• karakalem tekniği çok nankör ve şerefsizdir yeni başlayan eller için. oturmuş bi deseniniz yoksa bi hafta çizmeye ara verin hemen deseniniz boka dönebilir, eliniz kolunuz paslanır (tecrübeyle sabittir). demek ki neymiş ulan şimdi kim iki saat falçatayla kalem açacakta desen çizicek diye üşengeçlik yapmak bi süre sonra boka sarmak demekmiş.

    kalem seçimi çok önemlidir. yeni başlayanlar için hb veya 2b biçilmiş kaftandır. neden ? şöyle ki; karakalem desenin en büyük düşmanlarından biri silgidir aslında, hele ki güzel sanatlar sınavına gireceksen silgiyle ilişkini minimuma indiriceksin kardeşim desende. hayvan gibi çiz sil çiz sil olmaz öyle, bide bakmışsın kağıt aşınmış sağda solda abuk subuk silik çizgiler kalmış. işte bu yüzden önemlidir hb ve 2b desen tam anlamıyla oturana kadar. fazla bastırmadan ama elini korkak alıştırmadan allah ne verdiyse araştırma çizgisi atıcaksın, araştırma çizgisi desenin tadı, tuzudur (tecrübeyle sabittir).

    evet önemli olan formu doğru ve minimum hata ile kağıda aktarmaktır kaldı ki nasıl hatasız kul yoksa hatasız resim diye bişey de yoktur fotoğraf çekmiyoruz burda. ışık gölge, tonlama, tarama bunlardan sonra gelir. hatalı karakalem bi desene tonlama yapmak hataları daha da gözümüze gözümüze sokacağından bi anlamı da yoktur. tonlama yaparken dikkat edilmesi gerken husus ki burda anılarım canlanıyor, çok sevdiğim bi hocam sürekli şu cümleyle kafamı ütülerdi sağolsun "çizgileri öldürme ! ". evet çizgileri öldürmemek başka bi değişle tonu ezmemek. nedir bu nasıl yapılır? aslında teorik olarak anlatmak kolay değildir bu mevzuyu en güzeli kağıt üstünde bire bir göstermektir ama şu an öyle bi şansımız olmadığı için elimizden geleni yapalım. diyelim ki en basitinden kağıdımızda bir küp şekli var tonlama yapmamız gereken. bunu tonlarken öncelikle nerden ve nasıl ışık gölge aldığına bakılır. sonra da dış kontürlere göre yavaş yavaş tonlamaya geçilir. esas olan objenin formunu kaybetmeden sakin bi şekilde tonlamaktır. onunla mı uğraşcam ulan diyip kalemi hayvanat gibi bastırırsanız o desen de bi boka benzemez, öyle beş dakkada tonlama yapılmaz (tecrübeyle sabittir). tonlama yaparkende tercihe göre 3b, 4b gibi daha ağır abi kalemler kullanmakta fayda vardır benim tercihim 3b. tabi bu şu demek değildir; ben desene hb ile başlarım dış kontürleri hb ile veririm tonlama veya ışık gölgeyi atarkende 3b, 4b kullanırım yok öyle bişey. desene hb ile başladıysan hb ile bitiriceksin zırt pırt kalem değiştirilmez desende. haa unutmadan bi de gölgeyi parmakla yaymak gibi bi hata vardır ki desenin içine eder çizgileri öldürmek budur işte.

    tabi bunların hepsi teorik zırvalar olmaktan öteye fazla geçmez. objenin veya modelin karşısına oturup duraliti kucakladığın vakit dikkat edilmesi ve uygulanması gerken daha zilyon tane husus vardır karakalem tekniğinde ölçü, açı, oran orantı gibilerinden. yetenek çok da önemli değildir karakalemde (yaratıcılıkla karıştırılmasın) asıl mevzu köpek gibi çalışmak, her gün saatlerce çizmek ve en önemlisi gözü eğitmekdir, bakmayı değil doğru görebilmeyi başarmak gerekir (tecrübeyle sabittir).
  • ellerin pasını atar. ince işlerle uğraşmaktan uzak kalmış parmaklara hareketlilik kazandırır. karmaşadan uzaklaşmanın en güzel yoludur. beyinle elin arasına köprü kurar, parmaklar kalemle birlik olup, eski çağlardan kalma bir kralın yayındaki okunu ya da ortaçağdan kalma bir matbaada çalışan işçilerin gölgesini ortaya çıkarır. kuralsız çizileni daha güzeldir, çünkü işin içine kurallar ve sınırlar girerse, kalemin ucuna estetik kaygısı yapışır, çizgiler ve fikirler bulanıklaşır. masrafı da yoktur, çizdiğiniz bittikten sonra ortada sadece silgi pislikleri ve ucu yamulmuş bir kalem kalır.
  • 2b ile istediğiniz tüm tonları yapabilirsiniz. ne kadar bastırırsanız o kadar etki eder. tek bir tona bağlı kalmaz, tıkanık değildir.
    tüm kalem tonları 2bden üremiştir. adeta karakalem sanatının kuyruk sokumu kemiğidir.
    hbhafif tonlar atmanızı sağlar ama gereksizdir, aynısını 2b ile de yapabilirsiniz.
    3bkullanabilene güzeldir. 4b, 5b, 6b, 8b ve füzenyumuşak türde koyu tonlar girmenizi sağlar.
  • lise yıllarından sonra uzun süre ara verdikten sonra tekrar başladığım hobim. heves edenler için birkaç bilgi paylaşmak istedim.

    ilk sözüm ben hiç çizemem yapamam edemem diyenlere. eğer içinizde çizme isteği varsa bir şans verin. şahsi görüşüm eğer sıradışı doğuştan bir sanatçı değilseniz bu işin %20 si yetenek %80'i bu iş için zaman ve çaba harcamaktır. düzenli olarak çizmeye devam ederseniz gösterdiğiniz gelişim sizi şaşırtacaktır. unutmayın önemli olan sizin güzel vakit geçirmeniz hobinin amacı budur kimse sizden ilk çiziminizde mona lisa beklemiyor.

    hobi olarak en ucuza yapabileceğiniz uğraşlardandır. birkaç kalem, silgi ve bir çizim defteri yeterli olacaktır.

    başlangıç malzemeleri için bilgi:

    -kalem seçimi

    kalem alırken maliyeti düşürmek için set halinde satılanlardan kaçının. bu kadar farklı derecede kaleme ihtiyacınız olmayacaktır. benim tavsiyem 2b 4b 8b gibi 3 kalem alırsanız başlangıç için yeterlidir. eninde sonunda 2b kalemle az basınç uygulayarak hb kalem tonu elde edebilirsiniz. bu sebeple 12 kalemli vb. setlere ihtiyacınız yok. (faber castell, koh-i-noor, staedtler önerebileceğim kalem markaları).

    kalemde bir diğer çözüm ise mekanik kalemlerdir. karakalem çizim için 2mm uçlu olanları uygundur. 2mm uçlu birkaç kalem alıp farklı derecede uçlarla bu kalemleri kullanabilirsiniz. bu yöntem daha çevre dostu olsa da ne yazık ki daha pahalı olacaktır.

    - silgi

    normal silgi her evde vardır herhalde onu geçiyorum. karakalem çalışırken bir adet hamur silgi işinizi kolaylaştıracaktır. hamur silgiler normal silgiye nazaran kağıda daha az zarar vererek grafiti kaldırmanızı sağlar. ayrıca istediğiniz şekli verebildiğinizden dar alanlara müdahale etmenizi kolaylaştırır.

    - kağıt

    en önemli unsurlardan biridir. başlangıç için minimum 120 gram karakalem için üretilmiş kağıttan bir çizim defteri işinizi görecektir. tavsiyem ilk sketchbook'unuz çok büyük boyutta olmasın. a5 boyutunda bir çizim defteri bence başlangıç için ideal (hem taşınabilirlik hem daha kısa zamanda çizimi bitirebilme bakımından). ilerde hobiye devam etmeye karar verirseniz ihtiyacınıza göre kağıt boyutunu büyütebilirsiniz.

    çizim defteri için fabriano, canson, daler rowney gibi markalar tercih edilebilir. hahnemühle ve strathmore da iyidir fakat başlangıç için pahalı bence gereksiz.

    - kaynaştırma

    karakalemde özellikle gerçekçi çizim yaparken grafiti kağıda daya iyi ve eşit yedirmek için kaynaştırma teknikleri vardır. başlangıç için gerek olmasa da değinmek istedim.

    bunların en bilineni sıkıştırılmış kağıttan üretilen kaynaştırma kalemleridir. bunlardan bir tane alabilirsiniz oldukça ucuzdur. almasanız bile her evde bulunan şeylerle bu kaynaştırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. buradaki önemli nokta kullandığınız her malzeme size farklı sonuçlar verecektir bunlar deneme yanılmayla öğrenebilirsiniz. kaynaştırma kalemi dışında pamuklu kulak çubuğu, desensiz tuvalet kağıdı ya da kağıt mendil, suluboya yağlıboya vb. fırçalar ve güderi gibi birçok malzemeyi kaynaştırmada kullanabilirsiniz.

    ----------

    başlangıç için bu malzemeler yeterli olacaktır. ileride uzun yıllar saklamak istediğiniz çizimler yapmaya başlarsanız sabitleyici sprey kullanarak grafitin sağa sola bulaşmadan ilk çizdiğiniz haliyle kalmasını sağlayabilirsiniz.

    son olarak malzemeyle alakası olmasına rağmen önemini vurgulamak için sona bıraktığım konuya gelelim. karakaleme yeni başlayanların yaptığı en büyük hata koyu tonları yeterince vurgulamamaları. siyahlar, gölgeler yeterince koyu olmayınca tüm çizim derinliksiz bir hal alıyor. grafit kalemler siz ne kadar en koyu olanını (8b 9b vb) alsanız bile siyah tonları yansıtmakta yetersiz kalır. grafit kalemler daha koyu ton elde etmek için bastırınca da kağıtta parlama yapar hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkar. bu nedenle en koyu siyahları elde etmek için kömür kalemler, karbon kalemler gibi seçenekler vardır. benim siyahını en sevdiğim kalem conte â paris pierre noire 1710 2b bu kalem ile en koyu siyahları elde edebilirsiniz ve ayrıca kömür kaleme göre döküntüsü daha azdır kullanımı daha kolaydır.

    kendinizi geliştirmek için kaynaklar (ne yazık ki ingilizce):

    youtube:
    cesar santos
    emmy kalia
    smootie77
    silvie mahdal

    birkaç çizimim:

    görsel
    görsel
    görsel
  • öğrenmek için kursa gittiğim, kursta bir nesne üzerinde çalışırken nasıl zamanın geçtiğini anlamadığım bir resim çizme yöntemidir. insana dinginlik verdiğinden dolayı işin gücün stresini atmaya bire birdir. karakalem çalışması yaparken dikkat etmek gerekir yoksa üstünüzü başınızı anlamadan karalara boyayabilirsiniz. tonlama yaparken acele etmemek gerekir ki güzel ve doğal bir sonuç ortaya çıksın.
  • golgelemelerle hayat kazanan insanına gore her nesnenin en ince golgesiyle ugrastırabilen bittiginde ise insana -cızılen sey canlı ise- cıkıp ordan buraya gelsen ve yarattıgım seyın bana yorumunu yapsan, benim cizerken hissettigim seyi sen orada yasıo musun dedirten cizim teknigi..
  • en iyi karakalem markalari karisma ve derwent'tir. tabi kullaniciya göre tercih degisebilir.faber castell de tercih edilebilir.
  • karakalemle resim yapmak, basit cumleler kurarak konusmaya benzer.. sade turk kahvesi tadindadir.. ya da bogazda balik ekmek.. ya da orhan veli, can yucel okumak gibidir karakalem resim yapmak..
  • sıra gelmiş verilmiş bir söz'ün peşi sıra yolluk hazırlamaya...
    çünkü hep hazırlanmak gerektir, yol ortasına yahut sonuna...
    kopan incileri tek tek dizmek boğazlara
    ve yaşama bir durak daha eklemek,
    bir durak daha...
    bazen beşerde durulunca, dünyanız da şaşar pekâlâ!
    şaşırmak güzel şey olmak gerek!
  • bir ara bayağı bayağı merak sarmıştım buna. fena da çizmiyordum bence yani geliştirebilirdim. ta ki mal arkadaşımın çizdiğim resimlerden birine "kusura bakma ama ucube çizmişsin" demesine kadar. amk yıllar sonra hayatımda yer edinmiş tek sanatsal aktiviteyi de bir kalemde silip attı. sonra da sanata küstüm, kimse beni anlamıyor triplerine falan girdim işte*
hesabın var mı? giriş yap