• aslında türklerin kayseri yorumu pek bilinçli olmasa da batı uygarlığının roma kökenine ilişkin atıflar içerir, kayseri ve kaiser bildiğimiz, sevdiğimiz, "sen de mi brütüs? demesini acıklı bulduğumuz sezar'dan gelmektedir.
  • almanyada gittigim her sehirde en az bir tane rastaldigim cadde adi. bizim inonu caddesi yada cumhuruiyet caddesi gibi bir sey yani.
  • frankfurt'un red light district'i gibi bir yer. olurda yolunuz frankfurt'a düşerse bir gidip görün derim. zaten hatırladığım kadarıyla bu cadde ana tren garını şehir merkezine bağlayan cadde olup gardan inip şehir merkezine gidecekseniz öyle veya böyle yolunuzun düşeceği bir konumdadır. genelev, gece kulübü ve sex shop önünde bekleyen kişiler sizi içeri davet etmekte o kadar ısrar ederler ki bazen işin bokunu çıkarıp yolunuzu filan kesebilirler. ayrıyetten bu mekanların önünde dikilen ve sağdan soldan insan toplamaya çalışan bu kişilerin azımsanmayacak bir kısmının türk olduğunuda kolayca anlayabilirsiniz.
  • daha yeni ayak basmışım bu şehre... tahmin edersin yani ortama karşı hissettiğim o sonsuz yabancılığı. havaalanından trene atlayıp gara gelmişim*, telefon etmişim memlekete... "indim, hostele gidiyorum, iyiyim" falan filan gibi vücut bütünlüğümün ve can sağlığımın yerinde olduğunu ana-babaya bildirme amaçlı telefon görüşmeleri işte bildiğin...
    telefonda türkçe konuştuğumu duyan birisi, caddenin hemen köşesinde yanıma yaklaşmış ve türkçe olarak "ot lazım mı abi?" demiş bana. ben de sıladaki garip anamla telefon görüşmesi yapıyorum ha o esnada. duysa falan, kadının yapacağı evhamı düşün sözlük. düşün de büyü.
  • almanya'da hemen hemen her şehirde bulunan eroslar sokağı. bazı şehirlerde isim değiştirmiş hauptstrasse adını almıştır.
    merdivenlerden çıkarken çok terletir, bu yüzden terleme yolu diyen türkler de çoktur.
  • bir yan caddesi olan taunusstrasse daha kaotikdir.

    gündüz messe’de * takılan nice iş-güç sahibi insan, gece olunca kurtadama dönüşüp ortama akar.

    fuhuş, kumar, uyuşturucu, alkol, kavga-dövüş, ne ararsan mevcuttur. taksicilerin büyük çoğunluğu türkiye’den, genelev çalışanlarının hatırı sayılır kısmı romanya’dandır.

    bu cadde merkez tren istasyonunun * tam karşısında olması nedeniyle frankfurt’a adım atan herkesin mutlaka bir defa yolu düşer.
hesabın var mı? giriş yap