• boyun da her eklem gibi belirli sınırlarda hareket kabiliyetine sahiptir. boyunun imkan verdiği normal hareketinden daha fazla bir zorlama sonucunda disk, kemik, bağlar ve eklemlerde incinmeler olabilir. genelde araç içi trafik kazası sonrası boyundaki aşırı haraket ve zorlamadan dolayı giderek artan boyun ve kol ağrısı izlenebilir. buna kamçı sendromu (whiplash) denir.
    (bkz: copy paste'in ustasıyım)
  • kazalarda arkadan çarpma ve darbelerde boyun dokusunun incinmesi,bazı durumlarda yırtılması olayıdır. whiplash kazası yada sendromu kamçı sendromu da denilen ve oldukça ağrılı olan bu sakatlığı geçirenlere tavsiyelerim:

    -kaza sonrası “keşke ogün ordan geçmeseydim” “o buzda arabayı sürmeseydim”“orda bulunmasaydım bu kaza olmayacaktı”
    gibi pişmanlıkları keşkeleri unutun.bu sizi daha fazla üzecektir. zaman geri alınmaz bunun yerine kazayı kabullenip bundan sonra ne yapabilirim düşüncesiyle ileriye dönük bakın, nasıl iyileşebileceğinizi düşünün.
    -size geçmis olsun ziyaretine gelenler arasında “ kaynımgilin başına da bu kaza geldiydi adam felç oldu,” görümcem de bu kazayı geçirdi kadıncağız genç yaşta öldü” “ bizim bacanak kaza sonrası yatalak oldu bidaha kalkamadı” gibi felaket tellallığı yapan basit organizmaları, hemen pencereden aşağı atın.
    çevrenizde bu kazayı önceden yaşayıp atlatmış aklıbaşında olanların önerilerini dinleyin.

    -yakınlarınızın boynuna ne oldu sorusu “ deveye sormuşlar boyun niye eğri nerem doğru ki” hikayesini size hatırlatır. boyun omurları vücudun heryerini etkilediğinden başınızdan ayağınıza, elinizin parmak ucuna kadar bu etkiyi hissedersiniz.

    -öncelikle “bana birşey olmaz abi yatarım geçer” düşüncesini bırakıp doktorunuza görünün. doktorunuzun, fizyoterapistinizin söylediklerini kelimesi kelimesine yapın. boynunuzun emniyeti icin boyunluk takıp bazı durumlarda boynunuz ve omuzlarınıza sıcak minder, iltihap durumlarında soğuk minder koyun.tüm bunları kendi kafanıza göre değil uzmanların önerdiği şekilde yapın.ilac,krem, ağrikesicileri düzenli olarak kullanın.
    fizyoterapistiniz bu dönemde sizin yaşamyoldaşınızdır. yaşadığınız kaza sonucu oluşan travmadan dolayı psikolojiniz iyi değildir bu nedenle fiziktedavi uzmanınız sizinle konuşarak sorunlarınızı anlamaya çalışır. sır saklama yükümlülüğünde olduklarından konuşmalarınız ikiniz arasında kalır. rahatça üzüntü, endişe ve kaygılarınızı ona anlatmaktan çekinmeyin. stress ağrılarınızı daha da artırabileceğinden bunu bilmek isteyecektir. rahatlama ekzersizlerinizi yapın.

    -kesinlikle kollarınızla ağır birşeyler kaldırmayın bu süreçte boyun kaslarınızı zorlayacak hareketlerde bulunmayın.
    - elinize aldığınız şeyler yere düşüyor diye sinirlenmeyin. aslında onlar kendiliğinden yere düşmüyorlar siz düşürüyorsunuz.
    -doktorunuz kesin yatak dinlencesi önermemişse biraz sokağa çıkıp yürüyüş yapmak iyi gelir.

    -dışarı çıktığınızda insanların üzerinize doğru geldiğini, size çarpıp boynunuzu acıtacağını zannedersiniz.. ( elbette bu arada boynunuza takılmış boyun koruyucusu, eliniz ve kolunuzdaki sargıları gördüğü halde yol vermeden üzerinize doğru gelen şehir öküzleri ve dinozorlarından kendinizi sakının)
    -yine sokakta, otobüste size yol açan, elinizdeki paketi almak isteyen, yer vermek isteyenlere sinirlenmeyin. onlar size acıdıklarından değil gerçekten yardımcı olmak istedikleri için bunu yapıyorlar.

    -yine tekrarlıyorum eğer doktorunuz da hareket etmenizi, biraz gezmenizi önermişse mutlak dışarı çıkıp insanların arasına karışın. dışarıdan korkar eve kapanırsanız yada ağrılarım yeniden ne zaman gelecek diye endişeli bekleyişlere girerseniz sosyal fobi ve panik bozukluklara davetiye çıkarırsınız. sosyal olun, kabalaşın, dağıtın çünkü kaza geçirdiniz hastasınız.

    -bu tarz kaza geçirmeyenlere önerim:
    genç yaşta spora başlayın. spor yapanlar bilirler. yapılan spor sonrası vücutta oluşan ağrılar normaldir.yıllarca spor yaparsanız bu ağrılara alışkın olur kaza durumlarında dayanma , direnç süreciniz artar. spor yapma olanağınız yoksa hiç olmazsa hergün enaz yarım saat bol bol yürüyün. bu tip sporlar ileride başınıza gelecek olan kazalarda sizin kurtarıcınız olacak.
    spor yapmakla birlikte herşeyi kendiniz yapın. hiçbirzaman yan masadan sigarasını, suyunu bile eşine çocuklarına arkadaşına, sevgilisine getirten tembellerden olmayın. kalkın kendiniz alın.

    -boynunuza taktığınız koruyucu ile kasıntı edalarla yürümeye alışın. boyunluğu çıkardıktan sonra da kısa süreliğine imparatorlar gibi yürümeye devam edeceksiniz.

    -whipplash olayında mide bulantısı, bulanık görme,baş ağrısı, el kol uyuşma ve karıncalanmaları,denge bozukluğu olabilir. herseyi doktorunuza danışın. başınıza arkadan güçlü darbe yediğiniz için yüz ve boyun kaslarınız, kol ve karın kaslarınız da acıyacaktır.hatta hareket ederken acıdığı için karın kaslarınızın varlığını daha fazla fark edeceksiniz.
    -internette sigorta şirketlerinin kaza sigorta bölümlerini iyice araştırıp bilgilenin.koşulları öğrenip sigortanıza elinizdeki kanıt rapor ve diğer belgelerle başvurunuzu yapın.sigorta şirketinize kendinize ait tüm sağlık hastalık kayıtlarınızın vekaletini asla vermeyin.

    -bol bol küfredin, içinize atmayın , asılzadeler gibi kibar olmayın, gerekirse ağlayın.raftan birşey almak için elinizi uzattığınızda raftaki herşey tepenizden aşağı düştüğünde,koltuğa oturup kalkarken karın kaslarınız acıdığında, elinizdekileri yere düşürdüğünüzde dünyanın gelmişine geçmişine küfredin iyi geliyor.

    -evin içinde ve sokakta yürüyüşünüz denge bozukluğu nedeniyle penguenler gibi olacaktır.
    -macera aksiyon filmlerindeki zıplama hoplama ve yere düşme sahnelerini içiniz acıyarak izlersiniz.çünkü bilirsiniz ki bunlar film hileleridir. hilesiz sahnelerde gerçekten düşen dublörlerin bu sahneler sonrası başına gelecekleri tahmin edersiniz.

    -doktorunuza güvenin. geçecek diyorsa geçecektir. profosyonel sporcuların sürekli bel kemigi, boyun sakatlıkları gecirip en ağır ameliyatlardan sonra bile eskisi gibi spora dönebildiklerini unutmayın. eğer spor yaparak vücudunuza yatırım yaparsanız ileride bu tip kazalar gecirdiğinizde bedeniniz bunun karşılığını verir kendini toplar.

    -bazı ağrılar ve belirtiler kazadan birkaç saat, birkaç gün yada birkaç hafta sonra başlayabilir.
    -travma sonucu psikolojiniz bozulabilir. gözünüzü kapattığınızda yaşadığınız kazayı rüya halisilasyon karışımı görebilirsiniz, üzüntülerinizi içinize atmayın sevdiklerinizle dertleşin ,anlatın.
    (ilk 2 gün gözümü kapadığımda buzda kayan araçlar gördüm. korkup yatağa yatıp uyumayı denedim. bu seferde rüyamda yattığım yatak içinde ben buzda kaya kaya yokuş asağı gidiyordu. bu komik rüyaya güleyim mi ağlayayım mı bilemedim)

    -bir gece uyandığınızda bacaklarınızı hissetmediğinizi, yürüyemediğinizi görüp paniğe kapılmayın. inanın sonradan robotları onarır gibi herşeyinizi bir bir düzeltiyorlar. tıp artık gelişti.eski halinize dönüyorsunuz.
    “bir daha asla araba kullanmam, arabaya binmem, buzda yürümem” gibi şeyler düşünmeyin. ileride araba da kullanır buzda paten yapar gibi yürüyebilirsiniz de.

    -öksürük ve normalde neşeyle yaptığınız hapşırık bu sefer size epey uğraştırır.( her hapşırık sonrası boynum koptu mu acaba diye kontrol ederdim. boynun kopmadığını hala yerinde oldugunu görür sevinirdim)

    -eğilerek çorabınızı giydiğiniz gün başardınız atlattınız demektir.ağrılar sizi değil siz ağrıları kontrol altına alın.
    -insanların size acır gibi bakmalarına aldırmayın.üzüntünüzü gizlemeyin unutmayın ki siz hırsızlık yapmadınız, cinayet işlemediniz sadece kaza geçirdiniz.
  • benim gibi ilacı imtina ile kullanmak zorundaysanız calpol ya da dolven işe yarayabiliyor
    dolven bulunamıyor yerine iburıfen veriyorlar
hesabın var mı? giriş yap