• şöyle bir şey düşünün: tasarrufunuzu döviz olarak tutmak istediniz. dövizli mevduat hesabınız var. devlet bunu donduruyor ve sadece tl çekebiliyorsunuz, o da devletin belirlediği sabit kurdan. arjantin gibi daha önce devlet tahvillerini ödeyememiş ve iflas etmiş ülkelerde bu şöyle sonuçlara yol açıyor: döviz mevduat hesabı tutmak yasak. herkes yüksek enflasyon nedeniyle elden dövizle ödeme yapıyor. blue dolar diye sokak kuru var, resmi kurdan daha yükseğe elden sokakta döviz bozduruyorsunuz. sonuç: küresel para sisteminden kopmak. sözelciler anladıysa devam etsinler, sağda bekleme yapmasınlar..
  • mevcut kambiyo rejimine yapılacak her türlü müdahale bu saatten sonra ani çöküş getirir. piyasa biter.

    arjantin örneği sıkça verilmekle birlikte konumuzla ilgisi pek yoktur. çünkü arjantin de denenen bir takım kısıtlamalar bu ülke temerrüt ilan ettikten sonra devreye alınmıştır ve istenen sonuçları da getirmemiştir.

    bu saatten sonra bizde ne olur?

    ya özel sektör kaynaklı bir likidite krizi

    ya da buna gelmeden imf destekli bir sabit kur modeli..

    bunun dışındaki alternatifler dezenformasyondan ibarettir.

    (bkz: 2018 ekonomik çöküşü)
  • devlet bahçeli’nin adil bir kambiyo rejimi çağrısıyla yakında döviz tevdiat mudilerinin elinde patlayacak şekilde yenilenmesi olası rejim.
  • bir ülkenin uluslar arası parasal ilişkilerine dair uyguladığı plan, stratejiler demeti.

    sabit veya dalgalı döviz kuru tercihleri bu stratejilerden biridir mesela.
  • dövizin devlet tarafından kontrol altına alınması. ikiye ayrılır: (bkz: liberal kambiyo rejimi), (bkz: kontrollü kambiyo rejimi)

    türkiye teknik olarak liberal kambiyo rejimini uygulamaktadır yani esnek/dalgalı kur politikasıyla ekonomisini döndürür.

    kontrollü kambiyo rejimi ülkenin enflasyonunu kontrol altına almak, anlık kur değişimleri yerine sabit kur sistemine geçilerek oynamaları önlemek amacıyla devlet tarafından yapılır. yani döviz alışverişi (resmiyette) devlet eliyle yapılır.

    türkiye 1980 öncesinde karma ekonomi ile kontrollü kambiyo rejimi uygulamıştır. kısaca belirtmek gerekirse o günlerde döviz hesabı diye bir şey yoktu, elinizde herhangi bir döviz bulundurmanız yasaktı. yurt dışından döviz getirmeniz yasaktı. yani kimsenin elinde dolar, mark gibi para birimleri yoktu. olsa da kullanacak yer yoktu çünkü hem dövizle satılan bir şey yoktu hemde kendi kendine yeten bir ülkenin vatandaşının döviz kullanacak bir ihtiyacı yoktu.

    bugün kontrollü kambiyo rejimi uygulansa (ki bugün karma ekonomi değil serbest piyasa ekonomisi uygulanıyor.) devlet döviz kurunu sabitler. 3 tane döviz kuru olur. (misal türkiye cumhuriyet merkez bankasında 1 dolar = 10 lira olur ve bu değişmez.** özel bankalarda 1 dolar = 15 lira olur çünkü dövizi en ucuza her zaman bankalar alır. birde bunun sokaktaki versiyonu olur ki 1 dolar = 20-30 lira "artık onu da halk arz/talebe göre belirler." )

    devlet kamu maaşlarını ödeyemeyecek duruma gelirse banka hesaplarını dondurabilir, para çekmenizi engelleyebilir. yani döviz hesaplarınıza devlet el koyup kendisi değerlendirebilir bunu da "devletin kurtuluşunda başka çare yok, mal senin ama ben el koyuyorum sonra sana geri vereceğim." diyerek kendini savunur. üzerine bir bardak soğuk su içilir. ortada bir döviz sıkıntısı olduğu ve kur sabitlendiği için(kambiyo rejimi) karaborsa oluşur yani sen doları 10 liradan bozdururken sokakta 30-40 liraya (artık sokak ne diyorsa) bozdurursun. karaborsa olunca zincirleme etkiyle daha kötü şeyler olur.

    dalgalı kurdan devlet kontrolündeki kura geçiş ekonomileri batmış ülkelerde olur. gelişmiş ülkeler, ekonomisi iyi olan ülkeler sonradan sabit kura yani kontrollü kambiyo rejimine geçmez.
  • (bkz: loading)

    hükümet yanlısı yazar tarafından ilan edilmiştir. bilmeyenler için sistem şu şekilde işliyor.

    bankada 10 bin dolarınız var. siz 165 bin tl ettiğini düşünüyorsunuz.

    ancak sayın cumhurbaşkanımız sizin paranızın aslında 100 bin tl ettiğini ilan ediyor, ve paranızı tl olarak çekebiliyorsunuz. böylelikle her gün dolar indi mi çıktı mı diye takip etmenize gerek kalmıyor.

    kaynak:
    https://m.turkiyegazetesi.com.tr/…-ugur/621958.aspx
  • haftaya meclisten cikacak diye söylentiler var.
  • (bkz: cambio dolor)...
  • umarım hiç birimiz yaşamak zorunda kalmayız.
  • exchange regime gibi karizmatik kelimelerin latince etkisiyle çevirilmesinin sonucu dilimize çirkin şekilde giren kavram.
hesabın var mı? giriş yap