• yillar once yanilmiyorsam trt'de gosterilirdi nasil yapilacagi , bir elin ayasi kisinin kaburgasinin bittigi yerden uc parmak yukariya yerlestirilir ve diger elle baski yapilirdi kalbe, ritmi bozuk veya atmayan kalplere yonelik bir islemdi. bilmeyen pek yapmamaliydi.*
  • (bkz: kalp mesaji) vermeyi unutmussunuz.
  • sternum (gogus tahtasi) uzerine (kabaca iki meme arasında orta nokta) iki elle birden basilarak yapilir; dikkat edilmesi gereken husus, masaj gereken kisinin sirtinin duz ve sert bir zeminde olmasi ve basinc ile kaburgalari kirmamaktir, amac arkadaki sert zemin ile gogusten bastirilan el arasinda kalbi sikistirarak kani damarlara pompalamak, basinç azaldigi zaman meydana gelen negatif basinc ilede kalbin yeniden kan ile dolmasini saglamaktir; etkili olabilmesi icin solunum da olmalidir yada suni solunum yapilmalidir yoksa kan organlar arasinda dolassa bile oksijenlenemeyeceginden faydali olmaz.
  • herkesin bilmesi gereken,uygulaması o kadar zor olmayan,hayat kurtaran ilk yardım tekniğidir.
  • bilmeyenlerin çoğunlukla kaburgaları kırdığı ya da çalışan bir kalbi durdurduğu hayat kurtarma yöntemi. çalışan bir kalbe uygulandığında iz bırakmadan cinayet işleme yolu.

    "uyandım. bir de baktım karım ölmüş. kalbi atmıyordu."
    ahmet sourtimes. şişli adliyesi.
  • bebeklere yapılırken iki meme ucunun tam ortasından 1 cm kadar aşağıya yapılır. öyle iki elin ayasıyla bastırılarak bebeğin kaburgaları sırtına yapıştırılmaz. iki parmak (işaret parmağı orta parmak veya orta parmak yüzük parmağı ikilisi olabilir) yanyana getirilmek suretiyle 1.5-2.5 cm kadar baskı yapılır.
    çocuklara (1-8 yaş) yapılırken büyüklerinki gibi yapılır ama iki el yerine tek elle ve (göğsü 2.5-4 cm indirecek kadar) baskı uygulayarak yapılır.
    not: bunlar yeni aldığım ilk yardım dersinden benim aklımda kalanlardır. uygulamadan önce hem doğrusunu hem de kalp masajı için gerekli diğer şartları (nefes alıp vermediğinin, şuurunun kontrolü, suni teneffüs vs.) de öğrenmeniz konusunda ısrar ederim. hatta üşenmeyin ulan bir ilk yardım kursuna gidin. bu konuda bi bok bilmek acaip ferahlatıyor.
  • kalp masajı, dışarıdan yapılan baskıyla kalbin pompalama işlemini mekanik olarak devam ettirmesidir.
    kalp masajı ve suni teneffüs birlikte yapılmak zorundadır. sadece kalp masajı yapılırsa kandaki oksijen biter. buna cpr (cor pulmonary resisutation) denir. kalp masajı için kişiyi sert bir zemine sırtüstü yatırılır. hastanın ayakları yerden 15- 20 cm yukarda olursa, kanın kalbe geri dönüşü yerçekimi nedeniyle daha kolay olacak ve kalp daha az yorulacaktır. kişinin iman tahtasının üçte biri oranında yukarısına elimize yerleştiriyoruz ve iman tahtasının alt ucuna elimizin değmemesine ve uç kemiğin kırılmamasına dikkat ediyoruz. vücut ağırlığımızla bastırıyoruz. göğüs kafesi 3-5 cm. çökmeli ki kalbe etki edilebilsin.(şişman insanlarda 8 cm olabilir) kalp masajı dakikada 80-100 kere şeklinde bir hızla olmalıdır. çocuklara tek elle yapılmalıdır. bebeklere iki parmakla. tek kişi isek 15 kalp masajı peşinden iki suni teneffüs yapmalıyız. suni teneffüs yaparken nabız da kontrol edilmiş olur. sonra tekrar 15 kalp masajı. eğer iki kişi isek 5 kalp masajı 1suni teneffüs yapılır. yorulunca yer değiştirilir. solunum ve kalp kendiliğinden çalışana kadar veya doktor gelene kadar devam edilir.
  • temel yaşam desteğinin temel bölümü...
hesabın var mı? giriş yap