• her bir bireyin, küresel ısınma ya, karbondioksit bazında kişisel katkısı.
    başka bir deyişle, kişisel olarak ulaşım, ısınma, elektrik vs. derken, atmosfere yaydığımız, ya da satın aldığımız ürünlerle yayılmasına sebep olduğumuz toplam karbondioksit miktarı.
    http://www.carbonfootprint.com/calculator.html adresinde karbon ayak izimizi ölçebiliyor, düşürmek için neler yapılacağını öğreniyoruz.
    ama yetmiyor, sıfırlamak için gidip üç-beş tane de ağaç dikiyoruz...
    o da yetmez diyen varsa, gitsin fotosentez falan yapsın, ne bilem ben.
  • çok yakın zamanda ortamların meme tabiri olacaktır bu. ah bir bilinçlensek. sevgilisini almaya gelen cherokee'li o.s. "senin gibi koca ayaklı bir öküzü ben nasıl sevdim!!??" kabilinden sözler duyup kapı suratına kapatılacak, yolduğu çiçekler için de ayrı bir fırça yiyecek. devlet büyükleri nabız tutayim derken "atamız bugün yaşasaydı, o ahenkli duyarlılığıyla 43 numaradan 34'e düşerdi" türünden sözlerle gönülleri zaptedecekler. ben ukte verdiydim, sözlüktekilerin karbon ayak izi diye. dolduran arkadaş tüymüş. kim bilir, doğayı, daha temiz bir gezegeni seçmiştir belki de.
  • artık aşağıdaki adresten hesaplanıyor.

    http://www.carbonfootprint.com/calculator.aspx
  • madem her kesin ve her şeyin bir karbon izi var, gıdaların karbon ayak izi de, besin değerlerinin olduğu yere iliştirilmeye başlanmış artık. (proje olarak kalmaz sanırım bu)

    http://www.globalwarmingdiet.org/…-carbon-emissions

    bu konuda yüzü ak olmayan markanın ayrıca bunu belirteceğine ihtimal vermediğimden, bi çeşit hava atma gereci, çevreci pr yapma şekli olur diye düşünüyorum. diğer yandan, tabi koruyalım çevremizi, temiz tutalım, ağaç dikelim...
  • önümüzdeki 10 yılın ekonomisine şekil verecek olgu. her ürün ve hizmet tedarik zinciri boyunca çevreye etkisi ölçüsünde değerlendirilecek. bu bağlamda ürün ve hizmetlerin fiyatlamasında temel maliyet unsurlarının başında gelecek.
  • yaşamınızda dikkate aldığınız hallerde size kendinizi iyi hissettirecek bir ölçüt. yani, dünya için iyi bir şey yaptım demek densizlik de, dünyaya daha az zarar verdim diyebilirsiniz. rahatlıkla.

    bisiklete bir bakın ;)
  • bireylerin, kurumların doğaya kazandırdıkları (!) karbondioksit miktarı. kurumlar tarafından mutlaka ölçülmeli, raporlanmalı ve azaltılması için gerekli tedbirler alınmalıdır.
  • doğa için kaygılanıyoruz fakat motosikletten de vazgeçemiyor muyuz? kendimizi suçlu hissetmeden seyahat etmek mi istiyoruz? istemiyorsak istemeliyiz. işte ne kadar istediğimizin ölçütüdür karbon ayak izi.

    internette çok site var araştıracak olana, kolaya kaçmayın diye vermiyorum. ama yaklaşık olarak otomobille giderken 2000mil (3200km) için veya 100galon (375lt) akaryakıt için bir ağaç dikince dengeleniyor. benim hayvan gibi yakan transalp için de aynı rakamları alıyorum. ocağıma incir ağacı dikti puşt, benzinine para yetiremiyorum.

    yani, ortalama bir kullanıcı olarak yılda 20bin km yol yapıyorsanız, o sene sırf kendi sürdüğünüzden kaynaklanan karbon salınımınız için altı ağaç dikmeniz lazım. elektrik tüketiminiz var, toplu taşıma kullanıyorsunuz, aman bir de uçağa biniyorsanız filan, iş iyice çığırından çıkıyor.

    ağaç dikim zamanı ile gezi zamanlarının çakışmasının tesadüf olamayacağını da görebiliyorsunuz umarım? lafı şuraya getireceğim, kendim de uygulamaktan geri durmayacağım elbet, planladığımız uzun yollar için her 100km'de bir ağaç dikelim diyorum. yol kenarına hemen, bulduğumuz en müsait yere. yol hatırası diye fotoğraf çekmeyi biliyorsanız sadece siz gene fotoğrafını da çekin, mani değil.

    bir haftalık bir keyfi, o yılki günahlarınızdan arınmak için de kullanın derim. yattığınızda yüzünüzdeki gülümseme sırf yanınızda güzel bir kadın var diye olmasın.

    enduro doğadır.
  • karbon ayak izi, insanların ulaşım, ısınma, enerji tüketimi, faaliyetleri sonucunda atmosfere yaydığı karbon miktarını anlatan bir terimdir.

    gelecek nesillere temiz ve sağlıklı bir çevre bırakabilmek amacıyla, tüm kişi ve kuruluşlara görev düşmektedir.

    bu bağlamda çevre ve iklim değişikliğine karşı duyarlılığmızı göstermek için,karbon ayak izimizin hesaplanması ve azaltılması oldukça önemlidir.

    ''basit kişisel önlemlerle karbon ayak izimizi azaltmak mümkündür. örneğin ısınma sırasında ev içi sıcaklığını 1 c daha azalttığımızda yılda en az 300 kg karbondioksitin atmosfere salımını engellemiş oluruz. aynı şekilde gereksiz yere yanan lambaları söndürerek de en az 250 kg karbondioksitin salımını da engellemiş oluruz''

    karbon ayak izi özellikle fosil yakıtlardan elde edilen enerjiye dayalı bir tanımdır. bu nedenle karbon ayak izinin azaltılması aynı zamanda enerji tüketiminin azalması veya optimizasyonu anlamına gelmektedir.
hesabın var mı? giriş yap