• son 11 yılda 164 değişiklikle kevgire çevrilmiş yasadır.
    yalçın doğan
  • torba yasa ile son değiştirilen şeklinde cezalar 1-3 yıl arasında değiştirilmiş. akp olacakları önceden görmüş olacak ki cezaları en minimalize edecek şekilde düzenleme yönüne gitmiş.

    ihaleye fesat karıştırma suçu ile ilgili gazi üniversitesi hukuk fakültesi öğretim üyesi prof. dr. izzet özgençihaleye şunları demiş zamanında:

    “5 yıldan 12 yıla kadar cezası olan suçun temel şeklinden dolayı verilecek ceza miktarı 3 yıl ile 7 yıl arasında değişiyordu. yine değişiklikten önce kamu açısından suçun işlenmesiyle bir zarar meydana gelmişse ceza yarı oranında arttırılıyordu. bugün yapılan değişikle ihaleye fesat karıştırılmış olmakla birlikte fesat karıştırma fiili sonucunda kamu açısından zarar meydana gelmemiş ise faile verilecek cezanın miktarı 1 ile 3 yıl arasında tutulmaya başladı. 7,5 yıl ile 18 yıl arasında ceza verilmesi gereken bir durumda, şu anda 3 ile 7 yıl arasında ceza verebiliyoruz. 5 ile 12 yıl arasında bir ceza verebileceğimiz durumda ise bu düzenlemeyle 1 ile 3 yıl arasında cezaya hükmetme imkanımız olabilecek. ceza miktarlarında büyük ölçüde bir düşme meydana gelmiştir. düşme siyasetin tercihidir ama bir ifrat tefrit sonucunu doğuran değişiklik olduğunu düşünüyoruz.” dedi. suç oluşturan fiiller arasında bir değişiklik meydana getirmediğini de kaydeden özgenç, “sadece şunu söyleyebiliriz, eski devlet ihale kanunu'na göre muhammen bedel gizli değil, açıktı ama kamu ihale kanunu'nda yaklaşık maliyet gizli tutuluyordu. yaklaşık maliyetin gizli tutulması karşısında şayet birisi bu gizliliği ihlâl ediyorsa ihaleye fesat karıştırma suçunu oluşturuyordu. yapılan değişiklikle yaklaşık maliyetin açıklanması, ihaleye fesat karıştırma suçunu oluşturmuyor. onun gerekçesi de şu yaklaşık maliyet her ne kadar kamu ihale kanunu'na göre gizli tutulsa bile bir ölçüde tahmin edilebilen bir durum. bu nedenle kişilere ağır cezalar verilmesinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. dolayısıyla şu anda gizlilik ihlâli sadece teklif içeriklerinin gizliliğinin ihlâliyle sınırlı tutulan bir düzenlemeye dönüşmüştür.” şeklinde konuştu. ihaleye fesatla suçuyla ilgili düzenlemenin 2005 yılında yine ana muhalefet partisinin teklifiyle yapıldığını hatırlatan özgenç, “bu şekliyle yapılan düzenlemenin ortaya çıkaracağı sonuçları kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.”

    işin ilginç kısmı yasa değişikliğinde akp'li vekillerin yanı sıra chp'lilerden de destek gelmesi.
  • nese duzel'in serdar harp ile konu hakkinda soylesisi:

    (bkz: http://www.taraf.com.tr/makale/2909.htm)

    alinti:

    "yılda, ihalelerle alınan mala ve hizmete devlet ne kadar para harcıyor? "
    "200 milyar ytl civarında para harcıyor... bunun rüşvete gideni yüzde 10-15’tir. yani yaklaşık 30 milyar ytl rüşvet döner ihalelerde."

    ---
    edit: yeni link: http://www.taraf.com.tr/…t-yillik-soygun-yasasi.htm
  • sanıldığının aksine devletin tüm ihale işlemlerini kapsamaz.kamunun yapacağı kira,trampa,mülkiyetten gayrı hak tesisi gibi işlemlerde uygulanan kanun,2886 sayılı devlet ihale kanunudur hala.4734,alım,satım ve hizmet ihalelerinde uygulanacak olan kanundur.bir başka deyişle,iki ihale kanunu da yürürlüktedir.
  • bu kanunun istisna maddesine son torba yasayla 'z' istisnası eklendi. yani bir yasa hazırlanıyor sonra "aaa, ama bunu şu şekilde halletmemiz lazım" denip 'a' istisnası ekleniyor. sonra "ama şimdi bilmem ne ihalesi var, bunu kolin'e verelim, hede bu ihaleyi almasın." denip 'b' ekleniyor. bu böyle 'c,ç,d,e...' diye gidiyor, en son da z ekleniyor. yasa kadük bırakılıyor. biraz abartırsak yasanın kendisi, istisnalar yüzünden istisna kalıyor. ülke böyle ne kadar daha yönetilir meçhul.
  • kamu ihale kanununda yer alan açık ihale, doğrudan temin, pazarlık usulü gibi yöntemlerin yanına, belediyeyi, özel idare, valilik vs. hangi parti yönetiyor ise o partili firmaların ihaleye girmesi diğerlerinin yasaklanması eklenmeli. böylece işe kılıf uydurmaya çalışılıp, bürokrasi içinde kaybolmanın önüne geçilir. ak partili idare ihale şartnamesine chp,ip,hdp,vs. muhalif partiler giremez ibaresi koyarken, chp de akp,mhp vs partiler giremez diyebilir. kendimizi kandırmayalım. realist olun biraz yaw. bürokrasi yok, dansözlük yok.
  • şeffaf kamu ihale kanunu geliyormuş. 20 yıldır onlarca defa değiştirilen kanun en sonunda şeffaf hale getirilecekmiş. şimdiye kadar demek ki şeffaf değilmiş. biz yirmi yıldır bunu söylüyorduk, bize iftiracı diyordunuz. insanları yıllardır kandırdığınızı en sonunda kabul etmek zorunda kaldınız. çünkü deniz bitti, dağıtılacak tek kuruş kalmadı. akp yandaşları ülkeyi yeterince sömürdü. artık adil görünme zamanınız geldi. çünkü halk artık sizin yalanlarınıza inanmaz oldu.
    (bkz: kamu ihale kanununun 11 yilda 164 kez degismesi)
  • ab'ye uyum yasalarını uygulama vaadiyle gelen ve daha sonradan gittikçe keyfileşip radikalleşen akp hükümetlerinin, kaldırmak yerine kendi açgözlülüğü doğrultusunda devşirdiği bir nevi devletin sağılması kanunu.
  • devlet ihale kanunu ile beraber 2003'ten itibaren yürürlüğü giren kanundur. devlet ihale kanunu gelir getirici nitelikteki ihaleleri kapsarken kamu ihale kanunu harcama yani gider nitelikteki ihalelerin neler olduğunu nasıl olduğunu ele alır anlatır vs. 2009'a kadar 16 kere değişmiştir. değişikliğin nedenleri hem kanundaki eksiklerin uygulamada görüldükçe ortaya çıkması hem de avrupa birliği uyum yasalarına uygunluk bunda iktidarın birçok yerel yönetim birimini elinde tutması da önemli bir rol oynamaktadır.
hesabın var mı? giriş yap