• canak anten yerine siradan tv anteniyle alinabilecek, uydudan degil kara uzerindeki vericilerle yapilan dijital yayina (digital video broadcasting, digital terrestrial television vs) turkiye'de verilen isim. ocak 2006'da 3 buyuk sehirde test yayinlarina baslanmasi, akabinde sorun yoksa 6-7 ay sonra gecisin tamamlanmasi planlaniyormus. boylece eskiye gore cok daha fazla kanal karasal yayin yapabilecek, hdtv goruntulu, 5.1 sesli film izleyebilecegiz (yayinlayan olursa)
    (bkz: dvb-t)
    (bkz: dvb-s)
    (bkz: dvb-c)
  • kablo ve uydu teknolojisindeki ilerlemeler öncesi televizyon yayıncılığının* temel metodu. sinyali radyo dalgaları ile şifrelenmemiş bir halde* iletir. halen yaygın şekilde kullanılmakta olup, gelişmiş ülkelerde yavaş yavaş terkedilmektedir.
  • telekominikasyon kurumu, rtuk, trt ve ozel kanallarin dahil oldugu bir toplanti neticesinde 10 ilde 2006 sonuna kadar (aralik ortasi) hayata gecirilmeye calisilacak yayin tur'u. daha sonraki donemde tum turkiyede kullanilmaya baslanacak olup tamamiyle bu yayin turune gecildiginde belki canaklar ve deden kalma antenler yuzunden olusan goz kirliligi de bir nebze olsun ortadan kalkar.
  • yazları sıcak ve kuraktan, kışları soğuk ve yağıştan etkilenmesi muhtemel yayın.
  • kendi özel anteniyle izlenebilecek yayındır. yanlız bu antenler allahtan miniktir, çatılara yeni ucubeler gelmeyecek

    edit : evet bir de dekoderi vardır tabii ... bizim televizyonlarımız direkt dijital sinyal oynatamıyorlar elbette
  • bir türk firması* 4 ay önce karasal sayısal yayın alıcısını piyasaya sürerek bu yeni karasal sayısal yayın alıcısı rekabetine çoook önceden dahil olmuştur. dijital uydu alıcıdan karasal sayısal yayın alıcıya geçiş süreci kolay olsun diye hem uydu yayınını, hem de karasal yayını alabilen çoklu* alıcılar yapmaktan da geri kalmamışlar.

    http://www.neta.com.tr/terrec.htm

    zamanla, sokakta yürürken cep telefonunda, seyehat ederken arabada...vs kısacası mobil olunan zamanlarda hdtv kalitesinde yayın seyretmemizin anahtarı olacak teknolojidir bu. faydalı bir eser!
  • ülkemizde henüz deneme yayını aşamasında olan yayın türü. istanbul'daki deneme yayınlarında şu anda sadece trt 1 ve trt int kanalları ve trt'nin radyo kanalları bulunmaktadır. ancak trt anlayışı gereği sanırım, ne program bilgisi yayını, ne yeni nesil teletext yayını, ne de epg (bkz: elektronik program rehberi) özellikleri bulunmamaktadır, yani aslında sayısal karasal yayının en temel özellikleri yoktur. yayını almak için gayet basit bir anten yeterlidir, elbette yanında bir kutu (bkz: set top box) bulunmak kaydıyla.
  • ulkemizdeki denemelerde 2 senedir trt1 ve trt2 disinda bir kanal eklenememis, yazik edilmistir. bari en cok izlenen bir iki kanal da katilsaymis. su an icin parmak kadar antenle sadece naif trt dizilerini dvd cozunurlugunde cam gibi izlemek gereksiz bir aktivite teskil ediyor.
  • deneme süresinden sonra tırt bir sistem olduğu anlaşılmış olacak ki henüz türk kullanıcısıyla buluşamamıştır. erke dönergecini mi deniyosunuz allasen iki yıldır.
  • aslında bu teknolojinin çok hızlı popülerleşememesinin bir sebebinin bütün sermayelerini uydu yayınlarına ve kiralarına veren digiturk ve d-smart olduğunu düşündüğüm, oldukça kullanışlı teknoloji. hava koşullarından uyduya göre daha az etkilenmesi, hdtv yayınlarına uyumlu olması ve de uydu ekipmanlarına göre daha az güçle çalışıp daha az boyut kaplaması en büyük artılarıdır.

    ama er ve geç türkiye'de standart olacak teknolojidir, set-top-box olmadan çalışan tv'lerde artık dvb-t desteği de gelmektedir (vestel'in yurt dışına ithal ettiği ürünler böyle).
hesabın var mı? giriş yap