• popülizmden uzak ve her zaman farklı albümler çıkaran bi müzik şirketi. bütün prodüksiyonları arşivlik değer taşır, hepsi kültür testisi'dir, çıkardıkları albümler 10.000 bile satmaz belki ama, kendilerini adamış bu adamlar, "sanata gönül vermiş" deyimini hakeden, kaliteli insanlardır.
  • biraz önce bir iki albüm bakmak için kalan müzik'in web sitesine girdim ve hatırladım ki, bugün zevklerimi de dünya görüşümü de bir müzik şirketinin ötesinde, sanki bir yazar, bir fikir adamı gibi etkilemiş kalan müzik hakkında tek satır yazmamışım.

    kalan müziğin tarihini, hasan saltık'ı anlatmış herkes.

    ama yaşayan bir varlık olarak kalan müzik bambaşka birşey. bugün türkiye'de, süryani kültürü, ermeni kültürü, kürt kültürü kayıt altına alınıyorsa, bir kaç kuşağa kadar unutulacak müziklere, kültürlere belgesel niteliğinde albümler hazırlanıyorsa, kalan müzik sayesindedir. sarı gelin türküsünü farklı bil dilde dinleyip, düşman bellediğimiz insanların da aynı türkülere içlendiğini fark ediyorsak, kalan müzik sayesinde...

    elektronik bağlamanın, ekolu kayıtların insafına terk edilmiş orta anadolu müziği de kalan müzik sayesinde can buldu bir nevi. kalan müzik tarafından çıkarılan ve neşet ertaş'ın hayatını anlatan belgesel hangi kanalda yer bulabilirdi kendine? enver demirbağlar, abdurrahman kızılaylar hangi radyolarda çalınırdı? kim orta anadolu müziğinin peygamberi, ağababası sayılan muharrem ertaş kayıtlarını yenilerdi?

    cevap veriyorum: hiç kimse....

    bugün bir an kalan müziğin hiç olmadığı bir türkiye düşünürsek; türk halk müziğinin eriyip kaybolduğu, diğer kadim kültürlerin esamesinin okunmadığı bir manzara gelir gözlerimizin önüne. oysa, kayıt altına almadıktan, 3 kuşak öncemiz ve 3 kuşak sonramızla ortak kültür oluşturmadıktan sonra neye yarar tüm o güzel türküler, destanlar, ninniler; uzay boşluğunda kaybolmaktan başka...

    kalan müzik. iyi ki var.

    ama hiç tanımadığım hasan saltık'tan bir tek ricam var. lütfen türkiye'de, kötü senaryolu reklamlardan, propagandadan, "bu şarkı dayımın oğluna gitsin" diyen okuyucu isteklerinden, türkçe katili radyo sunucularından arınmış bir türk halk müziği radyosu kurun. yapın bunu allah aşkına. ben kendi adıma mesaimden arta kalan tüm zamanımı kuracağınız radyoya adamaya söz veriyorum.

    kalan müzik, türk halk müziği radyosu kur lütfen...
  • ne tür müzik dinliyorsun sorusuna verdiğim cevaptır.
    - ne tür müzik dinliyorsunuz?
    - kalan müzik dinliyorum.
  • türkiye'de müzik adına yapılmış en saygıdeğer oluşum. bir prodüksiyon şirketinden ziyade bir felsefe adeta. sanat adına kazandırdıkları her şey için minnettarım, teşekkürler.
  • sahibi hasan saltik. amcasi muzisyen rahmi saltuk. azinlik muzikleri, balkan muzikleri, halk muzikleri, klasik turk muzikleri, rebetikalar, arsiv serisi gibi herbiri digerinden guzel seyler basiyor, dagitiyorlar, cok hayirli bir isi yapiyorlar.
    http://www.kalan.com/
  • en sevdiğim çiçekleri toplayıp çok güzel buket yapan bir bahçıvan.

    eline sağlık kalan.
  • kalan nasıl bu kadar büyük, nasıl bu kadar güzel oldu gelin size anlatayım.

    hocam merhum bir gün dediydi ki kani hoca'nın radyoda kimi kayıtları vardı. "gelecek nesiller bunları bilmeyecek, biz şimdi kaydedelim ki ellerinde bulunsun" diyerek ahmet avni bey'in 119 makamını geçtikleri gibi (atıyorum) arazbar buselik, bayati araban gibi az kullanılan antil kuntil makamlarda takımlar okumuş, kaydetmiş. sonra bir gün (adı, hocamın izni olmadığından, paylaşamadığım için biz kendisini orospu olarak analım) orospunun birini görüyorlar radyonun arşivinde. bu orospu hasedinden bantları kırıyor.

    hay-van-lık.

    tabi sonra o kayıtlar bir daha yapılamıyor, antil kuntil makamlarımızın okunduğu hazine değerinde kayıtlar da yok olup gidiyor.

    ama kani hoca merhumun okudukları sadece bunlar değil. radyo arşivinde daha neler var youtube'a filan düşmemiş. hocam dedim, ben bunları isteyeyim radyodan. dedi iste ama ümitlenme. e ama dedim, hocam, bunlara kayıt parasını veriyorsun, eserleri kaydediyorlar? artık olacağı bildiğinden mi, sistemi bildiğinden mi bilmem, yine ümitlenme dedi.

    neyse, ben usulüne uymak için trt'ye mail'imi attım. cevap gelmedi. sonra bir mail daha attım. yine cevap gelmedi. yine mail attım.

    tabi ki yine cevap gelmedi.

    ankara'dayım o zamanlar. tam kalkıp radyoya gideyim dedim, bir haber okudum:

    (bkz: #13716628)

    herifler sadece kalan'a satacakları için trt'nin, yani halkın, yani benim olan malı benden esirgediler. kalan müzik sayesinde de radyonun ne arşivi varsa olduğu gibi kalan'a kaldı ve ellerine trilyonluk bir hazine geçmiş oldu.

    -

    demem o ki tamam kalan müzik iyidir hoştur deyin de bu yapılanı da bilin. zaten sizin olan şeye para verip alıyorsunuz, üstüne allah razı olsun, iyi ki varlar filan diyorsunuz. şöyle diyeyim: dayınız, dedenizin mirasından annenize düşen paya çöküp sonra size bir şeker alınca "allay rajı olşun dayı, nebyük adamsın" diyor gibisiniz - ki dayınız şekeri verirken sizden cips parasını da alıyor bu arada.
  • günahlarını almış gibi olmayayım; fakat youtube'daki neşet ertaş videolarını bir bir sildirtiyorlar telif hakkı gerekçesiyle. sözlükte paylaştığım linklerin çoğu kurbağa oldu. yapma bunu, yapma bunu be kara sıfatlı hasan ağabey. onun telifle melifle işi olmadığını siz daha iyi bilirsiniz. "dokanmayın ona."

    http://youtu.be/dhxdnd36_7k
  • grup yorum ile ilişkisini sitesinde aşağıdaki şekilde anlatmaya çalışmaktadır:

    "kalan müzik ile grup yorum'un neredeyse paralel bir tarihçesi var. biri, yaptığı politik protest müzikten ödün vermeyen bir müzik grubu; diğeri en nihayetinde ticari bir şirket... tabii ki, bu durum, bu kadar basit bir matematikten ibaret değildir. kalan müzik kurulduğunda, ona yön verecek belli ilkeleri de vardı.

    kalan müzikbugün, türkiye coğrafyasındaki kültürel birikime (kendi alanında) sahip çıkan, önde gelen yapım şirketlerinden biri. kalan müzik'in yapımlarının hemen hepsinin kaynağını, türkiye halklarının sesli-sözlü birikimi oluşturuyor.

    kalan müzik, küçük bir yapım şirketi olarak ortaya çıktıktan bir süre sonra, grup yorum'la yolları kesişti. ilkeli olma iddiasındaki bir yeni yetme şirket ile kuruluşunun üzerinden çok da zaman geçmemiş olan, politik bir duruş ve iddianın sahibi müzik grubunun birbirlerine omuz veren ortak tarihleri de başlamış oldu.

    grup yorum, yaptığı müzikle giderek artan sayıda dinleyiciye ulaşmaya başlamıştı. üstelik grup üyelerinin hapse atılmaları, albümlerinin özel timlerce kurşunlanması, haklarında ardı ardına dava açılması, türkiye'nin hemen hiçbir yerinde konser izni verilmemesi ve benzeri resmi-gayrı baskılara karşın -ki bu baskıların bir kısmından kalan müzik de nasibini aldı- iki taraf da birbirinden vazgeçmedi.

    grup yorum, müziğiyle kendisini zaten baştan beri ispat etmişti. albümlerinin satış rakamları da bu ispatın bir başka verisini oluşturduğunda, unkapanı'nda bazı büyük firmaların dikkatini çekmekte gecikmedi. ancak grup, başkaları için gözalıcı sayılabilecek tüm tekliflere karşın kalan'dan vazgeçmedi. kalan da, iyi günde kötü günde grup yorum'un yanında olmayı görev saydı.

    ve işin bir başka boyutu: kalan'ı bugün bulunduğu ve çeşitli çevrelerce takdir gören yere ulaştıran en önemli etkenlerden biri de grupyorum oldu. çünkü, grup yorum'un albümlerinin satışından elde edilen gelirlerle, bugün türkiye kültür yaşamına önemli katkısı olduğu belirtilen yapımlar ortaya çıkarıldı.

    kalan müzik'le çalışmak nasıl bir şeydi? onu da grup yorum takdir edecek.

    uzun lafın kısası, kadir bilmezliğin marifet sayıldığı günümüzde, kalan müzik, grup yorum'la bir tarih paylaşmaktan ve hala da paylaşıyor olmaktan gurur duyuyor... "

    http://www.kalan.com/…/dergi/dergi.asp?t=3&yid=2937
  • çok çok iyi bir müzik şirketi. bu şirket olmasaydı çoğu kaliteli müzisyenin albümünü hiç dinleyemezdik. ortaklarından biri tv deki bir programda "pop müziğe nasıl bakıyorsunuz?" moron sorusuna karşılık "türkiye de pop müzik yapan varsa bulent ortacgil ve fikret kizilok tur" demişti.
hesabın var mı? giriş yap