• kalecik karası üzümünden yapılan bir şarap aslında bir beyaz şarap alternatifidir. ülkemizde popüler olduğu kadar kadar da yanlış tanınan bir üzümdür. genelde açık renkli ve kolay içimli şaraplar verir. akıcı olmasındaki neden hiç tanen içermemesidir. bu nedenle fıçıyla evliliği çok kötüdür. üretimini takiben kısa bir süre çelik tanklarda bekletip, aromalarını kaybetmeden piyasaya sürmek esastır. yine tanen içermediğinden kırmızı etlerle önerilmez. eğer sağlık için şarap içilecekse, bu üzümden yapılan bir şarabı içmek mantıklı değildir. çünkü sağlığa iyi gelen madde ki tanende bulunan antioksidan bu şarapta olmadığından hem insan sağlığına extra bir katkı sağlamaz hem de uzun süre yıllandırılmasına imkan tanımaz. tek başına kalecik karası üzümünden yapılmış bir şarap doğru saklandığı takdirde ortalama 4-5 sene saklanabilir. yapısında meyvemsi özelliği ön planda olduğundan beyaz şaraplara yakın bir serinlikte servis edilmesi makbuldur. bu şekilde aromalar damakta daha diri ve canlı olarak algılanır.
  • yukarıda yazılanlara baktığınızda göreceğiniz ortak nokta: kalecik karasının şaraplık bir üzüm olduğudur. zannediyorum bu üzümün ekonomik olarak en çok katma değer sağladığı nihai ürünün şarap olduğu da açık.

    öyleyse kalecik karası festivali deyip şarap tadımına izin vermemenin ve hatta şarap kelimesini bile geçirtmemenin manası nedir?

    --- alıntı ---

    kalecik belediyesi tarafından organize edilen kalecik karası üzüm festivali, adını yörede yetişen dünyaca ünlü üzümlerden alıyor. kalecik karası üzüm festivali ilk zamanlarında kalecik karası cinsi üzümlerden üretilen şarapların tanıtılması amaçlanırken, festival zamanla konusu üzüm olan bir pazar alanına dönüşmüş.

    festivale ilişkin detaylar için kaynak
    --- alıntı ---

    etkinliklere bakalım:

    1.gün açılış mehteran, sonra seğmenler ve sazlı sözlü konserler,
    2.gün bağ bozumu ve en iyi üzüm seçimi, ney dinletisi, semazenler, sazlı sözlü konserler ve (bkz: buray) konseri,
    3. gün yağlı güreş, piyango çekilişi, kent orkestrası ve (bkz: yusuf güney) konseri,

    çocuklar için etkinlikler, pekmez yapımı ve yöresel ürün pazarını bu sayılanlara ilave edersek festival bundan ibaret. mehter, semazen ve ney gibi etkinlikler de mukaddesata zeval gelmediğini açıkça gösteriyor.

    yanlış anlaşılmasın kimsenin eğlence ve etkinlik anlayışını yermek niyetinde değilim. %60.5 gibi ciddi bir oranla seçilmiş bir belediye başkanı var. ve etkinliği de belediye organize ediyor. bu açıdan bir sorun yok esasında.

    şarabın 'ş' si yok. stant açma çabaları da sonuçsuz kalmış duyduğum kadarıyla. benim merak ettiğim şu, geçim kaynağınızdan utanıyor musunuz? bu sizi bu kadar rahatsız mı ediyor? aldığımız her kalecik karası şarap ile sizi daha mı çok üzüyoruz? öyleyse bilelim ve sizleri daha fazla üzmeyelim.
  • fiyat performans bakımından harika şaraptır. şerefinize.
  • şarapta keskin, ekşi tatlar yerine daha yumuşak tatlar ve yanında kırmızı et yerine peynir seven kişilerseniz, kalecik karası üzümünden yapılan şaraplar tam size göredir.. bu grupta olan biri olarak türkiye'de en çok sevdiğim üzümdür kendileri..
  • restoran yerine yerinden alindiginda 5 milyon lira olan guzel bir sarap. ankaraya gidenlere ya da oturanlara mutlaka ismarlanan hediyelik.
  • kalecik karası'nın kardeşleri abece sırasıyla şöyle: acı kara, ada karası, adana karası, ağustos karası, annat kara, antep karası, aşı kara, aydın karası, ayvalık karası, balçova karası, balkar karası, beyaz saplı kara, bilecik iri karası, bulgar karası, çalkarası, çınarlı karası, deli kara, denizli karası, dingil kara, ekşi kara, eski kara, foca karası, gecek karası, geç kara, hamdeller karası, horoz karası, iyi bağ karası, kavacık karası, kelkara, kıbrıs karası, kokulu kara, kozan karası, merzifon karası, miri kara, oğlak karası, pat kara, patlak kara, pirenlik karası, sergi karası, sık kara, sofra karası, söbü kara, sülün kara, tongur kara, ufak kara, yerli kara, yumru kara, yuvarlak kara... (kaynak: bağcılık araştırma enstitüsü)
  • kalecik karası, orta anadolu’nun en kaliteli kırmızı şaraplık üzüm çeşididir. uzun yıllar ihmal edildiği için kaybolmaya yüz tutmuş olan bu nadide çeşit, sadece ankara’nın kalecik ilçesinde az miktarda ve kavaklıdere şarapları’nın akyurt tesisleri çevresinde bulunmaktadır ve bu bölgenin kızılırmak sayesinde mikroklimatik bir iklim göstermesi nedeniyle yetişebilmektedir. ankara üniversitesi ziraat fakültesi ile kavaklıdere şarapları türk ve fransız uzmanlardan oluşan kadronun araştırma ve geliştirmeleriyle kalecik karası üzümü şarapçılıktaki hakettiği yeri tekrar almaktadır.
  • siyahın en koyusu, üzümlerin en küçüğü en kibarı ve en tatlısıdır.
    en önemli faktör kabuğunun çok ince olmasıdır. çekirdekleri de diğer üzümlerde
    olduğu gibi ağzınızda emanet durmaz. hemen yutulur.
    şu tarihlerde artık pek bulunmuyor. zamanı geçti. canım benim.
  • fazla meyvemsi ve aromatikliğinden ötürü roze olarak kullanıldığında mükemmele yakın sonuç veren üzümdür. derinliğinin ve uzunluğunun az olması dolayısıyla kırmızı şaraplarda sepaj olarak kullanıldığında genellikle iyi sonuç vermez.
  • su an 95 kavaklidere'nin son kadehini ictigim mukemmel uzum. daha siseyi yeni acmistim halbuki bir saat surmedi bitti. icimi gercekten cok rahat.

    simdi bu sarap icin makale yazabilirim o kadar guzel. bulmak bayagi bir zormus ama bulursaniz mutlaka 95 mahsulunu denemelisiniz. ictigim en basarili kalecik karasi kendisi.

    ayaklarim mis gibi ege denizinin icinde saliniyor, etraf cok sakin, mukemmel bir sarap icmisim, hafif sarhos olmusum ve su an sanki hic sikintim yokmus gibi hissediyorum. daha dogrusu pek bir sey hatirlamiyorum ve mutlu hissediyorum. lutfen sabah olmasin. daha fazla ne isteyebilirim? *
hesabın var mı? giriş yap