• karbondioksit zehirlenmesi diye anılan şey, havadaki oksijen miktarının dramatik derecede azalması nedeni ile, o havayı solumak zorunda olan canlıların oksijensiz kalması. bu oksijen miktarını dramatik derecede azaltan mesela, azot da olabilir. azot da zehirli değil bi miktara kadar, malum, havanın %78'i azot zaten. ama bu oranı %97'ye çıksa mesela, kötü olur. adına da azot zehirlnemesi denir. havadaki oksijen oranının yetersiz miktarda olması nedeni ile ortaya çıkan soruna, eksilen hava yerine karbondioksit dolduysa karbondioksit zehirlenmesi diyorlar. azot dolsa yerine, azot zehirlenmesi derlerdi herhalde.

    karbondioksit zehirlenmesinin karbonmonoksit zehirlenmesine göre iyi tarafı, maruz kalanı oksijeni bol bi yere çıkardığınız anda, ve çok geç değilse, aniden ortadan kalkması. başka bi deyişle karbondioksit zehirlenmesi geçireni, sadece açık havaya çıkarmanın çözüm olma ihtimali var.

    karbonmonoksit zehirlenmesi var bi de.

    çabuk gelen edit: karbondioksit zehirli değil, karbonmonoksit zehirli diye biliyordum ben, sonradan öğrendim ki miktara bağlıymış böle şeyler. entryi bu bilgi ışığında editledim. uyarıyı veren dopermen'e de burdan selam ederim.
  • karbondioksitin normalden çok yüksek bulunduğu ortamda, oksijenin az bulunması nedeni ile bu ad koyulmuştur kendisine.

    suya düşüp boğulmaya "su zehirlenmesi" demekten bir farkı yoktur.
  • bazı dalgıç başlığı ve solunum aygıtı tiplerinde, aygıtın ölü boşluğunda karbondioksit birikir ve tekrar tekrar solunur. alveol karbondioksit basıncı 80 mmhg'yi geçince karbondioksit narkozu meydana gelir. hiperventilasyona rağmen vücutta karbondioksit birikir. solunum merkezi ve merkezi sinir sistemi baskılanır.
hesabın var mı? giriş yap