• başlıkta karakter sınırı, aslı “ kanadalı şirket bayraktar tb2'lerdeki motorların sevkiyatını durdurması”.

    kanada merkezli bombardier recreational products şirketi, dağlık karabağ'da türk yapımı insansız hava araçlarında kendi motorlarının kullanıldığı iddialarının ardından, sevkiyatın durdurulduğu açıkladı.

    şirketten yapılan açıklamada, "motorları amaçları dışında kullanan ülkelere sevkiyatı askıya aldık" denildi. rotax'taki tüm motorların yalnızca sivil amaçlar için üretildiğini ve sertifikalandırıldığını ekledi.

    detay.
  • motoru mu durdurdu?

    hani sadece optiği yabancıydı onu da biz üretebiliyorduk. kaldı ki o parça da en önemli parçalardanmış da neyse ...

    şimdi motor da başkasından çıktı. hayırlı olsun damat prcileri nerede acep?

    edit: türkiye maşallah her şeyi üretebiliyor ama hep yurt dışından almayı tercih ediyor.

    tabi lan manyak mısın tabi ki böyle.
  • konunun siyasi boyutu hakkında yorum yapmak istemiyorum ama, "ehehe, motoru bile yerli üretemiyoruz" minvali yorumlar oldukça hatalı. türkiye, çok daha yüksek tork ve beygir gücü çıkışına sahip piston motorları tamamen kendi imkanlarıyla üretebilme kabiliyetini haiz (bkz: tei pd170). rotax'tan alınıyorsa, muhtemelen iktisadi ve bazı teknik sebeplerdendir bu durum. çok zorda kalınırsa, ihalara elbet motor bulunur.

    edit: biraz araştırdım da, tb2'de kullanılan motor rotax 912. düz 4 konfigürasyonunda, 4 zamanlı bir motor. genellikle, ultralight ve çok hafif uçaklarda kullanılıyor. türkiye'nin kolaylıkla imal edebileceği, nispeten basit bir teknoloji. ha, rotax'ın çözümü kadar verimli olur mu, orasını bilemem.

    sertifika konusuna gelince. rotax, gerçekten de bu motoru sadece sivil havacılık için sertifiye etmiş gibi görünüyor. motorun uygulama alanlarına (applications başlığı) bakarsanız, bu motoru kullanan tüm hava araçları sivil havacılık için üretilen ultralight, çok hafif helikopter, akrobasi uçağı gibi makineler. askeri amaçlı hava aracı olarak, sadece bayrak tactical uav görünüyor listede. cidden çok kafam karıştı.
  • yerli ve milli ihanın motor satışını kanada’nın durdurmasıdır.

    eyyy kanada sen bu ihaların yerli ve milli olduğunu bilmiyor musun? senin motoruna mı kaldık? (yoksa kaldık mı lan!)
  • bizim taşeroncular bulur birilerini israil olur muhtemel
  • daha önce bir kamera haberi çıkmıştı aman önemsiz falan dedi herkes şimdi motorun satışı askıya alındı.bu nedir lan herşey kanada’dan geliyormuş.
  • istiklâl marşında geçen medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar dizesi bunu anlatır; drone için motor satmazlar ama madenleriyle memleketimizin dağının taşının anasını sikerler, kendi ülkesinde satamadığı patatesi 3. dünya ülkelerine ihraç ederler. böyle orospu çocuğudur bu "güya medeni" ülkeler.

    edit: mesaj atan bazı yazarların neden üzerinize alındığı, neden savunma ihtiyacı duyduğunu çözmekte güçlük çekiyorum. çoğumuz , hatta ve hatta "ama yol yabdı" egonomi çog iyi" diye böğürenler bile dahil olmak üzere, kanada, norveç gibi refah seviyesi yüksek, demokrat ülkelerde yaşamak istiyoruz. ama bu onların iki yüzlü olduğu gerçeğini değiştirmiyor. hadi biz aptalız, ülkemizi savunamıyoruz da, siz neyini savunmaya çalışıyorsunuz bu iki yüzlü ülkelerin? çok seviyorsanız çoğu ülkeye siktirip gidebileceğiniz globallikte bir dünya düzeninde yaşıyorsunuz.
  • daha önce merceği de satmayı bırakmışlardı. bu siha işi de aynı togg'daki gibi desenize. togg'da da bazı plastik aksamı ve döşemeleri üretip yerli ve milli goygoyu yapılacak. siha ve iha'larda da dış kabuğu yapıp aynısından bahsediyorlar.

    prototipi üretip rüzgar testlerini yapıyorsun (onu biz yapmışızdır herhalde) kalıbı çıkarıp daha önce kayık, tekne vs. üretiminde çalışmış bir ustaya döktürüyorsun cam elyafını. kalıp kuruyunca kanada'dan gelen malzemeleri ekleyip 1'e 10 fiyata kayınpederin ülkesine satıyorsun. kayınpeder de nerede savaş var ülkeyi sokmaya çalışıyor ki bol bol siha lazım olsun.

    (bkz: 5 ekim 2020 kanada yaptırım kararı)
  • yerli ve milli monte.
  • kısa vadede kötü, uzun vadede iyi bir haberdir. kötü komşu ev sahibi eder.

    ayrıca "motor yerli değil mi?" şeklinde dalga geçen arkadaşlara anlam veremiyorum. bu tb2ler sayesinde azerbaycanlı kardeşlerimiz, ermenileri keklik gibi avlıyorlar.
hesabın var mı? giriş yap