• bir ev namazı sırasında,

    + evladım kamet getir.
    - nerden mutfaktan mı?
    + otur, getirme birşey.

    mutfaktan getirilen birşey değildir.
  • namazın cami haricinde cemaatle kılınması durumunda kimin kameti yapacagı hususunda cemaatte gerginlik yaratan, sonunda bir kamet meraklısının kotu sesine aldırmadan kalkıp okudugu ezan.
  • getirilir. sadece cemaatle kılınan namazlara özgü değildir, tek başına kılınan farz namazların başında erkeklerin kamet getirmesi müstehaptır. yeni öğrendiğim enteresan bir şey var. bir yerde daha önce namaz kılındıysa yani açıktan kamet getirildiyse ve aynı namaz farklı bir cemaatle kılınacaksa tekrar kamet getirlmesine gerek olmuyor(muş). yani mesela camide vakit namazı kılındıktan sonra üç arkadaş gittiniz cemaat yapıp namaza duralım dediniz, başlıkta daha önce bahsedilen kameti kim getirsin gerginliğini yaşamaya gerek yok. o vaktin kameti getirilmiş olduğu için doğrudan namaza duruluyor. ne de olsa islam kolaylık dinidir.*

    edit: aklıma takıldı, sözlük ulemasının görüşlerini bekliyorum. diyelim camide cemaati kaçırdım, gittim tek başıma namaz kılıyorum. kamet getirecek miyim? yoksa vakit kılınırken kamet getirildiği için doğrudan kılabilir miyim? kamet bir kere getirildikten sonra geçerli oluyorsa sanki tek başına namaz kılarken de geçerlidir gibi geliyor bana.*
  • cami icinde cemaatin namaza kalkmasi icin soylenen ezan.
  • kazaya kalmış farz namazları kılarken de okumak sünnettir.
  • boy, endam.
  • hindistan'da bulunan 7756 metre yüksekliğindeki, dünyanın en yüksek 29. dağı. ilk çıkışı 1931 yılında ingiliz dağcılar tarafından yapılmıştır.
  • sözlükte "ayağa kalkmak, durmak, düzgün ve itidal üzere olmak" gibi anlamlara gelen kamet, dini bir kavram olarak, farz namazlardan önce, namazın başladığını bildiren ve ezan lafızlarına benzeyen sözlerdir.
    ezandan farklı olarak, "hayya ale'l-felah" cümlesinden sonra, "kad kameti's-salat" cümlesi eklenir. kamet kelimesi arapça'dan değişikliğe uğrayarak dilimize geçmiştir. aslı ikamettir ister cemaatle, isterse tek başına kılınsın, erkeklerin her farz namazdan önce kamet getirmeleri sünnettir. kaza namazlarında da kamet getirmek sünnettir. kamet ezana göre daha hızlı okunur ezan ile kametin arasının bir miktar ayrılması gerekir.
    ezan ile kamet arasında sünnet bulunmayan akşam namazında, ezan okunduktan sonra fatiha suresini okuyacak kadar beklemek uygun olur. bir camide cemaatle vaktin namazı kılındıktan sonra, aynı vakit namazı cemaatle veya tek başına kılınması halinde tekrar ezan ve kamet okunmasına gerek yoktur. camide cemaatle kılınan namazlarda kadınların, delilerin ve abdestsiz kişilerin kamet getirmesi mekruhtur.
  • cami içinde, cemaati farz namaza kaldırmak için seri bir şekilde okunan ezan türevi. cemaatin hayye alel-felah'ı takiben kalkması menduptur.
hesabın var mı? giriş yap