• ankara'da talatpaşa bulvarı üzerinde bulunan 1427'de inşaatı başlayıp 1440 yılında biten hamamdır.

    bu hamamın önünde 25 saat açık olduğunu belirten bir de afiş bulunmaktadır.
  • (bkz: kızıl bey)
    (bkz: eyne bey)
    (bkz: doğan bey)
    (bkz: yeğen bey)
  • yapı adını ii. muratın anadolu beylerbeyi olan celaleddin karacabeyden alır. tam adresi talatpaşa bulvarı no: 101dir. kitabesi yoktur. ancak külliye vakfiyesinde inşa tarihi 1440 (h.840) olarak geçer.

    çifte hamamdır. kareye yakın dikdörtgen biçimli bir alana oturmaktadır. doğu batı aksın kuzeyi kadınlara güneyi erkeklere ayrılmıştır. yine kuzey güney aksın doğusu hamam bölümü batısı ise camegah bölümlerini oluşturur. dönem özelliği olan camegah ile hamam bölümlerinin hacimlerinin birbirine yakın olması bu yapıda da görülür. camegah bölümleri ahşaptır ve iki katlıdır. kırma çatı aydınlık feneri ile sadedir. aydınlık fenerlerinin alt hizasında selsebiller bulunur. hamam bölümleri ise birbirine benzer inşa edilmiştir ama haliyle erkekler bölümü daha büyük ve süslüdür. erkekler bölümü dört eyvanlı bir yapı tipi gösterirken kadınlar bölümü üç eyvanlı tiptedir. erkekler bölümünün kuzey batı kısmında "dede kurnası" denilen vakti zamanında yapının banisi celaleddin karacabey için yapılmış özel bir bölüm bulunur ki bu bölüm hamamın en itinalı yapılmış ve süslü bölümüdür. bu bölümün kubbesindeki işleme takdire şayandır. daha sonraları bu protokole ayrılmış hatta lohusa kadınlar için bile kullanılmıştır. kadınlar bölümü erkekler bölümüne göre sadedir. erkekler bölümünde her kubbede görülen işlemeler geçiş elemanlarındaki özen kadınlar bölümünde az rastlanan bir özelliktir. yapının doğu cephesini oluşturan duvara bitişik külhan bölümü bulunur. günümüzde doğu cepheye paralel bir müştemilat eklenmiştir. yapının ana yani güney cephesi 88 yılında yapılan restorasyonda caddeye paralel olması için batı kısımdan traşlanmıştır. camegah bölümleri dıştan sıvalıdır. hamam bölümleri ise dıştan kesme taş ve tuğla sırası ile örülmüştür. içte ise 1 metre 40 santime kadar mermer kaplıdır. dışarıdan saçak altı testere frizlerinden başka süsleme öğesi görülmez.
    ha bi de yapının banisi celaleddin karacabey varna savaşı sırasında şehit düşmüştür.
  • müthiş komik ve işini seven keseci teyzelere sahip bir ankara hamamıdır efendim bu. çok temiz ve sistemli bir işleyişe sahiptir.
    ilgilenenlere tavsiye olunur.
  • oldukça yorucu geçen sınav haftasında, ders çalışma esnasında sıkılıp aniden ' hacı sınav bitince ne yapalım? hamama falan mı gitsek ' dememle gitmeyi kararlaştırdığımız yer. e haliyle sınav çıkışında kendimizi hamamın önünde bulduk. lakin ankaralı arkadaşların ' abi orası çok pis bir yermiş, gitmeyin ' demesi bizi tedirgin etti doğrusu, hamama girişimiz ve ilk intiba da bu tedirginliği biraz arttırdı . hayatı boyunca toplam 4-5 kez o da tatilde veya otellerde hamama giden şahsımı karşılayan girişte oturmuş 10 iri yarı, kıllı ve beline peştemal sarmış tellak pek hoş bir izlenim bırakmadı bizde haliyle. ama sonrası güzel, hamama gittik, kese, masaj sauna derken çok keyifli bir gün geçirdik. yani demem o ki öyle sağdan soldan duyduğunuz şeylere kulak asmayın, hamam gerçekten güzel. ha 5 yıldızlı hotellerin hamamlarındaki komfora alışıksanız biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz burda belki. onun dışında 30 tl gibi cüzi bir miktarla güzel bir hamam keyfi yaşayabileceğiniz bir yer. ilgilenenlere ve özellikle öğrencilere tavsiye olunur.
  • kesinlikle ayda bir gidilmesi gereken hamam. ınsanın vücut gözenekleri açılıyor valla.
  • pis ve kokuyor. su kaynağı çok az, duşu yok. terlediğiniz yerde soğuk su dökünerek bir daha terlerken duş almaya çalışıyorsunuz. ayrıca çok da pahalı, keseyi de ordan aldıysanız 50liraya pis bir yerde duş almış olursunuz. ankara da güzel ve tertemiz bir hamam keyfi için ulus şengül hamamının eline su dökemez.
  • valla kese masaj 50 tutar herhalde. bende her ay gitmek gerekir dedim ama gidemiyorum :))
  • hamamönü semtine adını veren hamamdır.
    burası için birkaç tiyo:
    mayo felan, götürmeyin ayıp.
    hamama safi sabununuzu götürün.
    içeri girin, odacı ve tellak (tokatlıdır) ne diyorsa onu yapın.
    kese masaj sorduklarında isteyin.
    kese masaj öncesi sabunlanmayın, terleyin.
    hamama aç ya da tok gidilmez. terlemek için birşey içilmez, hamam sonrası birşeyler içebilirsiniz. hamamda mayo giyilmez. çok titizseniz takunya giyin veya kendi terliğinizi giyin.
    eskiden berber vardı, şimdi yok. traş olun, öyle gidin, her anlamda...
    park ücretsiz.
    hamam ücretine, kese–masaj+ bahşişler (bahşişte sıra: tellak»odacı»otoparkçı dır) eklenince bir de içecekle takribi 50 tl ye püri–pak olursunuz.
    10 yılı aşkındır ara ara giderim, tadilattayken diğerlerini denemişliğim var, ama türk hamamı deyince burasını gösteriyorum.
    not: askerdeki usul, hamamı temizlemekistemiyorsanız nakit bulundurun.
  • ücretsiz otoparka ve işini iyi yapan tellaklara sahip 15.yy tarihi karacabey hamamı. 2015 ücretleri; 25tl giriş, 12tl tellak. duvarlarının çoğu kısmının rutubetli ve yoğunlaşan suyun kafanıza damlaması dışında hiçbir eksisi bulunmamaktadır.
hesabın var mı? giriş yap