• ön edit: bu entry, söz konusu atasözünün sadece pasif direnişi ifade eden kısmına getirilmiş bir eleştiridir. yazının tüm insanlık medeniyetinin borçlu olduğu bir icat olduğunu inkar etmek budalalıktır. öte yandan hiçbir zaman inkar edilemez ki kaleme; insanları savaş meydanlarına sürükleyip öldürme yetisini veren eden şey kılıçtır. kalem değerini kılıçla kazanmamış mıdır?
    —————————————————————————
    pasif direniş sevdalılarının bir türlü kabul edemediği yalandır. ancak bu gerçeği ifade etmek kesinlikle mohandas karamçand gandiye veya martin luther king jr.a hakaret etmek anlamına gelmez.

    bir otoritenin her zaman sorgulanabilir olması gerekir, demokrasi olsun ya da olmasın. ancak otorite; gücünü ve nüfuzunu artırdıkça pasif direnişin başarısız olması kaçınılmazdır.

    bu başarısız direnişçiler “kalem kılıçtan keskindir” dizeleriyle kendilerini avutuyorlarsa şayet yalan söylüyorlardır.

    modern insan medeniyeti ne kadar ilerlerse ilerlesin savaşlarda kan her zaman akacaktır. (bkz: savaşların simulasyonla yapılması gerekliliği) tam da bu yüzden mümkün değildir.

    tevfik fikret’in sis’ini, namık kemal’in hürriyet kasidesi’ni okumaktan elbette ki onur duyuyorum.
    ancak unutulmamalıdır ki general douglas macarthur:

    “kalem kılıçtan keskindir diyen makineli tüfekleri görmemiş demektir”

    sözlerinde haksız olsaydı, günümüzde emperyalist devletlerin kirli uğraşları sonucunda çocuklar siyah bir gökyüzüne bakmazlardı.
  • ön edit: konuyu açan yazarın editlemesinden sonra entryim manasızlaşmıştır.

    eğer atasözü sadece “pasif direniş” manasında düşünülürse, yazarın savı doğrulanabilir. fakat “kalem” mecaz anlamıyla bilgi ve düşünce olarak yorumlandığında, kılıcın yaratıcısı konumuna gelecektir. başka bir “kalem” ise kılıca karşı önce ok ve yay, sonra makineli tüfeği yaratacaktır.

    ekleme: top ve tüfekleri yaratan kaleme saygı duymuyorum. pasif direnişin kazanmasını isteyen bir romantiğim. savı ortaya atan yazarın, kaleme yüklediği mana gibi gerçekten doğa ve insanlığın mutluluğu için çalışan bir varlık olmasını diliyorum.
hesabın var mı? giriş yap