• çanakkale savaşının sembol cephelerinden biridir. anzak kuvvetlerinin ulaşabildiği en uç noktalardan biriydi. boğaz boğaza çarpışmalar nedeniyle çok insan öldüğü için kanlısırt denmiştir. savaştan önce adı bile yoktu o sırtın.
  • çanakkale savaşları sırasında enver paşa tarafından planlanan ve büyük bir hezimete dönüşen taaruzun geçtiği yer. türk tarafının bu taarruzdaki kaybı yaklaşık 9 bin civarındadır.
  • 8 mt mesafeyle karşılıklı ateşin yaşandıgı,öndeki askerin 3dk da bir arkasındakiyle yer değiştirdi savasın kilit noktalarından biri.lakin 3 dk sonra öleceğini bildiği halde nasıl bir yürektir ki sırasını bekler yine bırakmaz.
  • kanlısırtta o kadar şiddetli bir savaş yaşanmıştır ki bu cephede savaşan anzak askerlerinden ve komutanlardan sağ kalanlar diğer tüm savaştıkları yerleri kanlısırt'la kıyaslar olmuşlardır. aşırı kanlı ve şiddetli savaşları " kanlısırt gibi, kanlısırta benzedi" gibi sözlerle betimler hale gelmişlerdir ancak çoğu hayatlarında kanlısırttaki kadar şiddetli bir savaşa bir daha tanıklık etmediklerini söylemişlerdir.
  • 'buradaki anzak ve türk siperleri birbirlerine çok yakın olduklarından ötürü ölülerin siperden çıkartılıp gömülmesi olanaksızlaşmıştı. bu nedenle de burada dökülen kanlardan ötürü kanlısırt ismi verilmiştir.'

    gelibolu yarımadası’nın en dar yerinde, kabatepe ile conkbayırı arasında kalan kanlısırt’ın doğu ucunda kanlısırt anıtı bulunmaktadır. (bkz: kanlısırt anıtı)
hesabın var mı? giriş yap