şükela:  tümü | bugün
  • kanadalıların sahip oldukları ve de siz bir kanadalıya "sizin schengen kaç günlük?" diye sorunca o ve bunun üstüne de o kanadalının size önce mel mel sonra artis artis bakıp "bizimki kanada pasaportu canım. schengen ne ola ki?" benzeri bir cümle kurmasıyla, sahibinin elinden kapıp ispirto ve kibrit ile muamele edesinizi getiren sinir bozucu belge. bi de bu kanadalılardan onbeş tane olunca etrafınızda adamın alnındaki damarlar belirginleşiyor şerefsizim.
  • iyi egitimli, iyi ingilizce bilen kalifiye bir eleman kafaya koyup da calisirsa en fazla 3-5 yil icinde bu pasaporta sahip olabilir.

    hong kong'un 1997'de nihai olarak cin halk cumhuriyeti'ne devredilecegi ve vatandaslarina birlesik krallik* pasaportu verilmeyecegi anlasildigi zaman butun hong kong'lular, cin vatandasi olmaya mahkum kalmamak icin bu pasaportu almaya kosmustur.

    nitekim bugun hong kong'da ceyrek milyon kanada vatandasi dolasmaktadir - bu toplam nufusun yaklasik %4'u ediyor.
  • suriye'ye girmek için vizeye ihtiyaç duyan, konsolosluğa bizim gibi 40 yerine 45 euro vermek zorunda kalan, sınırında 8 ayrı suriye istihbarat gorevlisi tarafından tek tek incelenen, 2,5 saat vakit kaybettiren, üstelik uzun uzun suriye propagandası dinlettiren pasaport.
  • turkiye'ye girmek icin vizeye ihtiyac duyan pasaport.*
    ataturk havaalaninda pasaport kontrolunden gecereken cat diye alabiliyorlar vizeyi, o ayri. *
  • binlerce dolar harcanmadan da, kanada'dan basvurma sartiyla alinabilen pasaport.
    ama en az 3 yili gozden cikarmak gerekir.
    (bkz: kanada'ya göçmek)
  • basvurma islemi aynen soyle gerceklesen pasaporttur. oncelikle kural diyorki 3 yil bilfiil kanada icinde kalmak zorundasiniz. ama bu gunler hesaplanirken bir suru istisna var, yani normalde 3 ten fazla kaldiginiz halde beklemek zorunda olabilirsiniz.

    mesela ornekteki elemanimiz ulkeye ogrenci olarak gelip daha sonra permanent resident (kalici oturum kartini almis olsun) olmus olsun.

    1-karti almadan onceki oturum suresi maksimum 1 yildan fazla sayilmaz. yani siz isterseniz 5 sene uluslararasi ogrenci olarak kalin, bu donemden sadece 1 yil maksimum sayilir.

    2-karti aldiktan sonra 2 yil kaldim oh ne guzel diyebilirsiniz. iste burda sistem hesaplarken su soruyu soruyor: "pr kartini aldiktan sonraki donemde ulke disina ciktin mi?" burda gunu birlik amerika'ya gecmeleri saymak zorunda degilsiniz, en az 48 saat baska bir ulkede minimum kaldiginiz da bu donemi sayiyorsunuz. iste dananin kuyrugu burda kopuyor.

    ornekteki eleman diyorki " ya iste turkiye'ye gittim 3 kez her birinde de ortalama 3 hafta kaldim.ne eder bu 9 hafta yani 63 gun. o zaman ben 63 gun beklerim o zaman basvururum"

    hayir cocugum olmaz. nedeni ise su:

    enteresan bir sekilde kanada hukumeti oturma karti aldiktan sonra ulke disinda gecirdiginiz gunleri 1 gun degil 2 gun olarak sayiyor. yani ornekteki eleman 63 degil 126 gun beklemek zorunda. herhalde "kardesim pr i alip sonra istedigin vakit ulkeyi birakmak olmaz, al sana ceza" gibi bir mantalite soz konusu.

    bunu hesaplamaniz icin kanada devlet sitesinde citizenship calculator adinda bir uygulama mevcut. bu uygulamadaki tum sorulari tam olarak cevapladiginizda sistem basvurunuz icin yeterli oldugunuz gunu size bildiriyor. ornegin benim normalde gunlerim ocak basi yani bugunlerde bitmesine ragmen 2 kati kurali yuzunden mart basina kadar beklemek durumdayim. zaten ulkede yasiyorsaniz sorun yok, sadece biraz daha turk pasaportu ve vize islemlerine tabi tutulmak durumundasiniz, ama sonrasi biraz daha kolay... nah kolay afedersiniz.

    her neyse, diyelimki gunleri doldurdunuz, simdi yapmaniz gereken yasal pasaport basvurunuzu yapmak ki, bunun icin size "aferin i wont 1 ay sonraya gel " demeyecekler. bekleme suresi en iyi ihtimal 6-15 ay civarindaki bulundugunuz bolgeye gore de degisebiliyor. sonuc olarak sizin gibi onbinlerce kizi pasaport basurusu yapiyor.

    basvurunuza sira geldiginde size vatandaslik sinavina girmeniz icin tarih verecekler, eger cok buyuk zorunlulugunuz yok ise sakin ertelemeye felan calismayin, bir o kadar daha beklemek zorunda kalabilirsiniz. bu sinav hakkinda herhangi bir bilgim yok zira daha o asamaya gelmeme bir hayli zaman var, ama deli gonul girer girmez size kucuk tavsiyeler verecektir.

    bu kolay sinavi esek degilseniz afedersiniz gecersiniz, sadece soyle yarim saat bir saat calisma gerektirdigini duydum, hatta size verilen ornek sorularin bircogunun aynisi soruluyormus (bu bilginin de dogrulugu hala yazar isem teyit edilecektir.) eger oldu da vaktiniz olmadi calisamadiniz ve kaldiniz, en kotu ihtimal sozlu sinava cagriliyormussunuz.genelde o asamaya ingilizcesi yada fransizcasi neredeyse hic olmayan gocmenler kaliyormus.

    gectikten sonra toren gununuz verilir, oh canada marsini okur, pasaportunuzu alir hayatiniza cift pasaportlu olarak devam edersiniz.
  • bu arada pasaport icin gereken sure dolduktan sonra basvurdugunuzda bekleme suresi ortalama 15 aya kadar cikmis. gectigimiz yillarda 8-12 ay maksimum sure verilirdi, gorunuse gore de boyle gidecek. anlamadigim her turlu vatandaslik islemini virttt diye yapan devlet isin son asamasi olan pasaporta gelince neden kanirtiyor anlamadim. ama soylenenlere gore pasaportu alir almaz ulkesine donmek isteyenlerin artisindan dolayi zorla ulkede tutup para kazanmak gibi soylentiler var.

    bir arkadasim gecen nisan yaptigi basvurusuna sinav tarihi olarak temmuz aldiki 15 ay teorimiz dogruymus gibi geliyor.
  • bunu tasiyanlar artik dubai'ye elini kolunu sallaya sallaya giremeyecek, once kanada'daki elcilikten vize almasi gerekecek.

    nedeni de, korumaci kanada hukumetinin bae menseili havayollari emirates ve etihad'in toronto'ya seferlerini arttirmasina izin vermemesi.
    zira biliyorlar ki bu havayollari kendi air canada'larindan cok daha iyi hizmet veriyor ve sefer sayisini arttirirsa air canada'nin tozunu atacak.
  • doğuştan sahip olduğum ve türk pasaportuyla beraber taşındığında dünyadaki neredeyse her ülkeye sorunsuz giriş sağlayan belge.