• genel güvenlik
  • sıddık sami onar'ın tanımıyla "ammeye taalluk eden ve gayri muayyen menfaatlere müstenid bulunan nizam"

    bireylere ve özel çıkarlara ilişkin değildir, umumi ve umuma açık yerlerde bulunan düzeni ifade eder.

    üç öğeden oluşur:

    1- güvenlik : emniyet, asayiş...bireylerin umumi veya umuma açık yerlerde can ve malları için endişe duymamalarını ifade eder.

    2- dirlik ve esenlik: selamet, intizam, huzur, sükun...yaşamın normal seyrini olumsuz yönde etkileyecek her tür düzensizlik ve karışıklığın yokluğunu ifade eder.

    3- sağlık: sıhhat. kamu hizmeti anlamında değildir. toplumun bulaşıcı ve yaygın hastalıklardan uzak tutulmasını, sıhhiyatın korunmasını ifade eder.
  • surekli bozuluyor. yuzyillardir politikacilarin halkini ezmek icin kullandigi bir terim daha. ne olursa "hemen kamu duzeni bozuluyor" diyip surekli insanlari hapislere atiyorlar, ozgur dusuncenin onunu kapatiyorlar.

    (bkz: kamu düzeninin sürekli bozulması)
  • tepedekilerin ağzından düşürmediği terim.
  • kamu duzeninin ogeleri
    guvenlik
    dirlik ve esenlik
    genel ahlak
    genel saglik

    bunlardan birinin bozulmasi kamu duzeni ihlalidir.
  • bir ülkedeki kurum ve kuralların, devletin güvenliğini, kamu hizmetlerinin iyi işlemesini ve bireyler arasındaki ilişkilerde huzuru, hukuk ve ahlak kurallarına uygunluğu sağlamasıyla oluşan düzen, yasaların öngördüğü ve toplumun genelini ilgilendiren uyum hali.
  • yasaklanmak istenen bir şey için öne sürülen bahanedir.
    örneğin :
    "ilimizde 14-15 aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan kebap ve şalgam festivali kamu düzeni ve güvenliği ile kişilerin can ve mal güvenliği nedeniyle iptal edilmiştir-adana valiliği"
    işin aslı :
    2010 yılında başka şehirlerde yaşayan adanalılar, 'adana'da buluşalım', 'dünya rakı günü' ve 'rakı festivali' düzenler. o gün çekilen görüntüler sosyal medyada yayınlanınca her yılın aralık ayının ikinci haftası buluşmaya karar veren adanalıların sayısı artar, sonraki yıllarda ise katılımcı sayısı 20 binlere dayanır. 2015 yılında ise tepkiler üzerine etkinliğin adı kebap ve şalgam festivali olarak değiştirilerek kutlanır. bugün ise 4.murat tarafından "kamu güvenliği" bahanesiyle yasaklanır.
    https://odatv.com/yasaklandi-09121952.html
    kamu düzeni hep tiyatroda, festivalde akla gelir nedense!
  • zamana, mekana ve topluma göre değişebilecek izafi bir kavram ve toplumdaki sosyal hayatın devam edebilmesi için vazgeçilmez olan kurallar bütünü. tam bir tanımının yapılabilmesi ise mümkün değil. gerçi anayasa mahkemesi 1964/8 sayılı kararı'nda kamu düzenini tanımlamıştır. buna göre, toplumun huzurunun sağlanmasını, devletin ve devlet teşkilatının muhafazasını hedefleyen ve bir başka deyişle cemiyetin her sahadaki düzeninin temelini teşkil eden kurallardır.

    milletlerarası özel hukuk alanında da karşımıza çıkan bir kavram. şöyle ki, kanunlar ihtilafı kuralları çerçevesinde tespit edilen yabancı hukuk kuralının uygulanması türk kamu düzenine açıkça aykırı ise bu hüküm uygulanmaz ve gerekli görülen hallerde türk hukuku uygulanır. kamu düzeni müdahalesi milletlerarası özel hukuk doktrininde mancini tarafından müstakil bir kanunlar ihtilafı kuralı olarak kabul edilmiş ve kamu düzeniyle ilgili konuların tek tek belirlenerek bu durumlarda lex fori'nin uygulanacağını savunmuştur. ancak savigny tarafından ileri sürülen görüşe göre, kamu düzeni müdahalesi ancak uygulanması gereken hukukun uygulanmasını engelleyebilen istisnai bir durumdur ve tek tek hangi konuların kamu düzeninden olduğunu belirlemek mümkün değildir. günümüzde de bu ikinci görüş kabul edilmiştir. kamu düzeni müdahalesi kuralı bağımlı bir kuraldır, müstakil olarak olaylara uygulanacak hukuku belirlemez ve istisnai olarak uygulanacak olan hukuka etki edebilir. milletlerarası özel hukukta kamu düzeni milli hukuktan farklıdır. milli hukuka göre bir mesele kamu düzenine ilişkin olabilir. ancak bu milletlerarası özel hukukta her zaman böyle olmayabilir. yabancı hukukun uygulanması durumunda somut olayın özelliklerine göre karar verilir. yabancı bir hukuk kuralının uygulanması bir olayda kamu düzeni müdahalesi ile karşılaşırken, başka bir olayda karşılaşmayabilir. yargıtay içtihatları dikkate alındığında; insan hak ve özgürlükleri, medeni toplulukların ahlak ilkeleri, genel hukuk ve ahlak prensipleri, temel adalet anlayışı, toplumun medeniyet seviyesi, kanunların dayandığı genel siyaset ve siyasi ve ekonomik rejimin korunması gerekçeleriyle uygulanabilir. bazı durumlarda tarafların türk toplumu ile ilişkisini incelemeye lüzum olmayabilir. örneğin, apartheid dolayısıyla farklı ırkların evlenmesini engelleyen hukuk kuralı tarafların türk toplumu ile ilişkisine bakılmadan kamu düzeni müdahalesi ile karşılaşacaktır.

    kamu düzeni müdahalesinin milletlerarası özel hukukta iki etkisi vardır. 1) olumsuz etki: uygulanması gereken yabancı hukuk olayla en sıkı ilişkili hukuk olsa bile uygulanamamış olur 2) olumlu etki: hakim en iyi bildiği türk hukukunu uygular. olumlu etki konusunda daha çekimser davranılmalı ve hemen türk hukuku uygulanmamalıdır. önce kamu düzeni müdahalesine uğrayan yabancı kanun hükmü yerine kuralı o hukuk düzeninde aramak gerekir. yahut yabancı hukuk kademeli veya alternatif bağlama kuralıyla belirlenmiş ve uygulanabilecek başka yabancı hukuk varsa o uygulanmalıdır. en son çare türk hukuku uygulanmalıdır.

    milletlerarası usul hukukunda da kamu düzeni müdahalesi ile karşılaşılabilir. yabancı mahkeme ve hakem kararlarının tanınması veya tenfizi türk kamu düzenini sarsacaksa tanınmayabilir/tenfiz edilmeyebilir. ayrıca kamu düzenini sarsacak bir milletlerarası hakem kararı iptal edilebilir, icra edilebilirlik şerhi verilmeyebilir. tanıma/tenfiz ve iptal durumlarında kamu düzeni müdahalesinin olumsuz etkisi olur. kural olarak olumlu etki olmaz. yani mahkeme tanıma/tenfiz talebini reddeder veya hakem kararını iptal ederse yerine yeni bir karar vermez. ancak çok istisnai olarak kamu düzeni müdahalesi ile türk mahkemelerinin milletlerarası yetkisi olduğu kabul edilmiştir. bir davanın görülmesi kamu düzeninin gereği ise türk mahkemesi yetkisizlik itirazını reddedebilir. bazı velayet davalarında yargıtay'ın bu yönde kararları vardır.

    atıf durumunda yabancı kamu düzeni de dikkate alınabilir. ayrıca verilecek karar yabancı ülkede tanınacak/tenfiz edilecekse karar ahenginin sağlanması bakımından yabancı kamu düzeninin de dikkate alınmasında fayda olabilir.
  • kamu düzeni allahsızdır ama allahsız kamu düzeni olmaz.
hesabın var mı? giriş yap