• bin yıllık anadolu buğdayıdır. sahip çıkılması gereken değerimiz, korunması gerekendir.

    bu sezon 4 dönüm araziye ekip biçtik, kendimize tabi ticari değil. zaten tarımı biten ülkemde artık yerli tohum kullanan buna önem veren bi avuç insan kaldı. verimi gerçekten çok düşük ama sağlık açısından bi o kadar tüketilmesi gerektiğini düşünüyorum. başakları siyah tüylü, sert yapıda adını da buradan alır. biçerdöver biçemez derler ama biz küçük bir biçici ile hallettik işi.

    seferihisar belediyesi çok güzel bi çalışmayla sanırım bu işi yapmış, ilgilenenler buradan tohumu bulabilir diye düşünüyorum.

    http://seferihisar.bel.tr/…eferihisarda-ata-ekmegi/
  • tunç soyer öncülüğünde, izmir büyükşehir belediyesi tarafından 500 dönüm arazide ekimine başlanmış olan buğdaydır.
  • atadan yadigar buğday çeşididir ..

    ekmeğinin kokusu yeter ..

    örnek kahvaltı : bir bardak zeytin yaprağı çayı, iki dilim karakılçık buğdayı ekmeği, biraz kaşar peyniri, biraz domates

    karakılçık buğdayı ekmeği temin edilecek mekan : köprübaşı fırını - urla
  • izmir büyükşehir belediyesinin yaygınlaştırma projesi kapsamında ekim yapmaya teşvik ettiği buğday türü.
  • ortalıktan kaybolandır.

    çiftçiye vakti zamanında destekleme vermek için hibrit tohum aldırdılar, zaten iki sene üst üste alınca ne buğday kaldı, ne ata kaldı.

    sonra destek tipini değiştirdiler, ne üretiyorsa tahıl borsasında ne sattıysa , oradan aldığı makbuza göre verdiler desteği. lakin iş işten geçmişti. çiftçi bu sefer hibritten çıkan ürünü tohum yaptı ama rekolte yerle bir oldu. bu milletin başına garip şeyler geldi. üzgünüm.
  • bu bugdaydan eksi maya ile yapilan ekmegin tadi bir baska guzeldir. merak eden juli bakery’de bulabilir
  • boz başak, sarı menemen gibi anadolu kökenli ve geleneksel olarak tercih edile gelmiş, lezzeti dillere pelesenk olmuş buğday türü. monokültür tarımında dekar başına verimi yaygın türe kıyasla düşük olduğu için endüstriyel olarak ekimi yapılmayan tür. besin değeri ve lezzeti kıyas götürmez deniyor.
  • annemin, vakti zamanında biz bu ata buğdayını hayvan haşata verirdik yemezdik, dediği çok kaliteli, anadolu'nun bağrından kopma buğdayımız. hala ekeriz ama ticari amaçla değil. düşünün buğdayın genetiği nasıl değiştirilmiş ki karakılçık, siyez gibi buğdaylar artık çok değerli.

    karakılçık buğdayından ekşi mayalı ekmek yapar; içine ceviz, çekirdek koyarım. simsiyah ve çok sert bir ekmek olur ama tadı dillere destandır. bir dilim kahvaltıda yerim ve tıka basa doyurur.

    ısparta, burdur yöresinde bulabilirsiniz. izmir'de de var sanırım.
  • seferihisar belediyesinin tohum takas şenliğinde yaşlı bir amcanın getirmesiyle bulunuyor. ar-ge araştırmaları neticesinde çoğaltılıp ekimine başlanmış. halka da ekmeleri için verilmekte.
    anadolu da yetişen yerli buğday.
    bu ve türevi projeler sayesinde gıda konusunda bekamızı kazanmamız gerek.
  • izmir belediyesi'nin ''siz yeter ki ekin devletin verdiği buğday fiyatının 3 katına alacağız'' demesine karşın tüm izmir belediyesini ayağa kaldırmama rağmen satın alan kimseyi bulamadığım buğdaydır :) neyse elimde 500kg ilaçtır gübredir v.s atılmamış karakılçık buğday'ı var. toplam 1 ton hasat yaptık yarısını satmak istiyorum ancak satın alan yok..

    işiniz gücünüz reklam olsun bak biz sahip çıkıyoruz falan.. her şeyiniz yalan ulan.
hesabın var mı? giriş yap