• ilkokulda yapar idi olunan bi eylemdi kendileri. ozellikle bitmekte olan ve de o yasin getirdigi maddi kazanc goz onunde bulundurulunca oldukca pahali olan kirmizi kalemler (ki adel veya johann faber marka kaliteli ve de dandik marka ucu zirt pirt kirilan adi ve de acik kirmizi boyali cesitleri vardi), ergonomik ve anatomik acidan yazima elverissiz boyutlara gelince, babanin -tercihan sakal trasi oldugu- eski permatikin sapi itinayla bicak kismindan ayrilaraktan kirmizi kalemin (bkz: afedersiniz) gotune monte edilerek kalemin daha uzun sure kullanima elverisli hale getirilmesi amaclanmaktaydı. ayricana silgiyi ortasindan delip boyuna asmak da o zamanlarda yapilan bir eylemdir. bu silgilerde de eger dairemsi (bkz: elma) (bkz: cicek) (bkz: kokulu silgi) (bkz: kokusunu duyar gibi oldum) ya da karemtrak sekili ise delip kullanmakta bi sorun olmazdi ama eger silgi yesil dikdortgen pelikan ise ortadaki delik zamanla kalem sokularak geniskler ve bi sure sonra silgi ortadan ikiye ayrilir ve ayrilan kenarin ortasinda ipin yolachtigi kirli bi iz kalirdi. ozlemisim ya
  • kalemtıraşla açılan kurşun kalemler bitmeye yüz tuttuğunda, yani yaklaşık 3-4 santime indiklerinde tek bıçaklı permatiğin sapını kırıp iyice bodurlaşan kalemin tepesine takma işi.
  • kalem permatik sapiyla bile kullanilamayacak hale geldiginde atilir, permatik sapi ise saklanirdi. yeni alinan kalem de bitecek... permatigin agzi follos olana degin surerdi bu eylem. sonra yeni permatik...
  • memleketimizde yasanan yokluk donemlerinden biridir. karneli gunlerden hallice ama yine de zor gunler... her yerde oldugu gibi kirtasiyelerde de cesit azdir. kokulu silgiler, versatil kalemler, barbie bebekler bulunmaz. sahip oldugunuz esyalari da dikkatli, idareli kullanmaniz gerekir. tasarruf etmek bir yetenektir, savurganlik ayip. kursun kaleminiz azalir bir aksam. dedeniz hemen imdadiniza kosar. eski permatikinin jilet takilan bas kismini keser ayirir beyaz, ucu acik sapindan. ufalmis kursun kaleminizi takar sonra bu acikliga. o kursun kalem uzun bir sure daha gider size. ve bu fikir cok guzeldir. sinifta bir de moda baslar akabinde. 70lerde cocuk olmak boyle bir seydir.
  • ah ah nerden nereye dememize sebep olan cumle
  • savirganligin "moda" adi altinda herkesi esir almadan onceki devirlerin adetlerinden biri. tutumluluk cimrilikle es tutulmaz, fakir olmak ayiplanmazdi o zamanlar... hepimiz cocuktuk, daha bir masumduk.
    (bkz: hey gidi gunler)
  • savas görmüs neslin yaptigi eylemlerdendir.
hesabın var mı? giriş yap