotun "çok iyi araba kullanması" gerekir diye bir kural hayatım boyunca duymadım. siz duyduysanız bunu da yazın. bilelim.
    sanki ressam araba kullanmak, makine mühendisi piyano çalmak, psikolog yemek yapabilmek zorundaymış gibi konuşuyorsunuz. boşa konuşuyorsunuz.

    bu arada yabancı dil konusu için şunu da okuyun neyi ne kadar bilmesi gerektiğini kıyaslayın. adam edebi eser yazmayacak. mesleki dil yeterli. (bkz: icao english proficiency level)

    sözlükte her zaman olduğu gibi elma ile armut kıyaslanıyor. emin olun temeli de bu adamların (pilot) aldığı yüksek maaş ve dünyayı dolaşıp durmaları.
  • kıskançlığın insana neler saçmalatabileceğini gösteren başlık.

    bahsettiğin kişinin kafası lisedeyken basmıyor olabilir, araba bile kullanamıyor olabilir. ama bu adamlar herkesin kolay altından kalkamayacağı bir eğitim alıp, üstüne belli bir saati yardımcı pilot olarak tamamlayıp kaptan pilot oluyorlar. bahsettiğin şey gebze - harem dolmuşu değil, milyon dolarlık uçaklar. hele ki herhangi bir kazada ait olduğu şirketi tamamen batırabilecek nitelikte uçaklar. adamlar demek ki o koca aleti kullanabilecek noktaya gelmişler ki o uçaklar kullanmaları için onlara verilmiş.

    hayır asıl sinir bozucu olan, uçuş fobisi olan milyonlarca insan bu başlıkları okuyor olabilir ve sen aptalca kıskançlığın yüzünden bu insanları olumsuz etkiliyorsun.

    allah kimseyi böylesi bir kıskançlıkla sınamasın.
  • kafasi bassa da basmasa da hayvan gibi egitim surecinden gecerler.

    yani en azindan hirsli ve sabirlilardir.

    benim ayagina kac kez o imkan geldi gotum yemedi sahsen istanbula tasinip 2-3 sene issiz bi sekilde sinavlara teoriye egitime kastirmayi.

    benim de boyle bi ornegim var. lisede en tasak gectigimiz en sacma adam şuan havacilikta oyle bi noktada ki halen garip geliyor. (ne oldugunu soylemem ayip olur)

    kisacasi bu isler zeka degil göt meselesidir. gotun yiyosa her sey olabilirsin hayatta.

    o göt yoksa da anca millet hakkinda şikayetlenirsin.
  • "madem kafası basmayan tipler pilot olup voliyi (ona vole değil voli denir) vuruyor, kafası basan biri olarak sen de pilot olaydın voliyi vuraydın" derler adama. çekersin kredini pek çok pilotun yaptığı gibi, ödersin okul parasını, zaten her salak pilot olabildiği için iş bulmak da sıkıntı değil, rezidansında oturursun.

    büyük havayolu firmaları zaten mal, 80 milyon dolarlık uçağı ve olası bir kazada tüm şirketin batmasına neden olacak derecedeki bir sorumluluğu kafası basmayana emanet ediyorlar, o yüzden uçuş okuluna gidenlerin %70'i keyfine simulatörde, mülakatta, dlr'da elenip iş bulamayıp açıkta kalıyor. he anam aynen öyle.

    doktorlar için "iki tık tık bir şık şık parayı vuruyorlar"

    avukatlar için "gidiyor iki kelime ediyor tazminatın %10'unu alıyor.

    mühendisler için "ay onlar ezik asosyal işte tek bildiği hesap kitap"

    herkes salak ve boktan, sadece bu arkadaşlar akıllı.

    (bkz: kıskançlığın insana yaptırabilecekleri)

    edit: başkasının kendisinden daha çok kazanmasını dert edip bir de kel alaka konulardan ötürü çocuğa kafasız diyen biri kıskanç değilse dünyada kimse kıskanç değildir. yaptığı işi hakedip haketmediğine karar verecek ehliyeti olmadan "haketmiyor yeeaa :(" diye ağlamak da kıskançlıktan öte bir durum.

    kıskanıp bok atıyor ve kazandığı para aklında kalıyorsa "o kadar kolaysa sen de ol mal" derler adama.
    bir milletvekilini eleştirmekle "ben de olurum lan bu adam olduysa" demek farklı konular. çünkü milletvekili olmanın kolay olduğunu iddia eden kimse yok.
    pilotluk da okunan üniversite ile bağımsız bir yetenek silsilesi gerektiren, bu yeteneklerin ölçümü işe alan firmalarca detaylıca yapılan bir meslek grubu. çünkü bunu yapamayacak adama bu işi verirsen ve bir kaza yaşanırsa şirket muhtemelen batar ya da çok ağır darbe alır.
    otoparka araba sokamayan adam airbus'ı alıp kullanabiliyorsa konu kapanmıştır, hele ki şirket o uçağı kullanmasına onay verdiyse tamamen kapanmıştır, hasedinden çatlayacağına yapabildiğin işte iyi olmaya bak.
  • (bkz: türk hava kurumu üniversitesi)'nde bolca görürsünüz bunlardan. komik lys puanlarıyla yerleşirler okula. bir yılı 55-60 bin lira arası bir fiyattır. bir de yakıt ücreti alır okul o da 20 bin lira. zengin ailelerin çocuklarına yine zengin ve prestijli bir hayat sunma gayesiyle beslenir ama bazılari o kadar kafasızdır ki ailesinin parayla kurduğu prestijli mesleği dahi okuyup olamazlar. o kadar parayi basıyorsun yine olmuyor bazen. hayat işte.
  • o değil de, neredeyse bütün bölüm mezunları pilot olabilirken, bunu hukukçulara neden çok gördüklerini anlayamadım. bizim neyimiz eksik lan!*

    edit: arkadaşlar sakin. kimsesiz kimse ve soap sağolsunlar, yüreğimize su serpti mesajlarıyla. 30 yaşını geçmemek koşuluyla, biz de pilot olabiliyormuşuz.
hesabın var mı? giriş yap