• kahvedelisi'ne danışırsanız size 3000 liralık değirmen aldırır. tchibo'daki 50 liralık değirmeni alayım derseniz niye almamanız gerektiğini, aynısını sözlüğe yazdığı halde bkz vermek yerine oturup tekrar yazarak ayrıntılı şekilde anlatır, hiç üşenmez sağolsun.

    yeri gelmişken kahve konusunda kendisinden daha tecrübeli birisini daha görmediğimi belirtmek isterim.
  • taze kahve cekirdeklerini ogutmek icin kullanilan arac-gerecler butunu.
    otomatik ogutuculer ve el degirmenleri olmak uzere ikiye ayrilir.

    otomatik ogutuculerde, adindan da anlasilacagi gibi elektrikle calisan mekanizmaya kahve cekirdekleri birakilir ve alttaki hazneden ogutulmus - genelde kagit filtre, espresso veya french press icin uygun derecelerde- kahve alinir ve kullanilir.
    giris seviyede uygun fiyatli secenekler vardir;

    delonghi kg79

    gibi. ancak bu tarz giris seviye ogutuculer cok kaliteli olmazlar. kahve cekirdeklerini yeterince homojen ogutemezler. kagit filtre kullanirken farkedilmez belki ama metal filtre veya french press ile kullanildigi zaman bardagin dibinden el sallayan telveler bu sirin aletleri ele verirler.
    daha iyisini alayim o zaman derseniz de;

    bunn g2
    mahlkönig - ek43

    bu tarz profesyonel makinelere saglam meblaglar bayilmak gerekir ki kahve dukkani isletmiyorsak hic gerek yok

    gelelim el degirmenlerine;
    haliyle daha yorucudur. cok miktarda kahve kullanacaginiz zaman bileginizde derman birakmama potansiyeline sahiptir.
    daha uygun fiyatlidirlar ve sasirtici derecede, kendisinden daha pahali giris seviye makinelerden daha iyi oguturler. yani bu ufacik tefecik aletlerle yukarida linki verilmis olan kol gibi profesyonel makine kalitesine yakın ogutme yapabilirsiniz.
    turk kahvesini taze ogutup yapacaksaniz bunu kullanmaya zaten mahkumsunuz, yukardaki aletlerin standart en ince derecesi espresso icindir, turk kahvesi inceliginde ogutemezler.

    hario mini mill
    hario skerton
    porlex jp-30

    gibi modern aletlerin yani sira daha otantik secenekler de mevcuttur. mesela yillardir eminonu'nde el yapimi degirmenler ureten tarihi degirmenci sozen gibi;

    sozen tombul
    sozen web sayfasi

    sonuc olarak, eger kol gibi paralar bayilip profesyonel makinelerden alinmayacaksa, ortalama ev kullanicisi icin tavsiyem, giris seviye otomatik ogutuculere para vermek yerine, hem daha kaliteli hem daha ucuz olan el degirmenleridir.

    3 yıl sonra gelen eklemeler:

    handground precision coffee grinder
    geçen yıl kickstarter projesi olarak başlayan, kahve öğütümüne inovatif bir çözüm getiren bir ürün, tasarımı sıradışı, çevirme kolu yatay değil dikey olarak döndürülüyor ve çekirdek kalınlığı içerden somunda değil, dışarıdan çevrilerek kolayca ayarlanıyor (fotoğraf makinesi lenslerinden ilham alınarak tasarlanmış)

    kuissential evengrind
    yine bir kickstarter projesi olarak çıkmış bir ürün. esasında büyük bir yenilik olmayıp, hario skerton tasarımını baz alıyor, sadece dişlilerin alt tarafına dişlileri stabilize eden plastik bir çerçeve monte ederek dişlilerin oynamasını azaltarak klasik hario skerton öğütümünü bir miktar geliştiriyor.

    comandante c40 nitro blade
    amazon.de linki
    veee el değirmenlerinin rolex'i comandante... meşe ağacından gövdesiyle adeta seyirlik bir şaheser, fiyatıyla ocaklara incir ağacı diker...
    dişli takımında çoğu değirmenin aksine seramik değil, yüksek nitrojenli çelik alaşımı kullanıyor ve bunun inanılmaz yüksek bir precision sağladığını iddia ediyorlar (evet iddia, durumumuz yoktu deneyemedik yazar kardeş), zira z dişlilerinin uçlarına ekstra mikro bıçaklar eklenerek inanılmaz keskin bir hale getirilmiş ve böylece hiç zorlanmadan eşit şekilde öğütmesi sağlanmış (seramik dişlilerde o kadar keskin olmadığı için daha fazla güç uygulamak gerekecek ve bu da hassasiyeti azaltacak)
    bunun sonucunda da en baba profesyonel makinelere taş çıkartan bir değirmen çıkmış, nitekim particle size distribution analizlerinde mahlkönig ek43'le kafa kafaya sonuçlar vermekteymiş.
  • kullanılan kahve taze kahve olduğu sürece kahve hazırlarken kahvenin ta kendisinden sonraki en önemli araçtır. bu nedenle "100 lira bütçem var hangi filtre kahve makinesini, espresso makinesini, hangi marka french pressi alayım? 100 liraya moka express satan bir yer biliyor musunuz?" vb gibi sorulara "üstüne 500 lira daha koy iyi bir değirmen al" şeklinde cevap verilmelidir. lakin soruyu soran taraf buna karşılık genellikle "hık!?" cevap-sorusunu vereceği için, "idareten 30 liraya el değirmeni de alabilirsin, piyasada ev tipi diye satılan öğütücülerin tamamından daha iyi bir çözümdür" denilerek ceylanın ürkmemesi sağlanmalıdır.

    kullanılan kahve bayat kahve ise ve bayat kahve kullanılmaya devam edilecekse hiç alınmasa da olur, zira bayat çekirdek kahve ile bayat hazır öğütülmüş kahve arasında fark yoktur.

    daha detaylı versiyon için (bkz: kahve değirmeni/@kahvedelisi)
  • taze alınmış mis kokulu kahve çekirdeklerini çeşitli kahve demleme şekillerine uygun zerrecikler haline dönüştüren öğütücülerdir.

    taze kahve ve espresso, türk kahvesi vb. farklı kahve türlerini seviyorsanız piyasada ne yazık ki uygun fiyatlı bir elektrikli kahve öğütücü bulunmamaktadır.

    çekirdek kahveyi öğütmek için ucuz bir yol arayıp lezzetten de ödün vermek istemiyorsanız yapacağınız tek şey sözen ya da hario gibi bir el değirmeni alıp her içimde 2-3 dk kol kası yapmak.

    el değirmeni ile uğraşamam ama bütçem de kısıtlı diyenler ise lezzetten ödün vermek durumunda. öncelikle bıçaklı öğütücülerden kesinlikle uzak durmak gerekiyor zira bu öğütücüler kahveyi parçalayarak öğüttüğü için hem zerrecikler yeterince homojen olmuyor, hem de elektriklenme nedeniyle çekirdekler yapışıyor. geriye delonghi kg 79 gibi bir kaç orta sınıf alternatif kalıyor ki bunlar da espresso ya da türk kahvesi inceliğinde öğütemiyorlar kahveyi. ancak yine de uygun fiyata belli oranda pratiklik kazandırıyorlar. ben şahsen espressoyu saf olarak içmeyip sütle karıştırarak cappuccino ve latte olarak tükettiğim için cusineart'ın bu tip bir makinesini kullanıyorum ve az çok memnunum.

    hem lezzetten vaz geçmem hem de el değirmeni ile uğraşmam diyenler içinse fiyat bir anda 600-700 dolar seviyelerine çıkıyor. bu makinelerin ne yazık ki hiç bir ekonomik alternatifi yok. piyasanın bu denli bir alt fiyat sınırda olmasının nedeni ise bu tip profesyonel makinelerde kullanılan konik seramik öğütücülerin üretiminin maliyetli bir süreç olması.
  • hakkinda pek bisey bilinmeyen ama belli ki bol keseden sallanan konu. onceki entry demis ki:

    >> piyasada satılan çoğu kahve öğütücü kahve çekirdeklerini kırarak parçalıyor.

    ya nasil parcalayacakti? lazerle mi?

    >> bu da kahvenin aromasının lezzetinin kaybolmasına neden oluyor.

    [citation needed]? kime gore neye gore?
    bir tane kaynak bul bakalim cekirdek kirilinca lezzet kaybolduguna dair.

    >> ezme işlemi gibi kahve çekirdeklerinin istenilen boyuta ulaşması lazım ki aroması yok olmasın.

    ??? ezmeyle kirma arasinda fark mi var lan ???
    ayrica aroma yok olmuyor belli bir boyuta ulasinca veya ulasmadan.

    >> bunu da en iyi el değirmenleri manuel olanları başarıyor.

    tam tersine piyasadaki hicbir el degirmeniyle uniform grind alamazsiniz arkadaslar, butun taneler birbirinden alakasiz farkli olur. uniform boyut istiyorsan gidip >$150 gibi bir para harcayip grinder alacaksin.

    [[edit: yeni nesil guzel el grinder'lari varmis commandante gibi: https://www.youtube.com/watch?v=dn9ourl1f3k yine fiyat $250 civari dedigim gibi, cunku uniform grind bedavaya gelmiyor ]]

    parasi yeten arkadaslar gitsinler duzgun coffee shop'larda kullanilan markalara baksinlar. bikac tane kaliteli marka linki ekliyorum imkani olanlar temin etsin:

    mazzer (coffee shop icin, ama eve de gider): https://www.mazzer.com/en/
    baratza (ev icin): https://baratza.com/
    mahlkonig (coffee shop icin): https://www.mahlkoenig.de/
  • 50-60 liraya alacağınız bir el değirmeni fiyat-performans açısından en iyi kahve öğütücüsüdür. bir kolu bir kaç kere çevirdi diye kimse yorgunluktan ölmez ya da bir kolunuz ötekine göre daha kaslı olmaz. yıllardır kullanıyorum bir sıkıntısını görmedim. ha bizde para b.k gibi harcayacak yer arıyoruz diyorsanız ben sizi tutmayayım.

    (bkz: sözen)
  • giriş seviyeleri içün (ucuzdan pahalıya):
    (bkz: delonghi kg79) 160 tl
    (bkz: capresso infinity) 85 dalır - trde yok
    (bkz: bodum bistro) 95 dalır - trde yok
    (bkz: baratza encore) 450 tl
    (bkz: baratza virtuoso) 230 dalır - trde yok
    (bkz: baratza preciso) 950 tl
    (bkz: breville 820) 1000 tl (kahve.com'da gördüm bi tek ve baratzayla yarışabileceğini düşünmüyorum)
    (bkz: rancilio rocky) 350-370 dalır civarında - trde yok

    sadece ilki ve sonuncusu flat burr dişlilere sahip olup, kalanı conical burr dişlidir.
  • lezzetli bir kahvenin olmazsa olmaz aşamasıdır.

    öğütücü almaya karar verince bu konudaki tavsiyeleri ve ilgili linkleri uzun uzun araştırmıştım ancak doğru bir cevap bulamadım. daha doğrusu bulduğum doğru cevaplar bütçeme uymuyordu. ben de en azından bazı standartları yakalayabileceğim bir çözüm bulayım dedim.

    anlatılanlardan anladığım kadarıyla iyi bir öğütücü bıçaklı değil dişli bir sisteme sahip olmalıydı. bu dişliler metal olursa ısınma yapıyor kahve taneciklerini yakıyordu. ayrıca metal tadı da hissedilebiliyordu. bu nedenle seramik dişli olanlar tercih edilmeliydi.

    ancak bu standartları sağlasak bile çoğu ürünün en büyük sorunu kahveyi istediğiniz boyutta çıkarırken bir stabilite yakalayamaması kahve tozlarının araya karışıp kahvenizin lezzetini etkilemesiydi. o pahalı düzeneklerin ayrıcalığı da bu noktada etkili oluyordu zaten.

    bütün bu bilgilerden yola çıkarak 500tl civarı bütçemle wmf'in öğütücüsünü almaya karar verdim. ne yazık ki benim öğütücüm de aynı sorundan muzdarip. örneğin french press için öğütmeye çalışırken içeriğinde türk kahvesi boyutlarında tanecikler de çıkıyor. ama bunu bekliyordum zaten ve karalar bağlamadım.

    acaba krizi fırsata çevirebilir miyim diyerek kendimce şöyle bir çözüm ürettim. gidip ince delikli çelik bir süzgeç aldım. kahvemi makinede çeker çekmez hemen o süzgeçle eliyorum. bu çok kısa bir sürede yapılabiliyor. kettledaki su kaynamadan ben çektiğim kahveyi elemiş oluyorum. süzgeçte kalan kahveyle french presimde kahvemi demlerken alta geçen tozları türk kahvesi pişirmek için hemen kavanoza alıp saklıyorum. gün içinde onu da taze taze tüketmiş oluyorum. bir taşla iki kuş*
  • tarihi sözen değirmeni işinizi görür gerisi hikaye

    (bkz: tarihi değirmenci sözen

    https://g.co/kgs/dff1j1 )
  • yillardir bircok el degirmeni aldim, kullandim eskittim. geldigim nokta comandante'dir, 250 usd bandinda bir butceniz varsa bu makinaya yatirin; pisman olmazsiniz.

    neler alinmaza geceyim; basta hario olmak uzere seramik burr kullanan el degirmenlerinin omru de uzun olmuyor, oguttugu kahvenin tanecikleri de ayni buyuklukte olmuyor.

    dusuk butceli en iyi el degirmeni ise sözen'dir. ozellikle turk kahvesi ve espresso ogutmeyi yapabilen az sayinda el degirmeninden biri.
hesabın var mı? giriş yap