• aslinda kanada'da ehliyet almak diye bir sey yoktur. her eyaletin kendi ehliyeti vardir ve az da olsa ehliyet alma sartlari eyaletten eyalete degismektedir. yani ontario'da ehliyet almak, quebec'te ehliyet almak vardir esasinda. turk ehliyeti ile ontario'da ulkeye girisinizden itibaren iki ay araba kullanmak yasaldir, gerisi (benim icin 7 ay kadar mesela) yasaktir. 2 senelik veya daha eski turk ehliyetin varsa kolay istir ontario'da "ehliyet" almak. once bir teste girersin, 16 tane soru sorarlar bu testte. bu sorulari cevaplamak icin "the official driver's handbook" denilen kitapcigi alip soyle bir kac saat icinde okumak gerekir. bizim testten cok daha basittir bu, ne motor ne ilk yardim sadece trafik ve birazda sacma sapan "g1 ehliyetiniz varsa ne kadar kafayi cekip araba kullanma hakkiniz vardir?" gibi sorular vardir bu testte. bunu gecince direk olarak g1 denilen ehliyeti alirsiniz. bununla yaninizda 5 yillik ontario ehliyeti olan birisi ile araba kullanabilirsiniz, ama belli otobanlara cikamazsiniz ve belli saatlerde (gece 12 ile sabah 5 arasi galiba) kullanamazsiniz. sonra hemen bir surus testi icin randevu alirsiniz. yaklasik iki hafta sonraya gun verirler size. bu sinav cok kritiktir, bunu size kimse soylemez ama bu boyledir. eger bu testi gecerseniz komple g ehliyetiniz olur ki bu ehliyet en kral ehliyettir sirtiniz yere gelmez bi daha. bu test ontario aleminin en zor surus testidir. alisilmis paralel park vs. gibi hikayelerden sonra otobana cikartirlar sizi. 20-30 dakika surer, cidi bir testtir oyle turkiye'deki gibi hikayeden degildir. bundan kalirsaniz (benim gibi) sizi daha kolay bir surus testine sokarlar (yine en az 2 hafta sonra). bu testte otoban surusu yoktur. bunu gecseniz bile artik size g ehliyeti vermezler, ancak g2 denilen ehliyeti alirsiniz ki bununla g ile yapilan hersey yapilabilir (yalniz basiniza kullanabilirsiniz) sadece damla alkol olmamasi gerekir kaninizda. g2 ehliyetiyle bir sene kullandiktan sonra anca tekrar o daha once girdiginiz zor teste tekrar girme hakkiniz olur, eger gecerseniz g ehliyeti alirsiniz.

    onemli not: bu surus testleri senelerce bogaz virajlarinda kavrulmus, dar yokuslu yollarda nasirlasmis, e-5 te tiorpulenmis istanbul soforu icin onur kirici olabilir. zira birakirlar adami. hem de en haysiyet mincirici sekilde, mesela yavas gidip trafigi aksattiginiz icin..nassi! yaa oyle.. kanada'daki sigirlari sofor diye yollara salan yaninizdaki surus testi hocasini siz ve arabanizla birlikte istanbul'a isinlayip, sehrimiz yollarinda ona 30 saniyede kalp krizi gecirtmek istersiniz ama olmaz olamaz.. (fena koymus hala ustesinden gelemedim niaayyt!)
  • quebec bolgesinde turk vatandaslarinin, oturma iznini aldiktan sonra elde ettigini saglik karti numarasiyla ayni gun quebec ehliyetini sinavsiz alabilirsiniz. yalniz oncelikle transportation quebec'den randevu almaniz gerekmektedir, bu da bazen 2 ayi bulmaktadir. onun disinda ogrenciler turk ehliyetlerinin fransizca cevirisiyle ogrenci statulerini korudugu sure boyunca turk ehliyeti ve cevirilerini yaninda tutmak sartiyla istedikleri kadar araba surebilir.
  • bircok kanada'da yasayan turk ontario bolgesinde almanin zor ve mesakatli oldugu icin diger bolgelerden alip ontario'da cevirme islemine tabi tutarak da ontario ehliyeti almak mumkundur, ornegin turk ehliyetinizi quebec de oranin ehliyetine cevirdikten sonra ontario'da bes dakikada direkt bu eyaletin ehliyetine cevrilmekte. tabi bunun icin quebec'de bir adreste kaliyor gostermeniz gerekmekte ki eger tanidiginiz varsa zor degil.

    aslinda 2000-2002 senelerine kadar quebec bolgesine gelen turklerin ehliyetleri hicbir sart aranmadan aninda quebec ehliyetine cevrilebiliyordu. fakat daha sonra artik burokratik etkenler mi quebec devletinin gicikligi mi simdilerde ogrenciyseniz fransizca ceviri ile ogrencilik hayatinizda turk ehliyetinizi kullanabilir, eger pr kartinizi aldiginizda ise anlattigimiz kucuk islemle quebec ehliyetine kavusabilirsiniz. cevirme mercisi saaq adli kurumdur. bakmaniz gereken sayfa:

    http://www.saaq.gouv.qc.ca/…nce/exchange/index.html
  • quebec bolgesi'nde turkler icin zor olmayan eylemdir. ilginc bir sekilde dunyada turkiye ile birlikte sadece avusturya, belcika, fransa, almanya, ingiltere, japonya, hollanda, kore, isvicre ve tayvan pasaportlari direk olarak sinavsiz quebec ehliyetlerine donusebilmektedir. bir yerlerde okumustum, quebec'ten ya basbakan ya da bir bakan istanbul'a gelmis, bizim manyak soforleri gorunce "bunlar bizim orada hayli hayli araba surerler" demis ve sinavi kaldirmis. once saka sanmistim ama turkiye'ye taninan ayricaligi gorunce bu hikayeye inandim.
  • ontario bolgesinde karsilikli anlasmanin oldugu amerika, japonya, kore, avusturya, almanya ve isvicre vatandaslari ehliyetlerini sinavsiz kanada ehliyetine donusturebilirler.

    onun disindakiler once yazili sinava girerler. 20'ser soruluk iki bolumun birinde kurallar, birinde trafik isaretleriyle ilgili sorular vardir. her birinden en az 16 alindigi takdirde g1 ehliyeti alinir. bu sinavin ucreti 10$'dir. kalindigi takdirde ayni gun bile tekrar parasini odeyerek ayni sinava girme imkani vardir. sinavdan gecildigi takdirde ehliyet yerine gecen belge hemen verilir, ehliyet ise eve yollanir. fotograf, muhtardan ikametgah gibi belgelere gerek yoktur, fotografi bile kendileri cekerler. bu ehliyetle tek basiniza arac suremezsiniz, yaninizda en az 4 sene tecrubeli biri olmalidir. kaninizda 0 alkol olmali, otobanlara girmemeli ve gece 12'yle 5 arasi arac surmemeniz gerekmektedir.

    turkiye'de 2 seneden cok tecrubeniz varsa en genis haklara sahip olan g ehliyetinin direksiyon sinavina girebilirsiniz. ama isterseniz daha kisitli olan g2 sinavina da girebilirsiniz. aralarindaki farklar sunlardir:
    - g2'de alkol yasaktir, g'de 80 promile kadar izin vardir.
    - g2'de 9 ceza puaninda ehliyete 60 gun el konulur, g'de 15 ceza puaninda 30 gun.
    - g2'de ehliyete el konulduktan sonra ceza puani 4'e duser, tekrar 9 ceza puanina ulasildiginda ehliyete 6 ay el konulur, g'de puan 7'ye duser, tekrar 15'e ulasinca yine 6 ay el konulur.
    - g2 aldiktan sonra 5 yil icinde g sinavina girip gecmek gerekir, g omur boyu gecerlidir.

    g2 direksiyon sinavi 40$, g sinavi 75$, tek sefer verilen 5 yillik ehliyet bedeli 75$'dir (g1, g2, g farketmiyor)

    g direksiyon sinavinda donus, serit degistirme, meskun mahalde kullanim, kavsakta durma, kavsaktan gecis, otoban, 3 harekette geri donme, paralel park konularinda 20-25 dakikalik detayli bir testten gecersiniz. her bolumde dikkat edilmesi gereken detaylar vardir. 250'ye yakin detaydan 30'unda hata yaparsaniz kalirsiniz. kaza, tehlikeli hareket, trafik kurallarini ihlal, yetersizlik gibi durumlarda gozetmen direk sinavi keserek sizi birakabilir.

    tecrubeli biri icin zorlugu yok ama kanada'ya ozgu kurallara uymak zorundasiniz. dur isaretinde durma, serit degistirirken kor noktalar icin geriye bakma, trafik isiginda ondeki araca cok yakin durmama, cift elle direksiyonu kavrama zorunlulugu gibi turk soforlerine ters gelen kurallara alismak gerekiyor.
  • çok fena pis kaka bir deneyimdir.
    http://www.lovepeacetravel.com/…thing/#.uxl2xbxvi6i

    not: hikayenin sonu hezimetle bitmiştir, bir sonraki sınava on gün sonra girilecektir.
  • baya baya bir maceradır kanada'da ehliyet almak, adamı gerer.
    gerilim birinci bölüm
    gerilim ikinci bölüm

    ve filmin sonu...
    http://www.lovepeacetravel.com/…t-iii/#.uy-zn7weo6i
  • british columbia'da da ontario'dakinden farkli degildir. yillarca, kuralsiz kanunsuz kafamiza gore arac kullanmis bizler icin hic de kolay degildir. cunku bir seyi sifirdan nizamina uygun ogrenmek, en bastan yalan yanlis ogrenilip seneler boyunca pratik edilmis aliskanliklari tersine cevirmekten daha kolaydir.
    ehliyet ınsurance company of british columbia (ıcbc) isimli kurum tarafindan verilir. (ayni kurum, arac sigortalariyla birlikte eyalet ici kimlik basvurulariyla da ilgilenir)

    kendi ulkesinden 2 senenin uzerinde full ehliyetli biri icin adimlar su sekildedir:

    - 50 soruluk bilgi sinavina girip, 40 dogru yaparak sinavi gecmek. (sorular trafik levhalari, yol ve surus kurallarindan ibaret. size beles kitap veriyorlar, bir defa okuyup, pratik test cozup rahat gecersiniz. sinava ehliyet ofislerinde girilir. pek sira yoktur.)
    - bilgi sinavini gectikten sonra, sinav merkezinde goz muayenesi olup resim cektirmek ve 1 sene sureli gecici lisans almak. (gecici lisansin baslica kisitlamalari: sadece sabah 5 ile gece 12 arasi surus + kanda 0 alkol orani + on koltukta en az 25 yasinda full kanada ehliyetli birinin gozetmenligi + arka koltukta en fazla 1 yolcu. eyalet disina cikan otobanlara giris yasagi. onceki ulkenizden full ehliyetli oldugunuz icin arabanin gotune "l" cikartmasi yapistirmaniza gerek yok. sifirdan ehliyet alanlara verilen ogrenci lisansi ile tek farki da bu zaten.)
    - bu gecici lisansin gecerli oldugu sure boyunca direksiyon sinavi randevusu alip, sinavi gecmek (bu direksiyon sinavi, otobana cikilan full direksiyon sinavidir, sifirdan ehliyet alanlarin direksiyon sinavinda otoban kismi yoktur ve suresi daha kisadir. cunku onlar 2 sene sonra bir direksiyon sinavina daha gireceklerdir. detaylar asagida.)

    kendi ulkesinden 2 senenin altinda full ehliyetli ya da hic ehliyet almamis bireyler, yukaridakilerden farkli olarak ""graduated licensing" programina tabidirler, ve ekstra olarak su adimlari uygularlar:
    - gecici lisans yerine ogrenci lisansi (learner's licence/permit) alirlar (ki bc ehliyetine basvurana full yabanci ehliyetli birine verilen gecici lisanstan tek farki, ogrenci lisansiyla arac kullanirken aracinizin bir tarafinda "l" (learner) simgesi gosterme zorunlulugu.
    - 1 sene boyunca, on koltukta en az 25 yasinda full kanada ehliyetli biri gozetmenliginde en az 60 saat, kazasiz ve cezasiz surus tecrubesi zorunlulugu. gozetmen kisinin, ıcbc'den aldigi formlari doldurup 60 saati teyid etmek zorunlulugu.
    - acemi ehliyeti (novice licence) direksiyon sinavina giris (otoban kismi yok ve suresi daha kisa) ve gecilmesi durumda 2 senelik acemi ehliyeti (ogrenci lisansindaki, surus bolgesi, saatleri ve yolcu kisitlamalari kalkar, ama alkol kisitlamasi halen vardir ve bu lisansa sahip olanlar aracin bir tarafinda "n" (novice) isareti gostermek zorundalar)
    - 2 sene (icbc onayli kurslara kayit olunmasi halinde 1,5 sene) sonra bu kez otobana cikilan direksiyon sinavi ve sinavi gecme halinde full ehliyet sahibi olup o "n" cikartmasini firlatip atmak.

    tavsiyelerim: turkiye'de arac kullanim tecrubenizin avantaji oldukca sinirlidir. burada kurallara eksiksiz riayet etmek zorundasiniz. kurallari sikica kavrayana kadar direksiyon sinavina girmeyin, 50 dolariniza yazik olur. ne kadar ders almaniz gerekiyorsa o kadar alin. omuz kontrolu, 180/360 derece gozetleme, dur levhalarinin ve kirmizi isiklarin gerisinde full stop, dortlu yol agizlarinda gecis onceligi, kirmizi isikta saga donus, paralel park, otobana ve otobandan cikarken suratlenme yavaslanma, surat tabelalari, okul ve oyun sahasi tabelalari gibi konulardaki eksiklerinizi kapatmadan sinav almayin. ozellikle, ciddi bir kural ihlalinde sinav direkt biter.
  • burada çok pahalı olduğu için akrabalara falan da getirmek lazım
  • kanada'da olmadığım için;
    hojdur ama benena
hesabın var mı? giriş yap