• valla karadeniz yöresinde uzunca zaman geçirmiş biri olarak söyleyebilirim ki, baharat tarzı şeyleri seviyorsanız size hitap etmeyecektir. karalahana sarması dediğin şeyin nesi güzel anlamadım keza çorbası da aynı. muhlama biraz iyi içlerinde, o da offf denilecek kadar süper bir şey değil. ispir fasülyesi erzurum'a dair bir fasülye türü. karadeniz pidesi de kapalı pide dedikleri şey olup tercih sebebim olmadı. laz böreği de ahım şahım değil.

    mutfak dediğin güneydoğu'da bence.

    edit: dün gece de karadenizli arkadaşlarıma sordum bu soruyu, onlar da kendi yemeklerinin tüm mutfaklardan daha iyi olduğunu beyan ettiler. bu durumda karadenizliler dışında karadeniz mutfağını en çok seven pek kimse yok.

    edit 2: tabi ki burada tüm karadenizliler böyledir tarzında bir çıkarım yapmıyoruz, genellikle diyelim.
  • şaka olsun diye önerilmiş bir durumdur mutlaka. lakin ben gördüğüm gibi hüzünlre gark oldum bile. babanem geldi aklıma. kadın hala çuvalla un şeker ister. bunu kıtlık görmemiş birinin söylemesi normaldir. birilerinin kıtlık gördüğünü düşünmeden söylenmiş olması da mümkündür. hepsi mümkündür. karadeniz yemekleri insanı gibidir. 15 dakikaya hazırlanır 5 dakikaya yenir. coğrafyası, iklimi insan yapısını tabi ki bu insan yapısı da bu yemekleri üretmiştir. biz ineğin kesilmeyecek kadar kıymetli olduğu bir bölgeden bahsediyoruz arkadaşlar. inek süttür, peynirdir, minczidir, kaymaktır karadenizde. nazar değmeden, rahatsızlık görmeden kesilmez inek. kırmızı etli yemek kültürü neden sahile yakın bölgelerde gelişmiş anlaşılabilir böyle bakınca. neden akçaabat köftesi de çaykara köftesi değil. neden hamsiköy sütlacı var da bilmem ne kebabı yok.

    yemek herşeyden önce bir zaman meselesidir değil mi ? eşleri gurbette olan kadınlar o sizin hatırınızda olan kendinden büyük çay çulutaşıyanlar. yediği yiyebildiği 5 dakikada hazırlanmış kuymak ya da muhlama. etmaaşi(sofrada kalan ekmek kırıntılarından), korkota(mısır çorbası), koleti (buğday unu bollaştıktan sonra), portağala (inek doğum yaptıktan sonra ilk sütünden) gbi yemekler üretilmiş.

    yahu herşeyi boşverin buğday unundan yapılan ekmeği karadenizin çocukları çukulata niyetine yerdi bundan 20 sene önce, çukulatanın ne olduğunu da hiç bilmeden... "ekmek yapmaya mısır bile yok" denirdi karadenizde. küfür edecem şimdi ama bunu olorta konuşmadığımız, ajitasyon yapmadığımız ve suyumuzu kendi kazmalarımızla köylere taşıdığımız, kendi yollarımızı kendimiz yaptığımız ve ota boka şikayetlenmediğimiz için bugün boşboğaz biri şaka olsun diye ileri geri konuşabiliyor işte.

    memleketimi çok seviyorum. kızdım şuan ve şu entry nasıl toparlanır hiç düşünmedim.
  • ben bu başlığa yazmıştım ama tahmin olarak yazmışım yine yazacağım o yüzden. eşim trabzonlu, 2-3 ay önce köylerine gittik, bir çaya gübre vurma mevzu dönüp duruyor, yengesi çaya gübre vuracakmış yağmuru kolluyor.neyse yağmur kesildi dedim ben de geleyim, hem sana yardım edeyim hem de görmüş , deneyimlemiş olurum. aldık 20 şer kilodan iki çuval gübre bindik arabaya. kadın bir de bizde araba var diye seviniyor, yoksa yürüyerek gidecekmiş oraya.neyse 15 dk kadar gittik arabayla, tamam dedi burası. sağa baktım dik yamaç sola baktım dik yamaç ,anlamadım ama indim. kadın iki çuval :40 kg gübre çuvalını bir halat yardımıyla sırtına aldı hadi dedi.
    o kadar anlamadım ki ağzımı açıp bir şey söyleyemedim, 15 dakika kadar o dik yamaçtan ki yol yok, tamamen tırmanarak yukarı çıktık. hani biz üniversitedeyken dağcılık yapıyoruz heyyy buraya çıktık diye sevindiğimiz yamaçlardan.
    kadıncağız bu arada bir yandan da beni kollayıp duruyor, dikkat et, düşme , burası kayıyor falan.
    demem o ki, o kadınların yemek yaptıklarına şükretsinler, evin işini yapacak, çay kıracak, dere tepe tırmanacak,çocuklara bakacak, kocasının nazını çekecek, kaynana dırdırı dinleyecek, hayvanları yemleyecek,sırtında 40 kilo taşıyacak, yağmurun altında çalışacak bir de yemek lezzetli mi olmuş olmamış mı onu düşecek. o yüzden hep pratiktir karadeniz yemekleri anladım.
    otursunlar yesinler sabah akşam mıhlamayı, taze fasülye kavurmasını gayette lezzetliler ayrıca.
  • (bkz: akçaabat köftesi)
    (bkz: bafra pidesi)
    (bkz: kara lahana dolması)

    bunlar sevilmez mi aga?
  • doğu karadenizliyim, evet kabul ederim lakin birkaç istisnası var

    1) orijinal karadeniz sığır eti son derece lezzetlidir
    2) tereyağı mükemmele yakındır (hele tuzlanmışı)
    3) dut pekmezi harikadır
    4) ve tirmit denilen fevkalade leziz bir yerel mantarı vardır
  • hep sesli bir şekilde dile getirmeye korktuğum gerçek.
    maalesef karadeniz mutfağını sevmiyorum sevemiyorum. tatsız tutsuz geliyor. ya da belki fazla abartıldığından beklenti yüksek kalıyor. ama bir akdeniz ya da mardin antep yemekleri değil yine de.
  • altında cahillerce yorum yapılan konu.

    "hamsi'yi her şeye karıştırma" olayı şehir efsanesi.

    30 yıllık ofluyum, hamsiyi kızartma ya da buğulama dışında başka şekilde yemedim, görmedim.

    nereden duyuyorsunuz böyle saçma sapan şeyleri diyeceğim de, tv'lerdeki uyy haçan v.b. saçmalıkları düşününce, nereden duyduğunuz da belli.

    edit: hamsili pilav aklımdan çıkmış lakin tepkimin sebebi yok sütlaç, aşure, baklava geyiğine. varmış gerçekten bu saçmalıklarını yapanlar ama ben ne evde ne dışarda böyle bişe görmedim.
  • yemek kültürüyle yakından alakalı olduğum hatta ve hatta karadenizli olduğumdan sebep gözlemlerime dayanarak evet diyebileceim önermedir. damak tadı olmadığı gibi de her konuda oldukkları gibi bu konuda da bağnaz, tutucu ve yeniliklere kapalıdırlar. ver önüne fasulyeyi, kuymağı 10 sene yesin.
  • aslında karadenizlilerde damak tadı yok diyemeyiz ama coğrafi şartlar itibariyle bölgede yetişen ürünler neyse onları yiyorlar.
  • guneyli bir aileden geldigim icin, neredeyse butun yemekler, acili ve eksilidir bizde o nedenle karadeniz yemekleri hakkinda ben de yillarca boyle dusundum.
    sonra bir gun komsumuzun biri bize hamsili pilav getirmis, mutfakta masanin ustunde duruyordu. soyle kasigin ucuyle baktik ne menem bir seymis diye, sonra az kalsin kasigi da yiyorduk. ne aci, ne eksi ama super bir sey, annem nasil yapilacagini ogrendi hatta komsudan. eger butun yemeklerini tek tek deneyip begenmediyseniz, bir sey diyemeyecegim ama cok guzel yemekleri var karadenizlilerin de. bir digerleri icin, misir ekmegi, fasulye tursusu.

    edit: imla
hesabın var mı? giriş yap