• sözlükteki harf devriminden sonra artan başlık ve entry taşıma yükünün azaltılması ve yazım hatalarına gecikmesizin müdahale edilmesi için görev alan, özel isimlerin yazımı ve genel yazım kurallarına uyulması konularında yetkili olan kişilerdir. ortak noktaları entry ve başlık taşıma ispiyonlarındaki performanslarıyla ve potansiyelleriyle moderasyonun ve dahi hacivasyonun gönlünü fethetmiş olmalarıdır.
  • şimdilerde sözlük tarihinin gelmiş geçmiş en kötü karagöz ekibi görev yapmakta.................

    bu iş nasıl "en kötü" yapılır dersi veriyorlar her gün..............

    (bkz: alexander moodle)
    (bkz: nazariyeci)
    (bkz: ptb)
    (bkz: frankiegoestohollywood)
    (bkz: tozkoparanoglu)
    (bkz: kolombre)
  • başlık taşıma olayı moderatörlerden bunlara geçtiğinden beri, taleplerin gerçekleştirilme süresi 2-3 günden 1 seneye çıktı.
  • başlıkların imlası ve türkçe karakterlerdeki standardizasyon için görevli olsalar da kimdir nedirde "karagoz" olarak taşıdıkları sıfatları ile ironik bulduğum sözlük fedakarları.
  • sparidae familyasından diplodus vulgaris bilim adlı balık. 30 cm boylarında, yandan basık, yuvarlağa yakın elips şeklinde ve gümüşi renkli bir balıktır. baş ve kuyruk kısımlarında enine iki siyah çizgi karakteristik özelliği olup çok çevik ve korkak bir balıktır. ayrıca vücudunu boyuna kat eden altın sarısı çeşitli bantları (sarıgöz balığındakini andırır şekilde), başındaki mor maske ile çok hoş görünüşlüdür.

    marmara' da az kalmıştır, genelde akdeniz ve ege balığıdır diyebiliriz. dipleri çamurlu, kırmalık ve kayalık yerleri tercih eder. en büyükleri 2,5-3 kg a kadar çıkabilir. eti beyaz ve lezzetli olan bu balıklar özellikle mehtaplı gecelerde demirlenmiş tekne ile yemli takım kullanılarak verimli bir şekilde avlanabilir.

    diplodus rafinesque (karagöz cinsi) in cinslerinden olan diplodus sargus sargus (sargoz-baltabaş karagöz) adi karagözden daha koyu renklidir. diplodus puntazzo (sivriburun karagöz) ise biraz uzamış ağız yapısı ve üstü koyu bantlı kül rengi ile ayırt edilebilir olup denizlerimizde miktarı nispeten azdır.

    karagöz balıkları, nisan ayından sonra suların ısınmasıyla birlikte kıyılara sokulmaya başlarlar. ağustos-ekim arasında oldukça sığlık yerlere girip ufak kabukluları, balık yumurtaları, kurt gibi besinleri kovalarlar.

    avcılığı:
    zokalı, 3 köstekli ve uzun tek köstekli yemli takımlar ile avlanır. birincil yemi karides ve deniz kurdudur. ikincil yemleri ise mamun, midye içi, küçük çağanoz ve sulinadır. kimi yerlerde küçük boylarda karagözler mayasız hamur ile de avlanabilir.

    mühim olan şey, suyuna göre oltayı seçmektir. iri boyda karagöz yakalanmak isteniyorsa genel kabul olarak; çoklu köstekler yerine tek köstekli, en fazla iki köstekli veya tek pirçol (karagöz zokası) ile bezenmiş takımlar daha avcıdır diyebiliriz. ayrıca kıyıdan avcılıkta gezer kurşunlu, 1 kulaç bedenli, tek iğneli bir takım da son derece başarılı bir şekilde işinizi görebilecek, taktığınız yeme göre levrek, çipura, kikla gibi iri ve sürpriz balıkları da yakalayabilecektir.

    akıntısı yüksek sularda özellikle yar başlarında; sadece bir uzun (takribi 4 kulaç) kösteği bulunan, kurşunu uzun olta sistemi ile sarkıtılmış takımı tavsiye ederim.

    mehtabın kuvvetli olduğu yaz gecelerinde tekneden yemli karagöz avı belki de en keyifli avcılık çeşitlerinden birisidir. bu yapılan gece avında kerteriz mutlaka çok iyi alınmalı, sulara göre çapa muntazam atılmalı ve çapa ipine yaklaşık 30-40 metre akıntıyla kalama verilecek şekilde pozisyon ayarlanmalı ve nihayetinde taşın üzerine gelinmelidir, mümkünse çapanızı zincire değil ipe bağlayın, böylece deniz dibinde şıngırdamayacak ve hassas ve ürkek karagözleri yakalama şansınız artacaktır.

    ekonomik değeri;
    orta derecede ekonomik değere sahip, beyaz etli ve lezzetli bir balıktır. özellikle ağustos ayından sonra kış periyoduna kadar özellikle kayalık bölgelerde yakalananları mükemmeldir. ama çamurluk ve yosunluk bölgelerde tutulanların karnında siyahımsı zar oluşur, bu balıkların eti biraz çamur kokar (kefal gibi). küçükleri tavada, 500 gram civarı porsiyonlukları ise bir saat zeytinyağı, tuz ve soğan rendesinde beklettikten sonra karnına taze kekik dalı döşeyerek ızgarada kurutmadan pişirmenizi öneririm. unutmayınız ki marine işleminde balığın temizlenmiş olan karnına da bolca marine sosu doldurulmalı, balığın içiyle temas etmesi sağlanmalı, böylece balığın etine deri engeli olmadan sos işleyebilecektir.
  • "ekşi sözlük türkçe zirvesi" düzenleyip bedava türkçe dersi vermek istediğim grup.
  • taşıma isteklerini reddedip hemen ardından kendi taşıyan ekip üyeleri. o kadar özenle aradan entry seçiyoruz, hepsi reddediliyor, başlık komple taşınıp taşınmaması gerekenler eski yerine geri taşınıyor.
  • karagöz bilinenin aksine her zaman ramazan şenliklerinde oynatılan bir gölge oyunu değildi. ilk başta dünyanın geçiciliği, dünyanın bir perde bizim de tasvir olduğumuz, perdenin arkasındaki ışığın ruh anlamına geldiği gibi tasavvufi anlamlar yüklenmesine rağmen sonraki zamanlarda bu amaçtan tamamen sıyrılmıştır.

    batılı gezginler kitaplarında genellikle karagöz'ün müstehcen yönüne değinirler. hatta bir tanesi bir eve karagöz seyretmeye gittiğini kaç-göçten dolayı evin hanımıyla aralarına perde koyulduğunu ve onun da karagöz oyununu seyrettiğini ancak böyle kaçıp göçen bir kadının nasıl olup da o kadar müstehcen espriler bulunan bir oyunu seyrettiğine hayret ettiğini yazmıştır.

    osmanlı'nın son zamanlarında siyasi hicve bolca yer veren karagöz dönem dönem yasaklanmış, karagöz oynatmak çeşitli şartlara izinlere bağlanmıştır. örneğin okuldan, camiden en az 40 metre uzaklıkta oynatılması gibi. karagöz oyunlarındaki karagöz'ün hamamda kadınlarla basılması ve phallusundan bağlanıp götürülmesi, lezbiyenlik, oğlancılık gibi konulardan bahsedilmiş olmasına araştırmacılar genelde dikkat çekmez. (metin and sonunda dayanamamış ve dikkat çekmiş)

    ortadaki tasvire dikkat (ohannes)

    tasvirler metin and koleksiyonunda bulunmaktadır.
  • çipuranın yakın akrabası olan karagöz, elips şeklinde, yassı, gümüşi pulları olan yerli bir balıktır. ortalama 20-25 cm, en 50 cm boyunda olur. yazın taşlık ve yosunluk, midyesi bol yerlerde yaşar. kışın derin sulara çekilir. her mevsimde yenebilen bu balık, özellikle mayıs-temmuz ayları haricinde daha yağlı ve lezzetlidir. aynen çipura gibi ızgarası, buğulaması, fırını ve çorbası çok güzel olur. 1 kg ve daha büyüklerinin fırını tercih edilmelidir.
    http://www.ntvmsnbc.com/news/199304.asp

    http://www.scubaturk.8m.com/…niz_baliklari1/6_2.jpg
  • bunickfazlauzun diye bir suser de aralarına katılmış......
    iyi, güzel hoş da suser daha sözlük formatına uygun entry yazmayı bilmiyor;

    (bkz: #91634043)

    (bkz: #80489499)

    (bkz: #77335711)

    (bkz: #70574827)

    (bkz: #68048682)

    (bkz: #64699599)

    moderasyon olsa bu entry’lerin hepsi silinir, suser da çoktan sourlines’la uçuşa geçmiş olurdu business class hem de........

    ama günümüz ekşi sözlük’ünde suser karagöz olmuş.........
hesabın var mı? giriş yap