• olmeden once ya da karadeniz olmeden once yapmak istedigim gezi. sakarya'dan baslayip, bartin, amasra, sinop, gerze, samsun, ordu, unye, giresun, rize, ayder yaylasi, trabzon, caykara, uzun gol ve son olarak da artvin. umarim turizmciler (doga dusmani turizmciler) karadenize el atmadan yapabilirim.
  • çok zevkli ve yorucu bir turdur.

    batı, doğu diye ayırmayıp başından sonuna kadar gezilmesi gerekir. en kısa 7 gün sürmektedir. sabah erkenden temiz havanın verdiği iştahla kahvaltı yapılır. yeşilin tüm tonlarıyla kuçaklaşmak üzere keşfe çıkılır. -acayip etkileyici oldu- rahat ayakkabılar ve her gün değiştirmek için kıyafet olması gerekenlerin en başındadır. -otelde yıkarım kurur- diye bişey yok kurumuyor dağlarda yatıp kalktığın için hava soğuk ve nemli olabiliyor. yemekler karadenize özeldir. yiyemeyenler için alternatif pek azdır. bazı otellerde akşam eğlencesi kemence havaları keyflidir. rehberin takipcisi olup ondan ayrılmamak ise turun daha rahat ve güzel geçmesini sağlar.

    ısrarla tavsiye edilir.
  • muhakkak seyahat 53 ile yapılmalıdır. hatta ankarada değilseniz bile ankaraya gidilip ordan tura katılınmalıdır.
  • herkes tarafından hep yapılmak istenen ama bir türlü fırsat bulunamayan turdur.
  • motosiklet ile yapılanı makbuldur.
  • hayat boyu yapabileceğiniz en keyifli işlerden biri.
    istanbul'dan gürcistan sınırına kadar o kadar çok güzel yer var ki, bir an yıllarca nerelerde yaşamışım diyorsunuz. lakin tura gelenler genellikle 40-70 yaş arası insanlar oluyor bu biraz sıkıntı yaratabilir diyor ve şiddetle, bir arkadaşınızla veya sevgilinizle beraber gitmenizi öneriyorum.

    ufak bir not: yaylada, bana bir şey olmuyor olm diyerekten çok fazla içmeyin, inerken aheste aheste işliyor alkol damarlarınıza benden söylemesi.
  • bu turda öğrenilenler:

    - karadeniz her mevsim yağış almaz. yağmur yağsın diye yalvarırsınız ama yağmaz. sümela manastırına çıktığınızda tur rehberinin bile o güne kadar görmediği karşı dağları görebilirsiniz. hava o kadar açıktır. üzerinizde ne varsa sırtınıza yapışır terden. bu ayder'de de böyledir. sümela'da da. yani; ağustosun ilk haftası gitmeyin.

    - her güne bir tişört yetmeyebiliyor. fazlasını almak lazım.

    - çok yeşil. büyüleniyorsunuz bakarken. başınızı nereye çevirseniz dere, ırmak, şelale. müthiş bir manzara.

    - tur rehberi bazen bir güzellik yapıp alternatif yerlere götürüyor. mençuna şelalesi gibi. görmek lazım. ama epey bir tırmanıyorsunuz. zaten sürekli tırmanıyorsunuz.

    - küçük gruplarla (14-15 kişilik) gitmek daha makul. kalabalık gruplarda grubun toplanması epey zaman alabiliyor. hem küçük gruplarda kaynaşmak daha kolay. he uyumsuz bir tip çıkarsa napılır bilemem.

    - ardeşen'de patulya otel, giresun'da new jasmin otel hizmet olarak çok iyi.

    -cennet denebilir. bu konuda tek eksiği pardon fazlası nem. cennette bu kadar nem olmaz sanırım.

    - çok yorucu.

    - çok güzel.

    edit: onun adı mençuna. teşekkürler farfara.
    edit: onun adı da patunya değil, patulya. teşekkürler chekirdek13

    edit manyağı oldu entry. yabancı dil bilmemek kötü arkadaş.
  • en fazla 4 kişi yapılmalıdır ve grup içinde özellikle doğu karadenizi çok iyi bilen biri olmalıdır. nispeten batı ve orta karadeniz'de keşfedilmemiş pek yer yoktur. ayder, sümela, uzungöl bilinen yerlerdir ve çok kalabalıktır. ne doğanın keyfini çıkarabilirsiniz, ne de o istediğiniz huzuru bulabilirsiniz. fakat gerçekten oraları bilen biriyle giderseniz, hiç ummadığınız yerde muhteşem pınar suyunu, o suyla yapılmış muhteşem çayı içersiniz. yeri gelir sütün içine mısır ekmeği doğrar kaşık kaşık götürürsünüz. yeri gelir gece alabildiğine haykırırsınız. rahatsız edeceğiniz tek şey ormandır.
  • bir noktadan sonra her yerin yeşile kestiği turdur. kafayı dinlendirir fakat bedeni yorar zira kolay değildir yayla yayla gezip durmak. uzun lafın kısası karadeniz turu yorucudur ama her şeye değer.
hesabın var mı? giriş yap