• gilles deleuze ve félix guattari tarafından kaleme alınan, yky tarafından 2001 yılında yayınlalan kitap.

    arka kapaktan: franz kafka’yı bize hep yakın kılacak olan şey, hepimizin yersizyurtsuzlaştığı [1] bu dünyada onun minör edebiyatında [2] yer alan devrimci [3] unsurlardır.

    [1] deterritorialization. ayrıca detay için: (bkz: diyaloglar)
    [2] ayrıca; (bkz: majör dilde minör yazmak)
    [3] karşılaştırma için: (bkz: anti oedipus)
  • ışık ergüden çevirisi dedalus tarafından tekrar basılıyor:

    http://www.idefix.com/…asp?sid=n90ffgi60m3mudktzhsm
  • deleuze ve felix guattari tarafından yazılan, fransa'da 1975 yılında yayınlanan, türkçeye ise 2015 yılında çevrilen ve dedalus kitap tarafından yayınlanan kitap.

    kafka üzerinden minör edebiyatın oluş'unu anlatıyor kitap daha çok. ve pek tabii kafka üzerine pek çok anekdot içeriyor.

    kafka üzerine doğru bildiğimizi sandığımız şeyleri sorgulatacak, hatta yıkacak türde şeyleri de içinde barındırıyor kitap.

    "kafka'yı benimsemenin yalnızca iki ilkesi vardır: bir tuzak ya da bir sirk gibi öne sürdüğü soytarıca bildirilerine rağmen ve bu bildiriler dolayısıyla, derin bir neşeyle, bir yaşama sevinciyle dolu, güleç bir yazardır kafka. baştan aşağı siyasal bir yazardır, gelecekteki dünyanın kâhinidir, çünkü yepyeni bir düzenlenme içinde birleştirebileceği iki kutba sahip gibidir: odasına çekilmiş bir yazar olmadığı gibi, odası onun için bir tür çifte akım kaynağı işlevi de görmektedir: oluşmakta olan gerçek düzenlemelere bağlanmış, gelecek vaat eden bir bürokrat akımı; ve sosyalizme, anarşizme, toplumsal hareketlere bağlanmış, günün havasına en uygun tarzda bir kaçış içinde olan bir göçebe akımı. kafka'da yazı, yazının önceliği tek bir şeyi gösterir: kesinlikle edebiyatı değil; yasaların, devletlerin, rejimlerin üstünde, sözcelemin arzuyla bir olduğunu gösterir. oysa sözcelemin kendisi her zaman tarihseldir, siyasal ve toplumsaldır. bütün mercileri sorgulayan bir mikro-siyaset, bir arzu siyaseti. arzu açısından bakıldığında, kafka'dan daha gülünç, daha neşeli bir yazar bulmak olanaksızdır; sözce açısından bakıldığında, ondan daha siyasal, daha toplumsal bir yazarın olmadığı görülür. dava'dan başlayarak, her şey kahkahadır. felice'ye mektuplar'dan başlayarak, her şey siyasaldır."
  • kitabın büyük bir meselesi var. birçok çalışmayı etkilediği, yeni bir söylem getirdiği de açık. ancak kısmen gilles deleuze'ün ve félix guattari'nin felsefeci kimliğinin getirdiği hayli kapalı ve yoğun anlatım bir de sanırım çevirinin olanaksızlığı sebebiyle neredeyse kitaptan hiçbir şey anlamadım. üstüne bir de kundera'nın kitabı kötülediğini görmüş olmam kendimi tatmin etmeme yetti.

    aralıksız iki saat aynı tonda heyecansız konuşan hocanın dersinin bitiminde hissettiklerimi, bu kitabı bitirdiğimde hissettim. belki bir gün tekrar çağırır kitap, şimdilik rafa kaldırıyorum.
hesabın var mı? giriş yap