• 1516 yilinda mercidabik savasi'nda oldurulen ve arapca konusamadigi soylenen memluk hukumdari.
  • adının kansu gori diye telaffuz edildiği de söylenir. (bkz: osmanlıca)(bkz: vav)
    çerkezdir. türktür. ama hiçbir memlüklünün olmadığı gibi o da arap değildir. adı da arapça değildir.
  • milli eğitim bakanlığı tarih kitaplarında mercidabık savaşının kaybedilmesine çok üzüldü ve bu yüzden öldü şeklinde geçer.. o yaşta baya gülmüştüm bi insanın "ühüe nası kaybederiz savaşı böhüe" şeklinde sesler çıkararak ölmesi ihtimaline..
  • mercidabık savaşını kaybettiği günün akşamı ilaç alıp kendini zehirleyerek öldüren 80'lik çerkez. osmanlı kaynaklarına göre oldukça zalim olan bu adama yavuz selim babam diye hitap ediyordu. yaşlı çerkez'in ölüsünü tahta sedyenin üzerinde bulan bir osmanlı askeri kafasını kesip yavuz'a sunmasına rağmen beklediği altınları alamadığı gibi hükümdara saygısızlıktan dolayı yavuz'un bitmez tükenmez öfkesini üzerine çekmiştir. o askere ne olduğunu hala bilmiyoruz.
  • arapça bilmediğinden arapça yazılmış bir çok eseri türkçe'ye çevirtmiş, bu sayede öldükten sonra arkasında sağlam bir türkçe kütüphane bırakmıştır. osmanoğlu ile dalaşmadan önce portekizliler ile denizlerde vuruşarak portekizliler'in doğu akdeniz sahillerine koloni kurmasına engel olmuştur.
  • çerkesler türk olmadığı gibi, kansu gavri de, çerkes memluk devleti hükümdarlarındandır. çerkes kökenlidir.
  • memlük tahtında çerkesler'in etkin olmaya başladığı, burci memlükler devri, denen devrin sultanlarından... 1516 mercidabık savaş'ında, sağ kanada liderlik eden ve fakat osmanlı ile ittifak kurmuş olan hayır bey'in ihanetiyle yenilmiştir ve savaş meydanında izine rastlanmadığı rivayet edilir aynı zamanda adı bazı kaynaklarda kansuh gavri olarak geçer.
  • hakkında yazılmış bir çok giride hem çerkes, hem türk olduğu söylenmiş karizmatik isimli tarih kişisi. bir insan nasıl hem çerkes, hem türk olur anlayan beri gelsin. yok yani melez de değil anadan babadan. adam bildiğimiz çerkes işte uzatmanın alemi yok.

    ayrıca bana kalırsa bildiğimiz anlamda çerkes de değildir. pontik bozkır-abhaz bölgesine kuman göçlerinden evvel bölgede hüküm süren grek kökenli romalı gavros diye bir sülale var. tahmin ettiğim kadarıyla kuman göçleri ile kıpçaklaşmış bir ailenin, moğol istilasıyla bölgeden sürülmesi sonucu mısır'da hanedan kurmasının sonucudur.

    (bkz: ilber ortaylı gibi hissetmek)
  • türk mü çerkes mi tartismasını yersiz bulduğum büyük hükümdar. etnik olarak cerkesdir, ama dil kültür ve yaşayış olarak türk kültürünün bir parçası oldugu da kesindir. (şu an türkiye'de yaşayan milyonlarca çerkes gibi)
  • kansu gavri cerkezdir ya ne türkü
hesabın var mı? giriş yap