• (bkz: ödev ahlakı)
  • immanuel kant tarafından geliştirilen ahlak felsefesi. bir diğer adı da eleştirel ahlak felsefesidir. kant'a göre bir davranış ya da tutumu ahlaklı yapan şey, o davranışı yapmaya iten ilkedir (maksim) ve bu ilkeler evrensel olmalıdır. örneğin, boğulmak üzere olan bir insanı sırf haline acıdığınız için kurtarmanız ahlaklı bir davranış değildir, çünkü acımak subjektif bir histir. ancak o insanı "insan hayatı değerlidir ve bu nedenle her şart altında korunmalıdır" gibi evrensel bir ilkeden yola çıkarak kurtarırsanız o zaman bu davranış ahlaklıdır.
  • tek mümkün ahlakın, önceden konulmuş kanunlara itaat olduğunu iddia eder.
  • ateistlerin genel olarak "siz müslümanlar huriler için biz gerçek ahlak sahibi insanlar ise "gerçek iyiler" olduğumuz için karşılık beklemeden iyilik yaparız" düşüncesinin temeli olan felsefe.
  • ödev ahlakı da denen bu felsefi terim, çoğu insanın yaptığı "koşullu buyruk" terimine karşıdır. bunu ahlaksızlık olarak görür. gerçek ahlak "koşulsuz buyruk" ile harmanlanmalıdır. yani eğer bir şeyi sadece nasıl hissetiğinize dayanarak yaparsanız bu hiçbir biçimde iyi bir eylem olmaz. yani diyelim ki yardıma muhtaç bir kedi gördünüz o kediye acıdınız ve yardım ettiniz bu kant'a göre gerçek bir ahlaki davranış değildir. kediyi gördüğünde ona karşı tiksinti hisseden ancak ödevi olduğu için yine de ona yardım edeb biri kant'ın gözünde şefkatle eyleme geçen birinden daha ahlaklı biri olacaktır. bunun sebebi tiksinti duyan kişinin açıkça ödev duygusuyla hareket etmesidir. çünkü duyguları onu ihtiyacı olan kediye yardım etmemesi yönünde cesaretlendirecek tam tersi yönde davranmaya itecektir.
  • kanatçı haydar diye algilamamla yanliş algimi farketmem arasinda 1-2 saniye geçen başlık.
  • maksimlere dayanır davranışlarımızı subjektif ilkelere dayandırarak gerçekleştirmemiz ahlâki olarak değerlendirilmez.bunun yerine temel insan haklarına dayanarak davranmalıyız.
hesabın var mı? giriş yap