• evlenmeye ve çocuk yapmaya engel değildir. "artık" değildir en azından.

    ve fakat ne yazık ki eskiden bilinmiyormuş bu uyuşmazlık sanırım. bu sebeple annem ilk bebeğini 9 ay karnında taşıdıktan sonra doğuma 1 hafta kala kaybetmiş ve ölü doğum yapmak zorunda kalmış.
    beni doğururken de kapıda ambulans bekliyormuş, annemin değil de babamın kan grubundan olmam durumunda acilen başka bir hastanede kanımın değiştirilmesi ihtimaline karşı. çünkü eğer babamın kanında olsaymışım zehirleniyormuşum. doğar doğmaz topuğumdan alınan kanla rh negatif olduğum tespit edilmiş ve sorun çıkmamış dolayısıyla.

    şimdi iğnesi var, negatif pozitif dinlemesin, yapmak isteyenler gönül rahatlığıyla yapsın bebelerini...
  • annemle aramda var olan durum. zamanında annemin kanını yanlış ölçmüşler yani ben doğduktan sonra bile böyle bir durum olduğunu bilmiyorlarmış sonradan ölçtürdüğünde çıkmış meydana. uyuşmazlık abimde de var ama en çok etkiyi ikinci çocukta yapıyormuş yani bende. lanet olsun bu hayat lanet olsun bu sevgim. neyse ki bir sorun olmamış kadın anam yavrusuna fazla antikor üretmemiş demek ki.
  • bebeğin rh pozitif kan grubundan, annenin rh negatif kan grubundan olduğu durumlarda annenin antikorları plasentayı geçerek bebeğin kırmızı kan hücrelerine saldırırlar. bunun sonucunda sarılık, anemi , beyinde yada kalpte bozukluk ve ölüm oluşabilir. rh uyuşmazlığı, yalnızca annenin daha önceden rh faktörüne karşı antikor üretmiş olduğu durumlarda ortaya çıkar.
  • dişi ve erkeğin rhesus factor'ünün sadece dişinin negatif ,erkeğin pozitif olduğu durumunda ortaya çıkar. a, b, 0 , ab gruplarıyla konunun uzaktan yakından alakası da yoktur. ayrıca erkek negatif dişi pozitifse de hiç sorun olmaz.
    uyuşmazlığın olduğu durumlarda , ilk bebek sağlıklı doğmakla birlikte ikinci bebekte annede oluşan "tetikte bekleyen savunma mekanizması" direkt olarak bebeğin alyuvarlarına saldırma eğilimindedir. beyin , kalp rahatsızlıklarından tutun da bebişin ölümüne kadar gider bu alyuvar yıkımı.
    engellemek için anneye gebeliğin 28.haftasında bir doz , doğum sonrası ilk 72 saatte de bir doz anti-rh-immunglobulinleri antikoru totalde 2 doz olarak enjekte edilir popodan. enjeksiyonlar doğru zamanlarda olmazsa ileriki gebeliklerde hiç de istenmeyen sonuçlar görülebilir.

    benim asıl merak ettiğim , ileriki dönemlerde acaba bebekle ilgili veya anneyle ilgili şuan öngörülemeyen sıkıntılar olur mu? bilenleri özelime davet eder , satırlarımı sonlandırrım.
  • bulunduğu durumda yapılan ilaç; (bkz: rhogam)

    düşük tehlikesi gibi kanama olan durumlarda, amniyosentez, cvs gibi girişimsel işlemler sonrası, dış gebelikte, düşük ve doğum sonrası veya normal seyreden gebeliğin 28. haftasında yapılır.

    kan uyuşmazlığı olan gebenin takibinde indirekt coombs* testi kullanılır.
  • bizim ailede sorun olmayan durum. babam pozitif, annem ise negatif kan grubuna sahip. ben en büyük olduğum için yırttım. erkek ve kız kardeşim de turp gibi doğup büyüdüler maşallah. kız kardeşim yani 4 numaramız hastanede doğmak istediğinden mütevellit (ilk üçümüz yoğun ısrarlarımız sonucu evde doğmuşuz) ortaya çıkmış durum. sanırım bu kan uyuşmazlığı olayında çocuklar sorunlu ya da ölü doğacak gibi kesin bir durum yok. şekil 1a:biz.

    edit büdüt: bu arada 4 kardeş hepimizin de kan grubu pozitif.
  • anne'nin rh negatif olması durumunda olası bir durumdur, bebek doğar doğmaz hemen önce topuğundan kan alınarak kan grubu tespit edilir, sonuç ne olursa olsun anneye koruyucu iğne yapılır.*
  • anne rh-, baba rh+ olduğu durumlarda fetüs rh+ olursa annenin bağışıklık sistemi tarafından gerçekleştirilen 2-ci tip alerjik reaksiyon. gebelik döneminde fetüsün kanın bir kısmı plasentandan annenin kan dolaşımına geçtiyinden annenin bünyesine ters olan rh faktör annenin sensibilize olmasına, yani fetüsün rh faktörüna karşı antikor sentezlemesine neden olur. rh faktör fetüs 7-8 aylıkken sentezlendiyinden 1-ci çocuk doğana kadar annenin bağışıklığı yeteri kadar antikor üretemez ve çocuk sorunsuz doğar. ikinci ve ondan sonrakı rh+ çocuğa gebe olunca ise artık sensibilize olmuş bağışıklık sistemi plasentadan geçe bilen immünglobulin g antikoruyla fetüsün kanını hemolize uğratır. bu sürecin ağırlık dercesi bir çok faktöre, özellikle de annenin bağışıklık sisteminin durumuna ve fetüsün rh faktörüne göre deyişir. şöyke ki, rh faktörün sadece bir değil bir kaç tane alttipi var ve her birin immunojenlik dercesi yani immun reaksiyona sebep olma gücü farklı. uyuşmazlık iyi durumda yenidoğan sarılğı, ağır durumlarda fetüsün hidropsu (hydrops fetalis), ağır anemi ve ölü doğma ile sonuçlana bilir. yenidoğan sarılğı fototerapi ile tedavi edilir. fototerapide kullanılan mavi dalgalı ışık bilirubini izomerleştirir ve zararsız formlarına çevirir. diğer durumlarda gerekirse intrauterinal kan transferi (fetüse) gerçekleştirilir. ağır durmların önüne geçmek için hamilelik döneminde ve doğumdan sonra 72 saat içerisinde anti-rhd-immünglobulinle tedavi yapılmalıdır. isminden de anlaşıldığı gibi anti-rhd-immunglobulin annenin üretdiği ve plasentadan fetüse geçen antikorlara karşı etki gösteren bir antikor,yani rh faktör antikorunun antikoru olduğu denilebilir.
  • insanların kan grupları a,b,ab ve o olarak bilinir. birde rh faktörü adını verdiğimiz bir yapı vardır. kisileri rh faktörü pozitif(+) veya negatif (-) dir. örneğin kan grubunuz okurken a, b, ab ve o(sıfır) deriz. kan uyuşmazlığı ise kan gurubu ile ilgili değil kanınızdaki rh faktörü ile ilgilidir.

    anne adayının kanı rh(-), baba adayının kanının da rh(+) olduğu durumlarda rh uyumsuzluğundan bahsedilir. bunun mutlaka bebekte bir soruna yol açması gerekmez. eğer bebek rh(+) bir kan grubuna sahip olursa bu durumda anne adayının savunma sistemi doğmamış bebeğin kan hücrelerin! yabancı madde gibi algılayarak onları etkisiz bırakmak için harekete geçer. eğer anne adayının savunma sistemi ilk kez bu hücrelerle karşı karşıyaysa (ilk gebelik gibi) bu durumda savunma sistemi "silahların!" geliştiremeden bebek kurtulur, ancak anne vücudu da bu rh(+) hücreleri tanımış olur. gerekti önlemler alinmazsa sonraki gebeliklerden birinde anne adayının savunma sistemi doğmamış bebeğin kanında rh(+) hücrelere rastlarsa bebek kanını yabancı madde kabul eder ve anne karnında artan miktarda oluşan antikorlar plasenta ve göbek kordonu vasıtasıyla bebek kanına geçer ve bebek kanında eritrositlerin parçalanmasına (hemoliz) yol açar. olay bebeğin ölümüne neden olabilir. bu olaya eritroblastozis fetalis denilir. bebek sağ doğarsa hemen kanı değiştirilmelidir.
    kan uyuşmazlığının önüne geçmek için, anne ve baba adayının kan grubu önceden tespit edilmeli ve duruma göre tedbir alınmalıdır. kan uyuşmazlığı sadece kadının rh negatif, erkeğin ise rh pozitif oldüğü durumlarda oluşabilir.

    • kadın rh pozitif, erkek rh negatif ise uyuşmazlık yoktur.

    • kadın rh negatif, erkek rh negatif ise uyuşmazlık yoktur.

    • kadın rh pozitif, erkek rh pozitif ise uyuşmazlık yoktur.

    rh uyuşmazlığı varsa, sonraki bebeklerde bir sorunla karşılaşılmaması için, ilk doğum/düşük/kürtajı takiben özel bir tedavinin uygulanmasi gerekir. bunun için anneye ilk doğumdan sonraki 72 saat içinde anti-d gamaglobulin verilir. böylece, plasenta yoluyla anneye geçen bebek antijenferi anne kanında antikor oluşturmadan dolaşımdan uzaklaştınlır ve annede antikor gelişimi engellenerek ikinci bebekteki risk önlenmiş olur.
hesabın var mı? giriş yap